Medicamentele si echipamentele medicale, achizitionate mai eficient si ieftin

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 18:13
1990 citiri
Medicamentele si echipamentele medicale, achizitionate mai eficient si ieftin
Foto: Adevarul

Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta prin care Ministerul Sanatatii devine unitate de achizitie centralizata, urmand sa poata organiza licitatii pentru cumpararea de medicamente si echipamente in volum mai mare pentru mai multe unitati sanitare din tara, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Raed Arafat.

"Ministerul Sanatatii, in baza legislatiei deja existente - OUG 134 privind achizitiile publice prevede la articolul 22 ca un minister poate sa se organizeze sub forma unei unitati de achizitii centralizate - devine unitate de achizitii centralizata pentru anumite tipuri de materiale, medicamente, echipamente, pe care, daca le achizitionam centralizat, dat fiind faptul ca volumul lor este mare pe tara, producem un beneficiu dintr-o achizitie nationala centralizata si putem sa obtinem reduceri la pret, in loc sa fie achizitionate in mai multe locuri separat", a afirmat Raed Arafat, dupa sedinta de guvern.

In cazul in care costul medicamentelor sau al echipamentelor este foarte ridicat, Ministerul Sanatatii va opta pentru organizarea unei licitatii mai mari, astfel incat aceste produse sa nu mai fie achizitionate separat de fiecare spital in parte, a explicat ministrul.

In plus, OUG are menirea sa reduca timpul de asteptare intre licitatii, sa elimine discontinuitatea in furnizarea unor materiale si medicamente.

"In cazul licitatiilor locale, daca se solicita o cantitate mica (de medicamente - n.r.), de multe ori nu se prezenta nimeni sau, daca achizitiile se faceau la terminarea cantitatii cumparate initial, se facea din nou licitatie, apareau intreruperi, fie ca licitatia era contestata, fie ca se intarzia in lansarea licitatiei", a explicat Raed Arafat.

El a promis ca MS va lucra de o maniera transparenta si va organiza conferinte la care sa ia parte posibili ofertanti, sa-si exprime punctul de vedere referitor la conditiile din caietul de sarcini.

Ministrul a mai spus ca, pana la inceperea licitatiilor conform noilor prevederi, unitatile sanitare isi pot organiza propriile licitatii, dar le-a recomandat sa nu mai realizeze acorduri cadru de lunga durata, ci doar pe trei-patru luni.

"Unul din lucrurile care se va intampla in urmatoarea perioada este reorganizarea ministerului, in sensul crearii unei unitati de achizitii puternice, pentru ca intr-o astfel de abordare nu mai merge sa ai doar un serviciu de achizitii de trei persoane", a punctat Arafat, precizand ca ministerul va avea nevoie de 10 - 11 persoane.

Daca va avea de organizat mai multe licitatii concomitent, institutia va apela la personalul specializat din unitatile sanitare, care va fi detasat la minister cu caracter temporar.

Ministerul va achizitiona in mod centralizat medicamente din programele nationale, medicamente oncologice, echipamente de inalta performanta, computere tomografe, echipamente de monitorizare, de ventilatie.

In privinta medicamentelor oncologice ieftine, Arafat a spus ca acestea se gasesc cu greu tocmai din cauza ca se organizeaza licitatii mici, la care nu se prezinta ofertanti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#licitatii Ministerul Sanatatii, #achizitii Ministerul Sanatatii, #Raed Arafat licitatii , #Ministerul Sanatatii