Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical (Video)

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 10:34
6505 citiri
Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical (Video)
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, propune o masura care sa reduca fraudele si cheltuielile inutile din sistemul medical romanesc.

Arafat a vorbit la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata la Pro Tv, despre o hotarare pe care Guverul ar urma sa o adopte saptamana viitoare, prin care licitatiile pentru medicamente si aparatura si din spitale sa fie realizate doar de Ministerul Sanatatii, nu de fiecare spital in parte, asa cum se intampla pana acum.

"Hotararea va stabili ca ministerul este unitatea de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si poate achitiona pe acorduri cadru de lunga durata materiale, medicamente si aparatura pentru sistemul sanitar, cu sursa de finantare de fonduri publica. Bineinteles ca vorbim de spitalele din MS si de spitalele descentralize", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, trei institutii trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta hotarare, care ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului.

"Din momentul emiterii, putem incepe organizarea unor licitatii. Achizitia centralizata pe mai multe echipamente inseamna si preturi mai mici si astfel va fi o competitie mai mare si mai serioasa intre companii", a apreciat Raed Arafat.

El a acuzat ca, desi licitatiile sunt organizate in conformitate cu legislatia in vigoare, unele spitale ajung sa plateasca si dublu pentru aceleasi echipamente, din cauza lipsei de competitie intre firmele care liciteaza.

"Am gasit aparate cu specificatii similare cumparate la preturi duble de la un spital la altul. Lucrurile astea se stiau, insa nu aveam o parghie de control pentru ca dadeau banii spitalor si licitatia se facea legal", a adaugat ministrul Sanatatii.

Acesta s-a declarat "convins" ca presiunea celor care organizau licitatii pe sistem vechi "va fi foarte mare".

"Odata iesita aceasta hotarare, cine va analua aceasta decizie trebuie sa argumenteze de ce o anuleaza. Pornim niste lucrui care intr-adevar par mici, dar trebuie sa ajunga sa fie normalitate", a continuat ministrul.

Cum se vor desfasura licitatiile

Raed Araf a pledat pentru "transparenta totala" privind procesul de licitatie pentru medicamente si echipamente medicale. Aceasta a explicat ca, dupa ce se va stabili necesarul de aparatura in spitalele romanesti, ministerul pe care il conduce urmeaza sa stabileasca si caietul de sarcini.

"Aceasta achizitie centralizata poate sa evite o mare parte din probleme, cu conditia sa fie extrem de transparenta. Avem de gand sa mergem catre licitatia electronica", a completat Arafat.

Cu o saptamana inainte de inceperea licitatiei, firmele vor fi invitate la discutii pe marginea caietului de sarcini, pentru ca, in Romania, "contestatia este sport national, te constesta si te blocheaza si firme care nu liciteaza".

Dupa discutii, caietul de sarcini poate fi modificat, astfel incat sa nu apara blocaje ulterioare. Urmeaza "ofertele, verifici eligibilitatea firmelor. Daca firmele sunt eligibile le bagi dupa asta pe electronic, ceea ce inseamna ca ei pot sa se bata pe pret pana la un anumit moment".

Cod de etica intre firme si stat

Totodata, pentru a preveni "influenta, practicile incorecte si coruptia" din sistemul sanitar, Raed Arafat isi doreste ca, la fel ca in alte state, sa existe si in Romania un cod de etica intre firme si stat.

"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente", a mai precizat ministrul.

In acest sens, el a mentionat ca a avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente din SUA, unde "nimeni, nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica".

Daca firmele nu respecte acest cod, se poate ajunge la excluderea firmei pe trei sau patru ani, a atras atentia fondatorul SMURD, exemplificand cu o companie din Cehia, eliminata pentru ca a mituit un oficial.

"O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domeniul medical, este o practica foarte raspandita", a adaugat Arafat.

Un alt exemplu oferit de ministru este cel al firmelor care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul, accentuand ca "statul are bani limitati si trebuie investiti corect".

O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem, conform lui Raed Arafat, este reprezentanta de prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe.

Ghidul pentru diabet

Raed Arafat a mai declarat ca ministerul pe care il conduce, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.

"Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile.

La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale", a justificat ministrul.

Acesta a mentionat ca ar trebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1 sa se inceapa cu insulina scumpa.

"Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim", a adaugat Arafat.

Majorarea contributiilor, o alta solutie pentru sistem

In alta ordine de idei, ministrul a precizat ca parerea sa "pur personala" este ca sistemul sanitar ar putea fi mai bine finantat daca s-ar majora contributiile.

"Daca vrem sa avem o finantare corecta, sa ne intoarcem macar pana la contributiile care au fost anterior, acum este vreo 5%", a completat ministrul.

Acesta a lansat ipoteza unei contributii de "6-7%, care va avea un impact mare pentru sistemul sanitar, dar nu si pentru persoane".

"Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a mai declarat ministrul.

Referindu-se la bugetul pe care-l va avea, anul viitor, ministerul pe care il conduce, Raed Arafat a precizat ca acesta va fi similar cu bugetul din 2012 - 4% din PIB.

Funtia de ministru, solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala

In finalul emisiunii. Raed Arafat a declarat ca a acceptat functia de ministru la Santate ca "o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala".

"Eu incepusem intial sa fiu ministru interimar. Cand nu s-a putut sa se faca un nou interimar dupa mandatul lui Victor Ponta, am acceptat eu sa fac acest lucru. Cel mai rau pentru MS e ca la 2-3 luni sa vina un nou ministru.

Ministrul Sanatatii trebuie sa fie un om politic, orice decizie care va trebui sa fie luata va avea aspecte poliice, eu daca stau acolo o sa fiu o persoana rigida si neflexibila. Prefer pozitia de mai jos, unde pot sa duc un lucru mai departe. Prefer partea pur tehnica", a justificat Arafat de ce nu doreste, dupa 9 decembrie, sa mai conduca MS.

Raed Arafat a vorbit si despre protestele din iarna, din centrul Capitalei, subliniind ca "normal ca Piata Universitatii a insemnat ceva pentru mine, pentru ca am vazut increderea populatiei in mine. Eu ma simt acum mai responsabil, mai atent, si de aia spun ca pot sa fac mai multe tehnic, decat pe partea politica", a conchis Raed Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Arafat frauda sistem medical, #Arafat spitale licitatie echipamente , #Ministerul Sanatatii