Ce-ar face Romania in caz de catastrofa? Pana si sediile ISU si ale Ambulantei se pot prabusi

Vineri, 26 August 2016, ora 07:27
3807 citiri
Ce-ar face Romania in caz de catastrofa? Pana si sediile ISU si ale Ambulantei se pot prabusi
Foto: Facebook/IGSU

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat joi seara ca, in caz de cutremur, exista riscuri inclusiv pentru cladirile serviciilor de ambulanta si ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta si a dat exemplul hangarelor pentru misiunile aeromedicale care, daca risca sa cada, risca sa scoata resurse importante de pe lista de interventie.

"Trebuie sa terminam cu ideea ca, daca vorbim deschis despre un risc, inseamna ca inducem panica. (...) Trebuie sa vorbim deschis, pentru ca omul de rand nu trebuie sa stea intr-o convingere falsa ca totul e perfect. Nu! Deci sunt riscuri. Incercam sa le diminuam efectul, incercam sa fim cat mai bine pregatiti, dar nu putem sa nu recunoastem ca exista. Este ca si cu strutul care introduce capul in nisip si spune ca nimeni nu ma vede", a spus dr. Raed Arafat la Digi24.

Acesta a sustinut ca exista riscuri inclusiv pentru cladirile ambulantelor si inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

"Daca sediul unei unitati de pompieri in care sunt masini de pompieri, garajele nu sunt consolidate si cad pe masinile de pompieri, le sterg de pe lista de interventie imediat. Acelasi lucru la ambulanta. Daca sediul ambulantei este expus unui risc seismic si nu e consolidat si nu e sigur inseamna ca acest sediu poate sa duca la disparitia unei parti din echipele de interventie. Si este normal ca acest lucru sa fie zis", a adaugat Arafat.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a mai dat si exemplul aparatelor de zbor care executa misiuni aeromedicale si in care s-au investit bani, dar ar putea fi neoperationale daca hangarele in care stationeaza nu sunt sigure.

"Daca eu imi parchez avioanele si elicopterele in hangare care sunt de 50 de ani vechime si care nimeni nu mai stie cat mai stau in picioare si le zgaltaie un pic pamantul si cad pe avioane si elicoptere inseamna ca eu nu mai am avioane si elicoptere. Simplu. Pot sa am o flota foarte buna de elicoptere, dar, daca sta intr-un hangar care la primul cutremur cade, mi-a disparut si elicopterul cu hangarul respectiv", a completat Raed Arafat.

In cazul unui dezastru major, Raed Arafat arata ca totusi exista un centru de coordonare care rezista la un seism de peste 8 pe scara Richter si care ar fi un punct de comanda inclusiv pentru alte misiuni guvernamentale.

"Noi avem un centru de coordonare care rezista pana la peste 8 grade. Si este in afara Bucurestiului. Un centru de coordonare pentru situatii de urgenta, unde si Guvernul poate sa mearga acolo si sa coordoneze de acolo o situatie de urgenta si nu e niciun secret ca exista acest centru", spune secretarul de stat.

Seful DSU considera ca populatia trebuie pregatita in caz de cutremur si este bine ca oamenii sa aiba provizii de hrana neperisabila, apa, lanterne si un radio cu baterii astfel incat, daca drumurile si comunicatiile sunt blocate, sa poata sa supravietuiasca si sa aiba acces la informatii.

Raed Arafat mai spune ca, in curand, vor exista senzori care vor detecta persoanele in viata de sub daramaturi in toate judetele tarii si ca, in cazul unei calamitati, aceste aparate vor putea fi mutate in zonele afectate.

Un raport recent al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in caz de cutremur, ar fi dezastru: 3 din 4 locuitori ai Romaniei ar avea de suferit

Sa nu uitam ca Bucurestiul e capitala cea mai riscanta in caz de cutremur din Europa

Afla cum se pregatesc nemtii pentru catastrofe: Vor trebui sa aiba stocuri de alimente si de apa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#sedii ISU pericol cutremur, #Arafat cutremur Romania , #Ministerul Sanatatii