Ziare.com

Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 03 Iunie 2013, ora 13:12

   

Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu
Premierul Victor Ponta a cerut ca sectia de cardio chirurgie de la Spitalul Marie Curie sa fie deschisa cat de curand si a promis finanatarea necesara pentru acest proiect, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Saptamana trecuta Ziare.com atragea atentia asupra aberatiei care face ca aceasta sectie, complet dotata, sa stea inchisa de peste doi ani in timp ce copii care au nevoie de operatii fie mor, fie sunt dusi in strainatate. Premierul promitea inca de anul trecut rezolvarea situatiei.

Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

"Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina", a declarat Raed Arafat.

In interviul acordat Ziare.com, Raed Arafat a explicat cum se va modifica reglementarea malpraxisului in favoarea pacientului si a recunoscut ca gradul de satisfactie al acestuia este mai mic decat inainte de 1989.

Marea problema a sectiei de cardio chirurgie de la Marie Curie pare a fi una de personal. Nu sunt asistente, iar medicii straini nu au fost acreditati.

Medici au fost acreditati, dl. dr. Stoica a primit recunoasterea specialitatii inca de anul trecut din decembrie. Si dl. dr Badiu are recunoasterea, dar el nu are profilare pe copii, ci mai mult pe adulti. Dar noi am continuat discutia cu o fundatie italiana si am semnat cu ei un acord prealabil. Ultima discutie a fost chiar ieri in minister (miercuri 29 mai - n.red.).

Noi vrem sa ajungem la 1.200 de operatii pentru copii, necesarul fiind de 2.000. Nu se poate peste noapte insa, estimam in trei ani. Trebuie sa pregatim medicii si asistentii. Fundatia italiana va veni cu o cofinantare a programului, pe partea de pregatire a cadrelor. In plus, vor veni si medici italieni sa opereze aici. Prima misiune va fi chiar la Marie Curie.

Deci dechideti sectia?

Nu pot sa va dau data. La guvern avem promisiunea ca vom primi cofinantarea pentru acest program pentru anul acesta. La anul incercam sa obtinem cofinantarea din fonduri structurale. Cofinatarea este pentru trimiterea personalului nostru la pregatire acolo si pentru transportul si cazarea italienilor care vin aici.

Adica noi ne vom ocupa mai mult de cei care calatoresc. E vorba despre o echipa de medici si asistente care vor pleca sase luni sa se perfectioneze afara. Prima echipa va fi pregatita chiar pentru Marie Curie si vom incepe selectia cand ne iese de la guvern aprobarea. Premierul personal a promis acest lucru.

A promis acum un an?

Nu, a promis recent. Nici nu stiu daca am voie sa vorbesc in numele dansului. Dupa ce am discutat ce se intampla acolo si ca suntem intarziati in pornire, ca ne trebuie cofinantarea si ne trebuie o solutie, ni s-a spus sa precizam suma pentru anul acesta si ne va fi alocata. Deci daca primim suma pentru cofinantare, si avem sprijinul premierului repet, eu cred ca incepem cat de repede. Trebuie sa platim bilete de avion, cazare.

Pregatiti si medici si asistente?

Eu sper ca da. Italienii vor lua si chirurgi tineri sa-i pregateasca. Eu sper ca acest lucru va fi posibil, dupa cum va fi posibil sa vina si altii la noi sa opereze.

S-a simplificat procedura acreditarilor pentru medicii straini care vor sa vina sa opereze in Romania, uneori chiar pe gratis?

Cu mult. Pentru tari ca SUA, Noua Zeelanda, Australia, Israel si Canada procedura va fi foarte simpla, doar o comisie care verifica documentele. Acum finalizam metodologia, suntem in discutii finale cu Colegiul Medicilor.

Deci avem promisiunea ca sectia de cardio chirugie de la Marie Curie se deschide anul acesta?

Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina. Noi cu italienii eram blocati numai pe partea de cofinantare. Proiectul pe 2 ani e de 2 milioane de euro. Fundatia italiana preia 900 de mii de euro, iar restul preluam noi.

Un alt subiect tratat de Ziare.com s-a referit la contractele CNAS cu cabinetele stomatologice taiate din aceasta primavara. Cum 99% din stomatologie e privata, inseamna ca populatia defavorizata si mai ales copiii au ramas fara niciun ajutor.

Suma era mica, pentru partea de preventie mai mult. La rectificarea bugetara o sa se incerce sa se gaseasca o solutie pentru asta. Trebuie insa inteles, cand esti pus in situatia sa imparti o suma mica pe toate programele, unele chestii au fost considerate ca pot fi diminuate. Asta este, o situatie temporara, pana la rectificarea bugetului cand sper sa gasim si sumele pentru stomatologie.

Fostul sef al CNAS, Lucian Duta, declara pentru Ziare.com ca au fost luati bani de la stomatologie pentru a finanta, la presiunea importatorilor de medicamente, intrarea pe piata a 150 de medicamente noi, dintre care numai 3 ar fi cu adevarat noi.

Nu e asa. Credeti-ma, cand au fost impartiti banii, nu au existat astfel de discutii. Banii s-au imprastiat pe programul de TBC, oncologie, HIV. A fost o chestiune de prioritizare pentru ca nu am avut bani suficienti. Nu spun ca e corect, atentie! Nu spun ca e corect. Sper sa rezolvam la rectificare, acum se discuta sumele cu Finantele.

Salarizarea medicilor e un subiect fierbinte, au aparut tot felul de varianate. Care e viziunea ministerului in aceasta chestiune?

Trebuie gasite solutii pentru cresterea venitului si pentru plata pe performanta a medicilor. Adica sa fie criterii, indicatori, care sa permita o plata diferentiata pana la o limita. Trebuie sa existe si un salariu garantat, dar si o plata diferentiata.

De unde?

Asta se discuta acum. Eu nu lucrez pe comisia de salarii. O sa se iasa cu mai multe variante si lucrurile vor fi discutate cu partile implicate, inclusiv cu Colegiul Medicilor si supuse dezbaterii publice. La sfarsit o sa ajungem la un numitor comun. E prematur sa va spun cum va fi.

Dar principial, atata e mamaliga, adica banii Sanatatii. Am vrea sa fie cat masa, dar e cat farfuria. Este posibil ca din ea sa asigurati o portie mai mare pentru medici fara sa creasca si mamaliga? Adica e posibila o crestere a salariilor fara o crestere intr-o forma sau alta a contributiilor pacientilor?

Asteptam de la comisie sa ne spuna ce resurse gaseste, actuale si suplimentare. Nu vreau sa speculez.

Este pregatita o crestere de salarii si pentru asistente?

Cu certitudine se gandesc si la asistente.

Marele scandal Arafat din iarna lui 2012 a avut ca efect retragerea proiectului legii care urma sa reformeze sistemul sanitar. Alta n-a aparut. Ce se intampla cu aceasta lege?

Erau doua solutii. O solutie de a merge pe o lege noua total, cu toata legislatia secundara, ceea ce dura linistit vreo 2 ani, minumum. A doua solutie este sa corectezi legea actuala, cea in vigoare, pentru a introduce reforma. Asta merge mai repede. Se inlocuieste capitol cu capitol din lege, unele poate nici macar nu trebuie inlocuite. Eu conduc comisia pentru capitolul malpraxis, de exemplu.

Ce modificari faceti in acest domeniu?

Vrem sa facem ca relatia pacient, asigurator, medic sa nu mai treaca prin comisia de experti pentru care pacientul trebuia sa plateasca o suma foarte mare. De etapa asta vrem sa scapam si sa ajungem la o solutie cat mai facila, astfel incat sa intre direct in discutii asiguratorul, pacientul care se considera prejudiciat si medicul. Iar daca este de despagubit, sa despagubeasca.

Sigur, pacientul va putea merge si catre instanta, dar noi vrem sa rezolvam problema inainte de instanta. Dar daca va exista un prejudiciu, asiguratorul sa plateasca. Dar inca toate aspectele sunt in discutie.

Imi spuneati ca veti scoli cardiochirurgi in Italia. Nu este singura disciplina deficitara in Romania. Sunt si altele din care medicii romani pleaca pe capete, ATI, neonatologie de exemplu. Cum ii tineti in tara?

Revenim la proiectul salarizarii. Dar mai sunt si alte mijloace in afara de bani. Unul este sa ii dai medicului loc de munca potrivit si bine dotat. Apoi, sunt facilitati, acordate deja de unele autoritati locale, legate de locuinta de serviciu sau apartamente la preturi accesibile. Asta nu in Bucuresti, pe care se bate toata lumea. Mai vorbim si despre o speranta de evolutie a carierei.

Cum rezolvati aceasta problema? Sunt blocaje imense pentru tinerii medici care nu reusesc sa inainteze in profesie.

Va dau dreptate. Noi nu pregatim noi generatii, punem capac tinerilor care nu vad sperante sa evolueze. E greu sa va spun care va fi solutia definitiva. Dar sa stiti ca pe partea de pregatire si evolutie a medicilor, am un consilier care se ocupa numai de aceasta problema. E o munca la inceput.

Evaluam medicul rezident de la intrarea la iesirea din rezidentiat. Cum este pregatit, cum i se permite sa evolueze, cum prevenim sa fie blocat cand este pregatit. Sunt locuri cu traditie in pregatirea viitoarelor generatii, dar si locuri unde unul face treaba, restul se uita la el 7, 10, 15 ani si dupa asta se alege unul care face la fel cu urmatorii. Restul raman privitori. Asta e un motiv principal pentru care pleaca.

Rezidentii se plang ca nu sunt bagati in seama, nu sunt lasati sa opereze. Un rezident dupa 5 ani trebuie sa aiba un set de operatii facute de el cu profesorul langa. Asta nu se intampla peste tot si atunci pleaca acolo unde sunt tratati ca valori care trebuie folosite.

Nemultumirea pacientului fata de sistemul sanitar este uriasa. De ce gradul de insatisfactie este mai mare decat inainte de 1989?

Pentru ca altele erau asteptarile atunci. In '89 daca te baga cineva in seama in spital si iti dadea o injectie era mare lucru. Pentru cancer ce se facea? Asteptai sa te opereze, iar daca erai inoperabil... Asteptarile erau reduse si nu exista nici termen de comparatie. Daca erai cineva, ajungeai la Elias si la Spitalul Militar.

Acum situatia s-a schimbat, lumea are asteptari, calatoreste, are termen de comparatie. Dar este o schimbare si a comportamentului lumii medicale.

Daca lumea medicala inainte de '89 nu avea alte atractii, alte interese sa lucreze la privat, acum s-a schimbat total. Si asta are impact asupra sistemului. Cand vii la spitalul public, cel care lucreaza si la privat te cheama acolo. Omul e nemultumit. In spitalul public nu ti se zambeste, nu se vorbeste frumos, nu generalizez, dar e o realitate. Toate acestea creeaza nemultumire.

Si este adevarat ca pentru ce se asteapta de la sistemul sanitar finantarea e insuficienta. Si atunci sunt lipsuri, unele artificiale. Uneori bolnavul e trimis sa cumpere ce nu trebuie doar pentru ca exista o intelegere cu o farmacie.
Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura. Alteori este de la neintelegere, pentru ca nu totul poate fi facut imediat si cum vrea el.

De exemplu, pui un diagnostic de colecist, bolnava trebuie operata si o programezi peste doua luni. Nu e urgenta. Dar ea vrea acum si atunci incep toate pilele sa lucreze, ca sa fie operata maine. Niciun sistem din lume nu isi permite asta.

Dar aceasta chestiune ar trebui rezolvata prin aparitia pachetului de baza de servicii medicale.

Asa este. Cand ajungem la pachetul de baza, care va genera alte discutii sunt convins, el va stabili ce poate oferi sistemul din banii pe care ii are si ce vine pe asigurari complementare si suplimentare.

Pe ce varianta de pachet de baza veti merge. Cea care limiteaza numarul de servicii asigurate sau pe cea care le acopera pe toate, dar pe o lista de asteptare?

O comisie intreaga se ocupa de asta. Greu sa va spun. E posibil sa fie o chestie mixta.

Cand iese pachetul de baza?

In curand va aparea schita. Asta e una dintre reformele majore care urmeaza si vor fi discutii multe.

Ati accepta sa fiti din nou ministrul Sanatatii?

Nu vad de ce. Este ministru, este guvern care functioneaza, eu imi fac treaba si pozitia asta imi permite sa fac treaba mai bine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pt. euglenele care-si imagineaza ca medicii NEOAMENI sint doar

...exceptziile rarisime, ii sfatuiesc sa faca rost de raportul anual al Colegiului Medicilor din Romania.
Si nu ma refer la acela pentru presa. Ci la cel real, extrem de secret si nepublicat on-line din motive pe care nu le banuiesc ci le stiu sigur: escamotarea realitatzii si mushamalizarea dezastrului medical romanesc!

Pt. "neofitzii" adeptzi ai medicii - Ooops! - "christice"(!?!) practicate de exponentzii medicali ai celui de-al III-lea reich, reiau citeva date:

- cca. trei sferturi din medicii angajatzi la stat au activitatzi medicale si in privat. Dintre aceshtia doar 40% desfashoara o activitate medicala - Ooops! - perfect legala! Fiscul are ceva de spus?...
- media zilnica de "munca" la locul principal de munca(la stat, ca sa aiba pensie) pentru cei ce lucreaza si in privat este de - Ooops! - 3(trei) ore! Banuim ca salariul este insa 100%!!!...
- conditzionarea internarii, datorata legaturii directe intre cabinetele particulare proprii si spitalul unde lucreaza aceshti doctori, este de cca. ... 95%!!! O fi vreo legatura cu faptul ca o consultatzie la un cabinet particular incepe de la 100 lei?!?...

Sa continui?...

"Morala": Ashtia or fi ... ingerashii care se "sacrifica" pentru binele comunitatzii?!?...

Enjoy!...
Engage!...

P.S.: Sfintzii doctori FARA DE ARGINTZI - in sensul uman si curat al ideii - au fost doar Chir, Ioan, Cosma, Damian, Epictet si Astion.
Astia de astazi - in proportzie absolut djuvariana! - sint doar nishte lamentabili epigoni.
Sau poate era vorba despre nishte doctori ... teoretici.
Imaginari, ideali, ireali. Nici macar ... asimptotici insa.

Si nu mi-am dat eu seama...

 

 

Domnilor,

Din comentariile voastre observ ca va pasa de problemele de sanatate la fel cat imi pasa mie cum se simte Becali in puscarie.
Transformati totul in insulta si derizoriu. Si chestiei asteia ii mai si spuneti opinie.

 

 

@mengele ... dl. Arafat este Foarte priceput la Smurd

In rest incearca, dar cu invidiosi si cu sistemul pilosilor si politrucilor infiltrati se trage greu caruta. Ajutati-l si nu-l lasati sa impinga singur.

 

 

@portocaliilor iresponsabili si plini de ura

impotriva oricui face ceva bun in tara asta.
Daca si asupra acestui OM aruncati dejectii sunteti detestabili. Ura va orbeste si va prosteste.
Nici dumnezeu nu salveaza Romania de unul singur!
Sa va fie rusine.

 

 

Nu Raed tata, nemultzumirile pacientzilor sint indreptatzite..

...pina la ORICE LIMITA!

Dincolo de aceasta doar nesimtzirea si lipsa de caracter a celor ce activeaza in medicina doar pt. standing social este...

...NEINDREPTATZITA!

Enjoy!...
Engage!...

P.S.: Medicina adevarata va fi intotdeuna VOCATZIONALA pentru ca ea deriva nu doar dintr-o nevoie umana ci dintr-o ASPIRATZIE umana!

Care aspiratzie nu se masoara in marimea contului bancar, cu numarul cailor putere ai masinii din garaj, cu numarul si luxul camerelor vilei proprii sau cu eticheta de "firma" a nadragilor sau pantofilor personali...

 

 

@mc ... da-ne un exemplu, nume si spital

altfel @mercenara are dreptate - a pus un diagnostic corect. Nu dai spaga nu esti tratat corect. Daca dai spaga toti se-nvart in jurul tau. E adevarat ... sistemul ...

 

 

medicii accepta

toate situatiile pentru ca toti iau spaga si deci pot fi arestati oricind. daca ar fi fost corecti ar fi iestit in strada pentru pacientii pe care ii trimit sa-si cumpere medicamentele chiar si cind sint internati in spitale. mafia medicamentelor este prea mare si de aceea au fost schimbati ministri sanatatii aproape anual. in afara de acestea multi medici sint destul de prost pregatiti si nu vor sa-si fac dusmani sau sa li se descopere lipsurile. tacerea este de aur in societatea medicala.

 

 

@niciolae - Daca tu esti majoritatea forumishtilor

...atunci ar fi cazul sa ... TE LASHI!
Si - on-topic - sa ne mai... scuteshti!

Enjoy!...
Engage!...

P.S.: Evident nu discutziile tehnice sint predominante pe forum da' e musai ca ... politrucii senatori ai acestuia sa dea monosilabic si ... sibilinic - in sensul securistic al cuvintului - din clantza!

P.P.S.: Cine-si imagineaza ca medicii - helas, sarmanii! - au 24/24 doar ... fixatzia binelui pacientzilor este ori doctor, ori nu a fost serios bolnav vreodata in viatza lui, ori este recurent in ... "Povestirle Nemuritoare" ale copilariei ori se numeshte...

...Vasile Astarastoaie!!!(adica medic legist)

Sau poate este ... reincarnarea lui Hipocrat!

 

 

@dr_al III-lea Reich - Daca medicina s-ar fi facut

...in Romania ultimilor 23 de ani la un cost de - Ooops! - minim 20-30.000euro/an (nu mai vorbesc de cei cca. 50.000$/an in USA!) cit e in tzarile civilizate pe care le "invidiem" atit de mult, atunci sint curios sa aflu cine ar mai fi ... emigrat "profesional-medical" chipurile, in ultimii 10 ani?!?
Doar doctorii din India, Pakistan si Bangladesh! Si aia poate doar ... la noi!

Enjoy!...
Engage!...

P.S.: Cind INTTREAGA SOCIETATE itzi plateshte in fapt tzie extrem de costisitoarele studii medicale, tu facind medicina practic pe GRATIS comparativ cu tzarile in care pleaca doctorii romani, cum se numeshte in mod REAL exodul celor ce-au beneficiat practic de pe urma unui sistem de invatzamint medical inca ... comunist in esentza lui financiara?

Cumva ... neimplicare moftangista in uriashele probleme ale propriei bresle si ale pacientzilor concetatzeni?
Cumva ... intoarcerea spatelui propriei tzari care a investit enorm in educatzia cuiva de care simplii oameni ar avea cu sigurantza nevoie??
Cumva ushoara ... magarie crasa???

Sau "doar" lipsa de caracter?!?

Repet: Nu breasla medicala paraseshte Romania! Ci - in contextul european ca nimeni nu mai face medicina datorita costurilor f. mari - doar acei doctori care isi doresc un standig social de neatins in mod cinstit in propria tzara.
Majoritatea sint medici care cu sigurantza ar fi putut fi folositori si cetatzenilor romani da' nu au nici pile la casa de sanatate, nu "practica" evazionarea fiscului si nici n-au "mentori" politici sa-i salte-n functzii.

Practic isi doresc o viatza mai buna pentru ei.
Atit si nimic mai mult.
Nu-i vb. de nici o neimpinire profesionala, majoritatea fiind foarte tineri. Ci de una mult mai prozaica:

...Uman-financiara!

 

 

niculeda

am raspuns detailat la o intrebare de specialitate s neamtzului. am facut un comentariu pentru forumistii care nu sint medici.
-respect!

 

 

@dr_mengele-vorbe-n vant

Va apreciez interventiile si observatiile pertinente,insa
am si eu o intrebare:"Medicii,de ce accepta aceasta stare?".Sunteti o societate in alta societate.Dovediti-o!

 

 

vorbe-n vant

Asteptam cu interes sa vedem si materializarea acestor vorbe...Domnul Arafat este foarte priceput la interviuri, realitatea este ca nici pana acum nu s-au deblocat posturile in sistemul sanitar...Realitatea este ca din doua in doua luni tot razbat in presa timid informatii despre cum sectiile de chirurgie cardiaca din tara tot raman fara fonduri...Daca pentru chirurgia cardiaca adulti care are deja medicii formati nu are finantarea necesara cum as putea crede ca chirurgia cardiaca pentru copii ar avea vreo sansa in romania...Cat o sa mai stam cu mana intinsa dupa " ajutoarele " de la italieni, nemti sau americani? Medicii straini care vin sa opereze la noi sunt aceiasi care fac voluntariat in africa in tari cu asistenta medicala la pamant...Cam ala e si nivelul nostru....Vreti chirurgie cardiaca de top? De cate ori in ultimii ani ati auzit de criza de heparina? Azi mai nou nu mai gasesti cordarone iv ca cica nu se mai importa...Sa-mi faca domnul Arafat protocol pentru conversia chimica a fibrilatiei atriale in urgenta cu pastile!

 

 

Desigur! Măsura anumită este chiar el și socotitorul de la CAP

Sănătate.
Yasser Arafat și Ceaușescu s-au dus, agenții lor au rămas!

 

 

@Val ... ce este val ca valul trece !

Invidia si ura va macina! Cautatori in gunoaie.
Vino cu exemple concrete sau "ciocul mic" cum se preda la scoala PDL!

 

 

AGENTII SUNT PE FUNCTII,

Atat Voiculescu cat si Antonescu

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor