Raed Arafat: Ma intorc intr-o pozitie mult mai dificila

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 15:58
8759 citiri
Raed Arafat: Ma intorc intr-o pozitie mult mai dificila

Doctorul Raed Arafat a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, revenirea sa in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, la o saptamana dupa ce demisionase.

Arafat a spus ca a revenit intrucat a disparut motivul pentru care plecase, adica proiectul de Lege a Sanatatii care introducea concurenta in domeniul medicinei de urgenta, lucru despre care medicul spune ca ar provoca distrugerea acestui domeniu.

El spune ca nu a negociat revenirea sa la minister si ca aceasta i-a fost propusa de ministrul Sanatatii si de premierul Emil Boc si ca presedintele Traian Basescu a agreat aceasta revenire. Arafat a mai precizat si ca a fost in contact cu presedintele Traian Basescu, care l-a sunat inca de cand era la Targu Mures.

"Astazi dimineata am discutat cu domnul presedinte, care m-a contactat de cand eram la Targu Mures, am avut o discutie cu domnul prim ministru, dansii au zis ca e ok, sunt inapoi la minister", a spus Arafat.

Ce spune despre proteste

Raed Arafat spune ca a fost "socat" de reactia de sustinere pe care a primit-o din partea populatiei si, desi demonstratiile erau initial destinare acestui scop, acum au devenit cu totul altceva, fiind legate de revendicari politico-sociale.

"Despre proteste n-a venit vorba deloc. Trebuie sa spun clar, e unul din motivele pentru care spun ca nu trebuie sa apar - au inceput proteste imediat dupa plecarea mea. Acum e alta situatie, e politico-sociala care nu mai are legatura cu domnul Arafat, populatia are dreptul sa-si spuna punctul de vedere. Problema pentru care au fost primele sustineri publice - nu m-am asteptat. La momentul actual e alta situatie", a mai afirmat Arafat.

Fondatorul SMURD spune ca protestele vor trebui "transate politico-social" si ca are un singur mesaj pentru cei care protesteaza - sa evite violenta.

"Doctorul Arafat ramane sa-si faca treaba, nu iese, restul aspectelor, protestele, e altfel de problema, trebuie transata politico-social (...)un singur mesaj normal pentru cei care protesteaza - sa se evite violenta. E singurul mesaj pe care trebuie sa-l dau", a adaugat medicul.

Raed Arafat a revenit la Ministerul Sanatatii - vezi reactii

Ziare.com ti-a prezentat declaratiile din cadrul conferintei in care s-a anuntat revenirea la Ministerul Sanatatii a lui Raed Arafat in format LIVE TEXT:

Ladislau Ritli:

- Multumesc ca ati venit la aceasta conferinta de presa.

- Domnul Adrian Georgescu a eliberat functia de subsecretar de stat - in urma consultarilor cu domnul prim ministru si cu domnul presedinte UDMR am luat decizia ca domnul Arafat sa revina in functie.

- Ii multumesc domnului Georgescu pentru activitatea din aceste zile dificile.

Raed Arafat:

- Daca imi permiteti, o sa iau anumite aspecte. Mi-am dat demisia ca sa discut de partea de urgenta a legii - am zis ca daca aceasta problema se rezolva, sunt dispus sa revin in orice conditii, sunt persoana tehnica care se ocupa de sistemul de urgenta.

- Motivul pentru care am plecat nu mai este, va fi discutata o noua forma care sa evite ce era sa se intample in domeniul asistentei de urgenta.

- Dupa o discutia la invitatia domnului presedinte si premier, am acceptat sa revin.

- Am fost socat de sustinerea populatiei si de increderea pe care o are in doctorul Arafat. Ce s-a intamplat in prima parte mi-a aratat ca am sustinere si lumea crede in ce s-a facut in sistemul de urgenta.

- Despre participarea mea la comisia care va lucra pe noua legislatie, o sa ma implic, mai ales in domeniul de expertiza pe care il am, domeniul de urgenta. Nu inseamna ca nu am opinii si in alte domenii.

- Cam astea sunt comentariile mele.

Raspunsuri la intrebari:

- Am avut o discutie aseara cu domnul ministru - a zis ca asteapta sa-l sun, l-am sunat si, din discutie, am zis ca nu am absolut nicio problema sa revin.

- Astazi dimineata am discutat cu domnul presedinte, care m-a contactat de cand eram la Targu Mures, am avut o discutie cu domnul prim ministru, dansii au zis ca e ok, sunt inapoi la minister.

- A fost o discutie foarte ok, pot sa spun ca mare parte a ei a fost pe documente si pe date, a durat aproximativ o ora pe toate datele, pe toate documentele. A fost foarte bine, foarte ok, ca intre oameni adulti.

- Nu raspund in locul dansului (A presedintelui Basescu, n.red.). Pot sa va spun ce v-am zis - a fost o discutie exact pe partea legii, care e situatia si ce s-a intamplat.

- Oricum, si daca ar fi sa se repete, tot acolo se ajungea - in interior am epuizat toate demersurile. Plecarea mea, ca sa dezbat corect o chestie.

- Inca o data, va rog foarte mult, proiectul e retras de pe site-ul ministerului, inseamna ca e retras.

- Inca o data, eu m-am intors in baza unor discutii, banuiesc ca lumea a agreat aceasta intoarcere integral - ministrul Sanatatii, premierul, presedintele.

- N-a fost o negociere, am zis de cand am plecat - am zis ca plec pana acest lucru nu mai e.

- M-a contactat dupa ce presedintele a spus despre retragerea legii.

- Cererea de a ma intoarce a fost adresata inclusiv public de premier, chiar ieri. A fost o exprimare, din punctul meu de vedere am anuntat pozitia mea. Am spus de la inceput ca ma intorc. Cand am plecat, cred ca atunci am zis-o, ca daca se schimba situatia, sunt dispus sa revin.

- N-am ce comenta, e decizia ministrului, va fi coordonata la nivel de ministru, la domnul secretar de stat Cepoi. Discutia a fost sa continuam, sa nu stricam ce avem.

- E clar ca aici vor trebui sa intre mai multi experti.

- Nimeni nu neaga ca e nevoie de ajustare a sistemului de sanatate.

- Opiniile mele, sustinute de o comisie de urgente. Comisia ramane nemodificata, e destul de echilibrata. Include toti factorii, e comisie de specialitate, a lucrat si a ajutat la dezvoltarea acestui sistem. Stam si lucram foarte amanuntit, nu e o comisie formala.

- De imbunatatit pe urgenta putem sa imbunatatim.

- Trebuie sa avem un sector public puternic. Legea permite sectorului privat sa existe, sa concureze sistemul public. E destul de deschis sistemul, de aici erau neintelegerile care au aparut.

- Toata lumea sesiseaza ca exista acces sectorului privat. Intr-un an au fost cam 35.000 de solicitari pe care cam 3-4 firme de ambulanta le-au facut.

- Trebuie sa ne concentram pe un sistem care sa deserveasca populatia.

- Sectorul privat e binevenit.

- Discutia mea cu dansul, ca intre doi oameni, pot sa va spun ce s-a intamplat pe partea tehnica, pe celelalte trebuie sa discutati cu dansul.

- Despre proteste n-a venit vorba deloc. Trebuie sa spun clar, e unul din motivele pentru care spun ca nu trebuie sa apar - au inceput proteste imediat dupa plecarea mea. Acum e alta situatie, e politico-sociala care nu mai are legatura cu domnul Arafat, populatia are dreptul sa-si spuna punctul de vedere.

- Problema pentru care au fost primele sustineri publice - nu m-am asteptat. La momentul actual e alta situatie.

- Sa ia amploare nu. Poate un sociolog sa explice mai bine, ai o chestie care sa porneasca ceva si sa ia alta cale.

- Doctorul Arafat ramane sa-si faca treaba, nu iese, restul aspectelor, protestele, e altfel de problema, trebuie transata politico-social.

- Un singur mesaj normal pentru cei care protesteaza - sa se evite violenta. E singurul mesaj pe care trebuie sa-l dau.

- N-as zice ca e presiunea strazii, e opinia publica, nu neaparat sa spunem ca asta a determinat. Consider ca din momentul in care exista dorinta sa ma intorc, s-a intamplat sa existe poarta deschisa, ma intorc. Nu am demisionat din orgoliu, sa pun pe cineva intr-o situatie dificila.

- Cred ca nu ma schimb si nu aveti cum sa ma vedeti schimbat. Aceeasi atitudine o sa o am, apar un principiu, un sistem.

- O sa negociem orice forma de modificare a legii.

- Cei care au propus noua forma a legii nu au facut o analiza pe urgenta ca sa inteleaga impactul.

- Vorbim de sectorul public care e oricand pregatit sa intervina.

- Cand am plecat nu era vorba de taieri la bugetul sistemului de urgenta, nu stiu de alte modificari.

- Am o singura chestie - sa pot sa continui sa dezvolt acest sistem. E clar si am explicat - sectorul public de urgenta e mixt, intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor. Si din '91, Ministerul de Interne e cel care a impins reforma in sistemul de urgente. Asta e singurul lucru, ma intorc sa continui. Poate reusim sa imbunatatim anumite puncte sensibile in sistemul de urgenta.

- Eu nu am soliciat, mi s-a zis clar ca daca doresc sa ma intorc la functie...La functia asta ma intorc, nu la una mai mare. M-am intors de unde am plecat. Am discutat cu domnul premier, cu domnul ministru.

- Sunt anumite aspecte pe care trebuie sa le rezolvam mai repede, anumite aspecte organizationale, tot pe raspandirea punctelor e aviatie SMURD...

- Am transformat modul de plata de la plata pe solicitare la plata per locuitor si am stabilit o alta forma de plata.

- Sibiul avea 17 ron pe cap de locuitor, acum are 22 de ron.

- Nu m-am asteptat (la retragerea proiectului de Lege a Sanatatii)

Revenire neasteptata

Raed Arafat revenine in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, din care isi daduse demisia in semn de protest fata de proiectul noii Legi a Sanatatii, a anuntat premierul Emil Boc.

"Domnul Raed Arafat va reveni la Ministerul Sanatatii pe pozitia avuta anterior, a avut intalniri atat cu presedintele Romaniei, cat si cu mine, a purtat discutii si cu ministrul Sanatatii. Isi va relua, cu acceptul domniei sale postul de subsecretar de sta. Ii multumesc domnului Georgescu (cel care ocupase functia lui Arafat pentru cateva zile-n.red.) un profesionist la fel de cunoscut, domnia sa a optat sa-si reia activitatea la Spitalul Universitar.

Domnul Arafat ramane acelasi expert si profesionist si va lucra inclusiv la domeniul privind Legea Sanatatii, va fi membru al echipei. Existand o vointa din ambele parti, cred ca e bine ca profesionistii si specialistii sa-si faca datoria", a declarat Boc.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...