Ziare.com

Arafat, despre salariile medicilor: E o problema reala, ministerul intelege nemultumirile

Joi, 20 Iunie 2013, ora 18:31

   

Arafat, despre salariile medicilor: E o problema reala, ministerul intelege nemultumirile
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, despre protestele anuntate de personalul medico-sanitar, ca "exista o problema reala" din punct de vedere al salariilor in sistem, iar acest lucru este recunoscut de toti.

"Ministerul Sanatatii intelege nemultumirile personalului medical. Cu totii recunoastem ca exista o problema reala din acest punct de vedere", a spus Arafat.

Secretarul de stat a tinut sa sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declansate de catre medici, ca lucrul cel mai important este acela ca actiunile "sa nu se rasfranga asupra pacientilor".

Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc (Video)


Raed Arafat a adaugat ca, in prezent, se lucreaza, in colaborare cu profesionistii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea si a celei de schimbare a statului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sanatate sa obtina venituri mai mari.

Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar a fost facut, joi, de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, care a spus ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem.

Medicii reclama, in primul rand, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si, respectiv, 500 de euro in cazul unui specialist.

Personalul din Sanatate se plange si de conditiile de lucru, dar si de modul in care este tratat de catre autoritati si chiar de catre unii pacienti.

"Este o adevarata prigoana a cadrelor medicale, de aceea trebuie sa luptam pentru recapatarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim umiliti, batjocoriti, nu mai suportam sa se incalce demnitatea noastra. Vrem tratament normal, nu preferential", a explicat Vasile Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, pentru marirea veniturilor medicilor rezidenti este nevoie de 21 de milioane de euro.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 474 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O idee perversaa

Dati-le 1000 de euroi de baza, incepand cu prima angajare, incepand cu medicii tineri. Indexare, garzi, bla, bla, salariul poate creste prin munca suplimentara si vechime, functii, etc.
Insa cu fiecare plangere din partea unui pacient, dovedita si inregistrata ca motivata de o comisie de etica sau profesionala a spitalului, din salariul asta sa li se tot taie. Cate-n pic, cate-un strop, vezi de cat de urata e plangerea. Si la "zero", pe faras, angajam pe altul cu contorul consistent.
Deci, tineti tineri de salariu, altfel vi-l taiati voi singuri si apoi sa nu mai auzim tanguielile legistului Astarastoie (nici in clin nici in maneca cu legistii aia din filmele americane).

 

dar ce generos esti...

nu cumva doresti ca din mia de euroi sa si dotez spitalul in care prestez? problema salarizarii este doar o parte a problemei sistemului medical din romania...cand se vor oferi conditii tehnice si de personal decente, cand salarizarea va fi corecta abia atunci se pot impune coercitii in cazurile de malpraxis dovedite...la randul sau, pacientul va trebui sa invete sa pretuiasca sanatatea, sa inteleaga necesitatea preventiei, a stilului de viata sanatos...nu imi iese din cap cazul unei copile care a murit cica in urma unei entorse, mediciii orientand familia catre un spital de specialitate, acestia insa tratandu-si copila la vraci in sat pana a fost prea tarziu dupa care au vuit televiziunile ca medicii nu au stiut sa o trateze....

Incet

"No offence", schimbam idei si pareri,ok? ;-) Ziceam ca o idee perversa si nu glumeam.
Articolul era strict despre marea si eterna problema a salarizarii medicilor (nici macar nu a personalului) din sistemul medical public. Iar, in conditiile actuale, a incepe cu una mie de euroi ca baza - cresti in sus cu timpul, formarea, etc. mi se pare absolut uman si decent. Pentru inceput (ca si curiozitate, vezi ca in tarile frumoase e tot atat sau mai putin, raportat la pretul vietii de zi cu zi) ar fi prea frumos chiar. Apoi, nu are nici o treaba "malpraxis-ul" cu salarizarea. Are treaba cu conditiile de lucru (dotare, acreditare, stress) si cu pregatirea profesionala a personalului medical implicat. Simplu si sec. Nici tractoristul nostru din America nu este judecat ca e calcat gradina invers si achitat pentru ca are salariul prea mic. Da, el e **, tractorul era de ** si tornada l-a incurcat. Si nu numai atat. La noi in Romania doctorul este un artist, un individ considerat superior, in afara problemelor de zi cu zi, o valoare a familiei si a fiecaruia, pe care nu cumva sa o jignesti, un sensibil, un mic Dumnezeu ce te poate salva sau lasa sa ***. Spitalele publice sunt niste locase de cult in care insa nu stii niciodata ce te asteapta si de care ti-e frica. Bogdaproste, am scapat cu bine de la spital si de data asta. Medicii nostri isi inchipuie ca, uite asa, ei ar trebui sa fie intretinuti si menajati de problemele celorlati din societatea din care fac parte. E Medic. Insa uite ca nici guvernantii nu dau doi bani pe tagma medicala si nici tagma medicala, in raspuns, nu da doi bani pe ceilalti asa ca stau la usa spitalului si taxeaza cum vrea muschii lor. Scriu prea mult, ceea ce vroiam sa spun era ca in lumea "civilizata" (aia cu manipulari, NWO, pe care o tot scuipa romanul tantos si destept) in spitale lucreaza angajati cu diferite atributii, ca in fabrici si uzine. Iar medicii muncesc la greu fara sa cracneasca! Si nici nu isi pune nimeni problema sa cracneasca, nu de frica, ci pentru ca este platit decent iar peste tot lucreaza la fel de mult. Iar pacientul vine ca la Service-ul auto. Si nu e treaba medicului sa il ia la rost si sa il suduie, sa arunce vine bolii asupra lui. Il primeste f.f.decent, il informeaza ce posibilitati are el nenea medicul sa ii amelioreze situatia si suferinta. Pacientul accepta sau nu, pune conditiile sale despre ce doleante are in plus, daca refuza, i se propune o alta schema si tot asa pana la epuizarea cunostintelor Marelui Medic. Eventual il indruma, de fapt rezolva el personal data consultatiei cu alt medic mai competent. EL sau serviciul lui medical rezolva asta, nu pacientul. El doar refuza sau accepta! E vorba de un pacient simplu, de pe strada si nu de d-nul presedinte al tuturor romanilor, d-nul Basescu Traian. Nu mai am loc si chef, altfel ti-as spune ca amintirea cazului cu copila cu glezan nu e frumos. Din partea unui Medic! Numai bine iti doresc si succese. Sincer

Sunt perfect de acord

Dar mai intai sa vedem de unde scoate banii ministerul ca de la 200 de euro la 1000 de euro e cam mult

Numa'ncet

In primul rand "no offence", schimbam idei si pareri,ok ;-) ? Apoi, ziceam ca e o idee perversa (sic). Si nu glumeam.
Dupa care, articolul era strict despre marea si eterna problema a salarizarii medicilor (nici macar nu a personalului) din sistemul medical public. Iar, in conditiile actuale, a incepe cu una mie de euroi ca baza - cresti in sus cu timpul, formarea, etc. mi se pare absolut uman si decent. Pentru inceput (ca si curiozitate, vezi ca in tarile frumoase e tot atat sau mai putin, raportat la pretul vietii de zi cu zi) ar fi prea frumos chiar. Apoi, nu are nici o treaba "malpraxis-ul" cu salarizarea. Are treaba cu conditiile de lucru (dotare, acreditare, stress) si cu pregatirea profesionala a personalului medical implicat. Simplu si sec. Nici tractoristul nostru din America nu este judecat ca e calcat gradina invers si achitat pentru ca are salariul prea mic. Da, el e **, tractorul era de ** si tornada l-a incurcat. Si nu numai atat. La noi in Romania doctorul este un artist, un individ considerat superior, in afara problemelor de zi cu zi, o valoare a familiei si a fiecaruia, pe care nu cumva sa o jignesti, un sensibil, un mic Dumnezeu ce te poate salva sau lasa sa ***. Spitalele publice sunt niste locase de cult in care insa nu stii niciodata ce te asteapta si de care ti-e frica. Bogdaproste, am scapat cu bine de la spital si de data asta. Medicii nostri isi inchipuie ca, uite asa, ei ar trebui sa fie intretinuti si menajati de problemele celorlati din societatea din care fac parte. E Medic. Insa uite ca nici guvernantii nu dau doi bani pe tagma medicala si nici tagma medicala, in raspuns, nu da doi bani pe ceilalti asa ca stau la usa spitalului si taxeaza cum vrea muschii lor. Scriu prea mult, ceea ce vroiam sa spun era ca in lumea "civilizata" (aia cu manipulari, NWO, pe care o tot scuipa romanul tantos si destept) in spitale lucreaza angajati cu diferite atributii, ca in fabrici si uzine. Iar medicii muncesc la greu fara sa cracneasca! Si nici nu isi pune nimeni problema sa cracneasca, nu de frica, ci pentru ca este platit decent iar peste tot lucreaza la fel de mult. Iar pacientul vine ca la Service-ul auto. Si nu e treaba medicului sa il ia la rost si sa il suduie, sa arunce vine bolii asupra lui. Il primeste f.f.decent, il informeaza ce posibilitati are el nenea medicul sa ii amelioreze situatia si suferinta. Pacientul accepta sau nu, pune conditiile sale despre ce doleante are in plus, daca refuza, i se propune o alta schema si tot asa pana la epuizarea cunostintelor Marelui Medic. Eventual il indruma, de fapt rezolva el personal data consultatiei cu alt medic mai competent. EL sau serviciul lui medical rezolva asta, nu pacientul. El doar refuza sau accepta! E vorba de un pacient simplu, de pe strada si nu de d-nul presedinte al tuturor romanilor, d-nul Basescu Traian. Nu mai am loc si chef, altfel ti-as spune ca amintirea cazului cu copila cu glezan nu e frumos. Din partea unui Medic! Numai bine iti doresc si succese. Sincer

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor