Raed Arafat despre cazul analizelor false: Cauza e vulnerabilitatea sistemului

Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:30
2451 citiri
Raed Arafat despre cazul analizelor false: Cauza e vulnerabilitatea sistemului

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat vineri ca astfel de cazuri cum a fost cel al decontarii analizelor medicale care nu au fost efectuate in realitate sunt posibile, iar ele apar din cauza vulnerabilitatii sistemului.

"Este posibil (n.r.- sa se deconteze bani pentru analize inexistente) si in controalele pe care le avem vedem situatii care sunt sub semnul intrebarii si le comunicam mai departe. Exista o colaborare foarte serioasa intre Ministerul Sanatatii si alte structuri ale statului in acest sens. Noi putem sa atragem atentia asupra unor situatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate poate sa atraga atentia, aceste structuri investigheaza si cand vad ca e ceva real intervin", a precizat Arafat, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca nu are foarte multe date despre cazul cu analizele decontate.

"Aceste cazuri apar din cauza vulnerabilitatii sistemului, care permite astfel de fraude. Incercam sa le combatem. Reteta electronica poate sa combata o parte importanta din frauda in prescrierea retetelor, cardul de sanatate, care o data implementat va ajuta cu siguranta la controlul introducerii unor date ale unor persoane care nici macar nu au fost la medic, sa-i prescrie anumite medicamente sau sa ia anumite plati din partea Casei de asigurari. Una din vulnerabilitati este pe achizitiile in cazul carora acum speram, etapa cu etapa, prin achizitiile centralizate, sa reusim sa reducem fenomenul", a aratat secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, o alta problema o reprezinta resursele umane din Ministerul Sanatatii unde in prezent un expert face o analiza foarte atenta pentru a se efectua anumite modificari.

"Vrem sa rezolvam situatiile de nemultumire vesnica a personalului medical care vine in contact cu resursele umane de la minister. Intr-o luna sper ca vor incepe sa se vada modificari in acest sens in bine si o transparenta mult mai mare. Cand vrem sa facem cursuri sau doctorate, iar acestea il costa pe un medic tanar salariul pe trei sau patru luni, trebuie sa intelegem ca acest medic nu are de unde sa dea acesti bani, riscul ca el sa-i ia de la pacienti sau din alta parte e mare", a precizat Raed Arafat.

Parchetul Capitalei si Politia Capitalei au efectuat vineri 44 de perchezitii domiciliare, in cadrul unei anchete privind fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu suma de 500.000 euro.

Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, cauzandu-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#decontare analize inexistente, #Raed Arafat controale sistem, #Raed Arafat frauda prescriere retete , #Ministerul Sanatatii