Ziare.com

Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical (Video)

de Diana Robu
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 10:34

   

Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical (Video)
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, propune o masura care sa reduca fraudele si cheltuielile inutile din sistemul medical romanesc.

Arafat a vorbit la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata la Pro Tv, despre o hotarare pe care Guverul ar urma sa o adopte saptamana viitoare, prin care licitatiile pentru medicamente si aparatura si din spitale sa fie realizate doar de Ministerul Sanatatii, nu de fiecare spital in parte, asa cum se intampla pana acum.

"Hotararea va stabili ca ministerul este unitatea de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si poate achitiona pe acorduri cadru de lunga durata materiale, medicamente si aparatura pentru sistemul sanitar, cu sursa de finantare de fonduri publica. Bineinteles ca vorbim de spitalele din MS si de spitalele descentralize", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, trei institutii trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta hotarare, care ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului.

"Din momentul emiterii, putem incepe organizarea unor licitatii. Achizitia centralizata pe mai multe echipamente inseamna si preturi mai mici si astfel va fi o competitie mai mare si mai serioasa intre companii", a apreciat Raed Arafat.

El a acuzat ca, desi licitatiile sunt organizate in conformitate cu legislatia in vigoare, unele spitale ajung sa plateasca si dublu pentru aceleasi echipamente, din cauza lipsei de competitie intre firmele care liciteaza.

"Am gasit aparate cu specificatii similare cumparate la preturi duble de la un spital la altul. Lucrurile astea se stiau, insa nu aveam o parghie de control pentru ca dadeau banii spitalor si licitatia se facea legal", a adaugat ministrul Sanatatii.

Acesta s-a declarat "convins" ca presiunea celor care organizau licitatii pe sistem vechi "va fi foarte mare".

"Odata iesita aceasta hotarare, cine va analua aceasta decizie trebuie sa argumenteze de ce o anuleaza. Pornim niste lucrui care intr-adevar par mici, dar trebuie sa ajunga sa fie normalitate", a continuat ministrul.

Cum se vor desfasura licitatiile

Raed Araf a pledat pentru "transparenta totala" privind procesul de licitatie pentru medicamente si echipamente medicale. Aceasta a explicat ca, dupa ce se va stabili necesarul de aparatura in spitalele romanesti, ministerul pe care il conduce urmeaza sa stabileasca si caietul de sarcini.

"Aceasta achizitie centralizata poate sa evite o mare parte din probleme, cu conditia sa fie extrem de transparenta. Avem de gand sa mergem catre licitatia electronica", a completat Arafat.

Cu o saptamana inainte de inceperea licitatiei, firmele vor fi invitate la discutii pe marginea caietului de sarcini, pentru ca, in Romania, "contestatia este sport national, te constesta si te blocheaza si firme care nu liciteaza".

Dupa discutii, caietul de sarcini poate fi modificat, astfel incat sa nu apara blocaje ulterioare. Urmeaza "ofertele, verifici eligibilitatea firmelor. Daca firmele sunt eligibile le bagi dupa asta pe electronic, ceea ce inseamna ca ei pot sa se bata pe pret pana la un anumit moment".

Cod de etica intre firme si stat

Totodata, pentru a preveni "influenta, practicile incorecte si coruptia" din sistemul sanitar, Raed Arafat isi doreste ca, la fel ca in alte state, sa existe si in Romania un cod de etica intre firme si stat.

"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente", a mai precizat ministrul.

In acest sens, el a mentionat ca a avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente din SUA, unde "nimeni, nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica".

Daca firmele nu respecte acest cod, se poate ajunge la excluderea firmei pe trei sau patru ani, a atras atentia fondatorul SMURD, exemplificand cu o companie din Cehia, eliminata pentru ca a mituit un oficial.

"O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domeniul medical, este o practica foarte raspandita", a adaugat Arafat.

Un alt exemplu oferit de ministru este cel al firmelor care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul, accentuand ca "statul are bani limitati si trebuie investiti corect".

O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem, conform lui Raed Arafat, este reprezentanta de prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe.

Ghidul pentru diabet

Raed Arafat a mai declarat ca ministerul pe care il conduce, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.

"Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile.

La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale", a justificat ministrul.

Acesta a mentionat ca ar trebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1 sa se inceapa cu insulina scumpa.

"Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim", a adaugat Arafat.

Majorarea contributiilor, o alta solutie pentru sistem

In alta ordine de idei, ministrul a precizat ca parerea sa "pur personala" este ca sistemul sanitar ar putea fi mai bine finantat daca s-ar majora contributiile.

"Daca vrem sa avem o finantare corecta, sa ne intoarcem macar pana la contributiile care au fost anterior, acum este vreo 5%", a completat ministrul.

Acesta a lansat ipoteza unei contributii de "6-7%, care va avea un impact mare pentru sistemul sanitar, dar nu si pentru persoane".

"Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a mai declarat ministrul.

Referindu-se la bugetul pe care-l va avea, anul viitor, ministerul pe care il conduce, Raed Arafat a precizat ca acesta va fi similar cu bugetul din 2012 - 4% din PIB.

Funtia de ministru, solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala

In finalul emisiunii. Raed Arafat a declarat ca a acceptat functia de ministru la Santate ca "o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala".

"Eu incepusem intial sa fiu ministru interimar. Cand nu s-a putut sa se faca un nou interimar dupa mandatul lui Victor Ponta, am acceptat eu sa fac acest lucru. Cel mai rau pentru MS e ca la 2-3 luni sa vina un nou ministru.

Ministrul Sanatatii trebuie sa fie un om politic, orice decizie care va trebui sa fie luata va avea aspecte poliice, eu daca stau acolo o sa fiu o persoana rigida si neflexibila. Prefer pozitia de mai jos, unde pot sa duc un lucru mai departe. Prefer partea pur tehnica", a justificat Arafat de ce nu doreste, dupa 9 decembrie, sa mai conduca MS.

Raed Arafat a vorbit si despre protestele din iarna, din centrul Capitalei, subliniind ca "normal ca Piata Universitatii a insemnat ceva pentru mine, pentru ca am vazut increderea populatiei in mine. Eu ma simt acum mai responsabil, mai atent, si de aia spun ca pot sa fac mai multe tehnic, decat pe partea politica", a conchis Raed Arafat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6172 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
49 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Coruptia sistemul;ui sanitar este ujn CANCER pe Romania,

Are cancerul leac ?

Eu ai urez mult succes domnului Dr. Arafat !

 

Achizitia centralizata .. o sabie cu doua taisuri.

In principiu, R. Arafat are dreptate. Este inadmisibil ca aceeasi aparatura de specialitate sa fie achizitionata la preturi diferite de spitale diferite. Dar sa vedem si reversul. Trebuie centralizate necesitatile spitalelor. Nu sunt convins ca acolo cat si in ministere sunt suficienti oameni destepti incat sa fie capabili de prognoze astfel incat sa nu ne trezm cu o penurie de diverse medicamente sau materiale. Ideal ar fi ca ministerul sa faca doar licitatiile, stabilind pretul si furnizorul pentru un anumit tip de medicament / echipament, iar spitalele sa faca doar comenzile la furnizorii specificati de minister functie de necestiati.

 

@boxyro-achizitia centralizata...o sabie cu doua taisuri.

Este adevarat ca este o sabie cu doua taisuri,insa are si
partea ei buna in sensul ca la semnarea contractelor pretul
va fi discutat cu totul si cu totul altul,bineinteles ca
va fi in favoarea noastra.In ceea ce priveste achizitionarea de catre spitale a medicamentelor prin
emiterea de comenzi direct spre furnizori aici este o
problema pe care nu ai intuit-o.Spitalele nu vor avea
nici o legatura cu furnizorul decat in materie de reclamatii(si nici atunci).Problema pe care ai pus-o este
gresita intrucat nici-un furnizor de medicamente nu-ti
va stabili un pret(avantajos sau nu in functie de cererea
pietii) fara sa aiba o comanda ferma de la partener. Comertul nu se face pe vorba si nici pe promisiuni,iar
pretul este influentat de cerere si oferta.Cu cat cererea
este mai mare ca atat pretul se va duce in sus iar daca
ai bafta sa dai peste un producator unic,iti musti mainile si dai banul in eventualitatea ca nu vrei sa
cumperi un surogat care seamana dar nu rasare.

Nu m-ai inteles.

Este normal ca ministerul sa negocieze furnizorul si pretul, dar fara cantitati, doar asigurandu-l pe furnizor ca va fi unic pentru segmentul de servicii negociate. Iar apoi, spitalele sa primeasca de la minister lista cu furnizorii si preturile pentru fiecare medicament/aparat/serviciu. Nu sunt de acord ca ministreul sa stabileasca si cantitatile, pentru ca ne v-om trezi cu lipsuri sau plusuri care v-or expira.

Ar fi altceva

Spitalele asi fac stocul necesar pe un an de ce are nevoie. Transmit toate spitalele necesarul la minister, ministerul centralizeaza ,vede totalul, face licitatiile iar distributia se face direct la beneficiar in functie de cit a cerut si i-a fost aprobat. Problema este ca totul sa nu devina o problema politica si sa fie avantajate acele unitati agreate de cei aflati momentan la putere. Totul sa fine facut public si fara discriminari.Asa ar sti si ministerul cam de ce buget estimativ are nevoie si ar controla mult mai bine cheltuielile.Trebuie atentie,fiindca fiecare spital umfla voit cantitatea necesara bazinduse pe foarte multe medicamente,trecute in fisele de internare ale pacientilor,dar de care in realitate pacientii nu au beneficiat nici o data .

ideile si planurile mele

aceste planuri le-am prezentat in 2002 ministrului bartos. i-am spus acelasi lucru domnului arafar in curma cu citiva ani. pina acum nimeni nu a avut curajul sa expuna acest plan care este corect. in romania toate spitalele sint de stat si trebuie sa nu aiba nici-o independenta sa achizitioneze NIMIC. totul trebuie cumparat de minister in canitati mari de en-gros si distribuite spitalelor in functie de nevoi. in acest fel bolnavii suferind de boli identice vor fi tratati identic la bucuresti,calarasi,iasi sau craiova. sper ca dr. arafat sa nu fie mincat de mafia din romania.
domnule arafat: daca aveti nevoie de consultanta stiti cum ma gasiti. am fost cindva prieteni pr facebook. cosmin are nr.meu de telefon.
toti romanii trebuie sa se stringa in spatele dr. arafat! el este singura speranta in romania!

Domnule Dr. "IP"

M-am bucurat sincer sa va vad aici;
avantajul vietii dvs. a fost acela ca ati profesat in doua societati cu mentalitati diferite.
Romania ar putea intr'adevar sa surprinda printr-o schimbare de mentalitate ;
acesta este un plan cu bataie pe termen lung care tine de educatia generatiilor viitoare,..
restul vor veni de la sine;
Sa va ajute cel de Sus sa va intoarceti acasa la pamantul natal din care si eu ma trag, sa mai aveti puterea sa profesati ca medic, sa-i ajutati pe oamenii saraci in mod deosebit, asa cum mi-ati dezvaluit ca pe un secret cindva si sa gasiti o societate bine pusa la punct in toate domeniile si mai ales cel medical, vazindu'va increderea in dr. Raed Arafat.
Sanatate la intreaga famile; ne reauzim intr-un email..

O salarizare competenta iar receptiile din spitale sa fie

monitorizate video cu specificatia ca orice plata se va face la vedere la receptie.

n-are

- nici-o sansa ! ministeru' nu e smurd-u' !

 

@niculaeda-n-are

De ce nu-i dai o sansa.A facut treaba buna si la Tg,Mures si chiar si cu Smurd-ul.

chiar excelenta !

- da' ministeru' e altceva , e plin de smenari care fac bani din spagi si pe aia n-ai cum sa-i elimini !

N-are sansă,

Că a lansat pocnitoarea de la acare au picat portosecii!
Cred că e corect cam tot ce spune,descentralizarea ne
fiind ce cred smecherii!

Mafia din sanatate are un singur nume DUTA oranjatul,

Asta a fost unul dintre cei mai mari cotizanti la Camorra portocalie, a creat cel mai mare sistem de fraudare a sistemului de sanatate pentru finantarea mafiei portocalii.
Dupa alegeri va fi unul din cei mai vanati mafioti din Romania, si sa vedeti cati mafioti portocalii o sa mai traga dupa el!

@Niculaeda

Intr-adevar, in Sanatate e o mafie superputernica.
N-ai nici o sansa... mai ales daca nu incerci.
Arafat demonstreaza (din nou) ca are ceva in cap si (spre deosebire de 99% din eroii nostri nationali) are si chef sa puna osul la treaba.
Asa ca SIGUR va deranja ceva cuiburi de gindaci pina va fi mazilit. Si asta e deja mare lucru.
Eu ii tin pumnii. Si poate ca va reusi chiar mai mult.

Normalitatea romaneasca

Cine a promovat si a sustinut aceasta descentralizare a
achizitiilor de medicamente a fost si este chitit pe aceeasi idee de distrugere cu orice pret a sistemului
sanitar.Daca debandada care a domnit pana in prezent in
sistemul sanitar va fi stopata vom asista la imbunatatiri
spectaculoase a sistemului.Urmeaza ca domnul Arafat sa-si
poata continua linistit munca fara sa fie influentat de
factorii politici.Nu de alta,dar daca s-a inscris in
partid trebuie sa fluiere ca la usa cortului central al
partidului.Pacat ca nu s-a abtinut de la aceasta excursie
organizata de partid.Intotdeauna aceste excursii nu se
termina cu bine,avand loc absolut obligatoriu si incidente.Ramane de vazut cat de abil este si in meandrele politicii.Capacitate si vointa are.Eu nu pot decat sa-i salut prezenta in fruntea sistemului medical si sa-i doresc succes.

 

Halate

fara buzunare,sa nu mai poata primi medicii spaga!

 

stimata postacioasa

in primul rand cand vorbim despre frauda si coruptia din sistemul sanitar romanesc, procentual asazisa spaga incasata de medici reprezinta sub 10% din sumele ce nu au justificare legala...restul de 90% intra in buzunarul celor care nu poarta halate asa ca dezideratul domniei tale nu ar rezolva mare lucru...in plus, revenind la spaga, oriunde in lumea asta medicii sunt recompensati extrasalarial pentru munca pe care o depun numai ca in cadru legal; ce la noi poarta numele rusinos de spaga in tarile civilizate se numeste onorariu...oare cand o sa se inteleaga ca stigmatizarea medicilor si in general a categoriilor profesionale intelectuale nu duce la nimic bun...persecutia intelectualilor in Romania este cauza principala pentru situatia in care ne aflam acum cand suntem condusi de babuini cu 4 clase...Ceausescu n-a murit, inca traieste bine-mersi!

 

persecutia intelectualilor .......

cu diplome false, cu diplome plagiate, cu diplome date pe criterii politice sau de incuscrire, inculti (precum Sova), repetenti si impertinenti, etc., etc., ....

Adevaratii intelectuli din Ro mu ajung sa populezi un cartier de mici dimensiuni!! Strigatul adevaratilor intelectuali nu este auzit nici macar de ei, atit de palid este!!!

dr_mengele,matale ti-as dori ca "obiect de studiu"

ciuma portocalie, in legatura cu doctorii spagari, in Romania a devenit sport national spaga la doctori, este proverbiala mentalitatea si lacomia doctorilor, cer cu nesimtire BANII, nu ii intereseaza ca la spital ajung de obicei oameni amarati, pt ca daca aveau bani poate isi ingrijau sanatatea mai bine.
Doctorii din ziua de astazi nu au scrupule, Dumnezeul lor este BANUL.

Speranta

Sa dea Dumnezeu sa intram si noi in normalitate cu preturile practicate pe piata la medicamente.Totul este
frumos pana la momentul in care ministerul nu va dori sa
se imbogateasca pe spinarea bolnavilor.E posibil si asa ceva.

 

Visuri taica, visuri!!

Banul e ochiul Dr. Acului!!

rectificare

ministerul nu are cum sa se imbogateasca pe spinarea bolnavilor...oamenii care lucreaza acolo insa da! firmele de medicamente si aparatura medicala au o putere in Romania la fel de mare ca bancile...prin lipsa de legislatie si spagile pompate in buzunarul factorilor politicii cheie ( si abia aici vorbim de spagi adevarate nu de cateva zeci sau sute de euro ce ajung in buzunarul unui amarat de medic ) s-a ajuns la situatia achizitionarii de aparatura de utilitate indoielnica la preturi exorbitante...initiativa ministrului de centralizare a licitatiilor poate aparea bizara mai ales in contextul descentralizarii spitalelor...in mod normal ar trebui sa exista o lista cu preturi de referinta negociata de minister, mai departe licitatia ar trebui sa se faca pe plan local...la urma urmelor daca spitalul este finantat de catre consiliul local ar trebui sa aiba si puterea de a-si negocia singuri preturile...in momentul cand faci auditul la spital compari pretul de licitatie cu pretul din lista ministerului si daca exista discordanta incepi sa vezi unde e buba...cel putin asa mi se pare mie logic...dar ce stiu eu, sunt doar un medic fara culoare politica...

sa intelegem ca in Ro ministru are doar o functiie

ONORIFICA????

El nu poate schimba oamneii din ministre si nici nu poate propune modificarea unor legi?? El doar vorbeste la televizor si vorbeste despre ce dicteaza premierul, sau cum stau lucrurile?

@dr_mengele-rectificare

Aici chiar ca te inseli.Comisioanele luate de medici pentru
diverse achizitii nu au fost vizibile pentru ca pana acum
nimeni dintre cadrele medicale care a practicat asa ceva nu a dat cu subsemnatul la DNA.In schimb baietii si-au facut case prin diverse locuri.Una mai bengoasa ca cealalta.Pentru a acoperi si a crea debandada mai mare
spitalele au fost trecute in subordinea primariilor,care
si asa nu aveau bani si nici pricepere sa gestioneze o asa placinta.Fiind in subordinea ministerului nu se mai
poate pune problema lipsei de specialisti decat daca ai
rude in minister si vrei sa-ti angajezi nepoata la cuscru care este nasul lui Arafat.Cat despre preturile de referinta,astea au existat si inainte si vor exista si in
continuare.Problema este de organizarea si asezarea lor
intr-o ordine fireasca asa cum se face peste tot.Daca
vrei sa faci bani pe spinarea bolnavilor o faci in absolut orice sistem ai lucra,numai ca in sistemul centralizat nu prea ai loc sa intorci decat daca vrei cu
orice pret,inclusiv al libertatii individuale.

Si daca vezi unde-i buba,cu ce ma incalzeste asta.

Pe mine ca pacient? Habar n-am unde profesezi ,dar esti rupt de realitatea din Romania.Uite un caz concret:Am avut-o pe mama in spital la sfirsitul lui iulie.Cum nu locuiesc in tara,cind am aflat ca se simte rau am venit repede.Se simtea rau,fibrilatii,si cei de pe ambulanta chemati acasa au decis s-o interneze,sau daca dinsa semna ca nu doreste ,era treaba ei.Am dus-o la spital,unul din orasele mari ale tarii.Nici macar sticlute pentru colectarea singelui pentru analize nu aveau.Mi-a spus asistenta sefa,trebuie sa fac rost de unele cu capac alb,si galben si rosu si albastru si de ace,darrr..se pot face rost si de acolo.Deci am umblat la darrr,si pentru sefa aia si pentru simplele ingrijitoare care schimbau patul si duceau "plosca" si am cumparat aparate anti tintari ca erau cu duiumul acolo,si un ventilator si mincare,zilnic.Am vorbit si cu doctorul de caz,si mi-a spus scurt:eu propun sa mutam pe doamna la un spital privat,--este unul in oras--pentru ca acolo pentru o suma o sa-i putem face toate analizele,pe cind aici daca este la cardiologie,ne limitam la investigatii cardiace.Mi-a spus ca el,doctorul lucreaza si acolo,si-o muta pe mama in una din rezervele lui,darrrr..Am dat si "darrrul" asta si acolo a fost bine,s-au facut toate analizele,mincare buna si medicamentatie.Deci pe scurt la un spital public ,marea majoritate doreste doar un tratament obisnuit,exceptie facind citeva sectii,de chirurgie si natologie.Dupa externare alt necaz cu farmaciile.
Pe retete sunt scrise denumirile medicamentelor in latineste.Si daca ai proasta inspiratie sa nu consulti pe internet lista medicamentelor generice compensate si preturile,desigur ca farmacistii iti vind ce au mai scump.Si cum sunt multi oameni de la tara care n-au internet,sau doar oameni in virsta nefamiliarizati cu sistemul acesta,ei doresc sa cumpere ce-i mai bun,si de obicei este cel mai scump, in mentalitatea celor de la farmacie.
Parca si farmaciile fac parte din sistemul de sanatate,sau poate nu? Eu personal,salut initiativa domnului Arafat,in a face ceva ,deoarece trebuie facut acel ceva,dar trebuie sa avem rabdare ca peste noapte nu se pot curati grajdurile lui..Augias.O zi buna.

Nu ministerul...

... e cel care se imbogateste pe spinarea contribuabilului. Rahatul asta de institutie pe care noi o numim "stat" si careia ii platim fara cracnire e astfel construita incat sa permita "scurgeri" nejustificate care uneori depasesc investitiile reale. Descentralizarea deciziei in cazul licitatiilor e doar o parghie prin care fraudele pot fi mai greu urmarite. Un sistem eterogen si oarecum haotic e mult mai greu de controlat.
Mai mult, noua lege a sanatatii, care presupune accesul banilor privati in sistem, e o minciuna. Privatii (corporatiile) nu sprijina pe nimeni cu titlu gratuit. Investesc pentru profit si control. In maxim doi ani de la adoptarea acestui simulacru de lege, corporatiile vor comanda Ministerului Sanatatii, asa cum o fac acum in USA si in multe alte parti ale globului. Noi nu avem nevoie de bani privati in sistemul de sanatate, nu lipsa resursei financiare e problema acolo, ci gestionarea frauduloasa a ei, de catre cei indrituiti sa o faca. Dovada ca Arafat a reusit sa construiasca un sistem de urgenta performant si eficient, fara sa aiba in spate vreo corporatie, ci doar siguranta faptului ca fondurile nu dispar in neant. Cu respect

Boxyro

Am lucrat in acest sistem centralizat si-l cunosc foarte bine.Repet.Nimeni,dar absolut nimeni nu o sa semneze un
contract cu tine daca nu-i dai o comanda ferma(care
inculde si cantitatile discutate).Aaa,daca vrei sa discuti aceasta comanda ferma pe o perioada mai mare,atunci nu ai decat de castigat la obtinerea unui pret avantajos.Altfel, niciun furnizor nu discuta cu tine preturi fara sa stie ce si cat cumperi.Pe vorbe nu traieste nimeni.Doar in Romania se poate intampla asta.Cate ne-au propus ca vor face alesii neamului si cu ce ne-am ales?!

 

@Cronos-Visuri....

Este foarte corect,numai ca,cel putin vom sti si noi unde
se duc acesti bani.Ca pana acum Casa de Asigurari de Sanatate era o gaura neagra,chiar daca presa ne arata multe si chiar foarte multe vile si vilisoare,case si cascioare,care mai de care mai procopsite,mai bengoase si mai fitoase.Cat despre achizitiile facute,pe teme de
medicamente sau aparatura,acolo intradevar si-a bagat
Michiduta coada.Dar ca la noi la nimeni altul.

 

Speranta moare ultima, dar..... totusi moare??

Eu as fi curios sa stiu cine era minitru la interne si sanatate atunci cin Arafat a implementat SMURD-ul si mai ales care au fost costurile implementarii!!!

catre Cronos

tin sa te anunt ca numarul intelectualilor din Romania este un pic mai mare decat apreciaza domnia ta...este drept ca un numar foarte mic ajunge in pozitii cheie, restul isi fac treaba fara sa bata toba...tocmai de aceea nu se aude strigatul intelectualilor, nu le sta in fire sa zbiere...

 

De ce nu zbiara intelectualitatea ???

Pentru ca le-a fost pus calush'ul in gura !!!
capetelor ridicate le-a fost taiat avintul din start, au fost ciuntite, ma intreb cite au mai ramas sau cite s-ar mai putea ridica dupa atita amar !!!!

Sint oare traditiile si legile acestei tari niste norme cu cimpuri de aplicare separata ????
Atunci acomodarile rezonabile sint acceptabile !!!

Sint oare drepturile omului niste simple expresii de normative ale mentalitatii romanesti ???
Atunci acomodarile rezonabile sint acceptate;..

Culmea este ca un strain naturalizat "roman" a ajuns sa ne dea lectii si sa ne demonstraze cit de prost sint ALESI politicienii la noi;
Bravo D'le Arafat;...
Mult succes ...
Sa speram ca Halatul Alb cu buzunare MARI dispare pentru totdeauna...

pentru a patra

serios, cred ca sunt rupt de realitate...mie nu mi s-a intamplat NICIODATA sa trimit apartinatorii sa cumpere eprubete...in primul rand ca nu este treaba apartinatorului sa faca rost de aceste lucruri...eu ca medic prescriu analize in foaie, daca nu se lucreaza acele analize consemnez in foaie...fac prescriptia in foaie pentru tratament...daca farmacia spitalului nu imi elibereaza tratamentul consemnez in foaie sau incerc sa vorbesc cu familia sa vedem daca putem procura medicamentele, prescriu o reteta in care notez a priori cele mai ieftine pe care le stiu...apoi consemnez in foaie ca tratamentul nu a putut fi eliberat de spital si am fost nevoit sa eliberez o reteta...in general sunt nevoit sa trimit familia dupa medicamente intr-un caz din zece si atunci se intampla doar ca familia doreste ceva mai bun care spitalul nu are...pentru cei mai amarati care nu bani si nu exista medicamentul in spital s-a mai intamplat sa faca cheta tot personalul medical ca sa putem cumpara medicamentul respectiv...cunosc chirurgi care din banii de spaga cumpara materiale sanitare...nu zic ca toti medicii sunt sfinti, dar asta e stilul in care majoritatea medicilor lucreaza...si in plus, e prima oara cand aud de retete cu denumirea in latineste, poate doar pentru cele compensate sau gratuite, pentru reteta obisnuita scriu numele medicamentului normal...

 

Domnule doctor, ati luat spaga vre-o data?

Va rog, un moment de sinceritate.

pentru mcgogoasa

daca stii asa de bine zi un caz concret in care un medic a bagat in buzunar banii de spaga de la firmele de medicamente...spaga aia ajunge la manager samd...a nu se confunda functia de manager cu cea de medic chiar daca respectivul e si una si alta...la medicul prescriptor in cel mai bun caz ajunge o sponsorizare pentru un congres sau un pix...si nu inteleg inversunarea domniei tale impotriva caselor medicilor...si eu am casa dar pentru asta am muncit de mi-au sarit capacele, suta de ore pe saptamana, o saptamana de concediu la 3 ani si nu am cerut spaga niciodata...banuiesc ca te-ai simti mai bine daca as munci ca un caine si as fi muritor de foame? pentru ca asta este perceptia vis-a-vis de medici in romania, sa munceasca cat mai mult si pe gratis daca se poate...

 

Domnule doctor, m-am operat acum 10 ani,

Am mers la spital unde am fost internat si m-au pregatit de operatie, am stat 3 (trei) ore pe hol si am asteptat anestezistul, nu a venit, in schimb a venit asistenta lui si ma intrebat daca i-am dat banii.
Am raspuns, suntem la bordel sau la spital?, de ce sa dau banii inainte.
Intrebare domnule doctor, de ce sa dau bani?
Eu lucrez intr-un domeniu de cea mai mare importanta pt economia Romaniei, nu am cerut si nu am primit in viata mea spaga si nu am conditionat niciodata munca mea cu ceva.

mi se pare destul de bizar

din proprie experienta, toti cei care "lucrau intr-un domeniu de maxima importanta pentru fericirea si prosperitatea Romaniei" nu aveau nevoie sa dea spaga la anestezist deoarece zdranganeau telefoanele cu mult inainte ca respectivul sa calce in spital...dar ce stiu eu, vorbesc doar in numele meu, stiu ca mai sunt si alti medici care conditioneaza, insa stiu si o gramada care nu o fac...dupa cum si cei care lucreaza pentru prosperitatea Romaniei sunt mai devotati sau mai putin devotati ( se si vede cat de bine merge Romania in aceasta privinta )...ca fapt secundar, te-ai gandit ca poate ai stat trei ore sa astepti anestezistul pentru ca era ocupat sa faca treaba pentru alti trei anestezisti care nu erau angajati din cauza ca posturile sunt blocate? si ca ai dat peste o toanta de asistenta sau infirmiera care atat a dus-o capul sa zica? sau poate doar ai nimerit peste un medic care conditioneaza, ghinion...asa e in viata, nu toata lumea e perfecta...chiar si in strainatate, poti nimeri peste un medic bun, poti nimeri peste unul prost...insa nu aud pe nimeni urland acolo din toti bojocii ca toti medicii sunt prosti...nu stiu daca ai inteles ideea...

executorule

dar dumneata ai ajutat pe cineva in viata dumitale iar acel cineva cand ti-a adus un cadou de multumire pentru ca l-ai ajutat ai privit cadoul cu pricina drept spaga? banuiesc ca cinstit cum te dai, ai refuzat cadoul spunand ca era de datoria ta sa il ajuti nu-i asa? sau ai dat fuga la dna sa il denunti pe respectivul ca a incercat sa te corupa? sa privesti tu in ochi omul care vine la tine sa iti multumeasca si iti spune ca mai mult de 50 de lei nu are sa iti dea, si tu sa refuzi banii aia...stii ce o sa zica nenea ala? a uite infumuratul asta, i s-or fi parut prea putini banii astia...sau si mai rau, ca boala lui e grava si de aia am refuzat banii...pentru ca singurii de la care am refuzat au fost cei despre care stiam ca nu o sa le mearga bine....tu crezi ca totul e alb sau negru...zic sa te mai gandesti...buba nu e la medic ci mai sus....cand te duci la frizer cat bacsis lasi? acolo nu mai e asa degradant nu-i asa? sau la restaurant platesti bineinteles strict nota de plata, corect cum te dai...si la doamna profesoara la scoala cand te duci cu un buchet de flori de 8 martie ii ceri chitanta nu-i asa? si dupa aia comentezi ca si profesorii sunt spagari!

 

si inca ceva

cand am operat-o pe mama, dupa operatie, desi puteam foarte bine si inainte, am luat un cadou chirurgului care a operat-o...desi sunt medic...nu am facut-o inainte deoarece stiam ca o sa il pun intr-o situatie de presiune...iar el la randul sau nu a refuzat deoarece stia cat de mult conteaza pentru mine sa ii ofer cadoul de multumire...nu ca s-ar fi imbogatit de pe urma lui si nu ca ar fi fost ceva ieftin...in Romania ceausista s-a pierdut obiceiul de a multumi si de a oferi cadouri...pentru ca nu e usor sa oferi un cadou care sa fie inteles la adevarata lui valoare..tine de cei 7 ani de acasa sa stii cand si cum sa oferi ceva...dupa cum, tot de cei 7 ani tine si faptul sa stii cum sa primesti...faptul ca se ofera bani drept cadou in orice circumstanta, denota faptul ca lumea nu mai isi bate capul sa transmita ceva prin intermediul cadoului iar cel care primeste nu se mai oboseste sa caute vreo semnificatie...faptul ca nu ai primit niciodata nimic de la un strain inseamna ca nu ai facut niciodata nimic pentru cei din jurul tau iar aceasta ipostaza m-ar face pe mine sa ma simt gol pe dinauntru...trebuie sa stii sa dai dupa cum trebuie sa stii la fel de bine sa primesti...din pacate, cel putin in relatia medic pacient, atat unii cat si altii au uitat aceasta regula de baza...de fapt, singura regula de baza: orice ar fi sa nu uiti ca esti om!

 

Domnule doctor, am trecut demult de varsta cand vedeam viata

in alb si negru, dar cred ca am fost destul de explicit in comentariul meu.
Puteti sa-mi spuneti cate procente din madici primesc un cadou onorific si cati cer cu tupeu si nesimtire conditionat, bani de la pacienti?
Imi este frica, ca cei care conditioneaza sun cei multi.
In legatura cu "zbarnaitul" telefoanelor, daca "zbarnaia" telefonul mai dadeam bani?

Dle Arafat,

desfiintati asigurarile de sanatate cu casele lor cu tot. Ca platesc zeci de milioane de lei anual si cand ma duc la doctor platesc la fel ca altii care n-au deloc asigurare. M-am saturat sa tin in sedii si masini luxoase niste trantori care iau salarii mari doar ca sa existe "asigurare" pe hartie...

 

Atata vreme cat spitalele

Isi află sursa bugetului de la stat,e normal ca
necesarul să fie fotarat de minister!Si e clar că de aici au plecat multe nereguli,licitand pentru comision
si nu pentru folosintă.Mai ales cand nu existau nici specialisti care să folosească o anume aparatură adusă
pe bani grei de afară!
Descentralizare nu ar trebui să inseamne,că fiecare
comandă ca la BAR dar pe bani altora!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor