Nici nu a rostit bine ministrul Sanatatii gandul ca ar fi mai bine sa deconecteze spitalele private de la fondurile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, ca au si sarit aparatorii de dreapta ai capitalismului sa-i rupa gatul.
Cum in Romania toata lumea a ajuns de dreapta si toti angajatii de la stat sau afaceristii care si-au cladit imperiile financiare exclusiv prin intermediul banilor publici cred ca ei sunt miezul economiei de piata, declaratia lui Nicolaescu a provocat un val de indignare.
Recunosc, oricat am incercat, nu am reusit sa inteleg nicio clipa de unde supararea, desi inteleg perfect furia unora care comenteaza doar intr-un singur sens. Pentru ei macar e simplu - tot ce vine din partea Guvernului Ponta e rau, doar inchiderea spitalelor de catre reformistul Traian Basescu era un lucru bun, asa ajungeau si ei sa se trateze mai repede la Viena sau in Germania. Dar daca pe Blaga, la limita, nici macar nu il suspectez de buna credinta si vointa, nu la fel de multa ingaduinta am fata de restul reactiilor.
La cat de violente si irationale au fost majoritatea criticilor la adresa masurii pe care Nicolaescu si Arafat doresc sa o introduca, as fi putut sa jur ca traim intr-o tara unde 97% din populatie se trateaza in spitalele private, iar dintre acestia mai bine de jumatate sunt cei mai prosperi cetateni din lume, cu cele mai mari venituri, crescuti toti intr-un capitalism cu o traditie de cel putin cateva mii de ani.
Doar in astfel de conditii ar putea fi inteleasa vehementa majoritatii reactiilor si doar intr-un astfel de sistem decizia ministrului - care, apropo, inca nu a devenit realitate si a fost si indulcita de premier, ambulatoriu ramanand decontabil la Casa - ar putea produce pagube si neplaceri atat de mari incat sa justifici furia capitalista.
Altfel, pana atunci, Romania ramane una dintre putinele tari cu un sistem de sanatate muribund, cu o economie aproape paralizata si un procent al celor saraci extrem de ridicat.
A avea pretentia ca din saracia asta sa finantezi si spitalele private, mai ales in conditiile in care "cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate tot in spitalele publice" (Raed Arafat), mi se pare o gandire de un cinism vecin cu sadismul.
Pentru ca, in realitate, ce se intampla in capitalismul nostru cu care unii au fantezii de-a dreptul erotice? Bunul simt si cele cateva date disponibile ne spun ca spitalele private nu ofera decat o gama restransa de servicii si ca decontarile pe care ei si le fac de la Casele de Asigurari nu se regasesc niciodata fidel in factura eliberata catre pacient.
Insa astea sunt lucrurile rezonabile, informatii si idei care pot fi intelese si acceptate de orice persoana de buna credinta. Mai dificil e, dupa 45 de ani de comunism, sa spui unei anumite clase sociale ca sanatatea si educatia sunt domenii care nu pot supravietui decat prin contributia tuturor, socialista cum ar veni, si ca daca fiecare vrea sa fie tratat exact dupa cat plateste, atunci nu are decat sansa unui mediu privat, dar care sa fie cu adevarat privat, nu construit si apoi finantat din bani publici si asa inexistenti.
Insa, asa cum in Romania cele mai mari afaceri private s-au facut din bani publici, sunt intretinute si salvate prin contracte de la buget, la fel si cei mai inversunati aparatori ai dreptei si ai capitalismului sunt, de regula, marii profitori de pe urma spolierii statului, sinecuristi de dreapta si reformatori deghizati in pradatori ai banului celor multi si saraci.
Altfel, aparatorii unui sistem privat care este finantat, sprijinit si imbogatit cu bani de la buget sunt demnii urmasi ai comunistilor de dinainte de '89. Ei fac astazi tot atat de mult bine pe cat a facut si Ion Iliescu la inceputul anilor '90.
Ce conteaza ca nu aduce argumente pentru opiniile domniei sale?
Mai urmeaza sa... Vezi tot