Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Suspans pentru Raed Arafat. Un judecător tot amână să tranșeze soarta dosarului legat de achizițiile din pandemie

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 03:05
3788 citiri
Suspans pentru Raed Arafat. Un judecător tot amână să tranșeze soarta dosarului legat de achizițiile din pandemie
Raed Arafat, la Parchetul General în data de 22.10.2019, chemat pentru a fi audiat într-o plângere legată de dosarul Colectiv. FOTO: Ionuț Mureșan

Tribunalul București este așteptat să se pronunțe, miercuri, 27 aprilie, cu privire la o cerere de redeschidere a urmăririi penale formulată de procurorii DNA pe numele lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) în legătură cu nereguli descoperite de inspectorii Curții de Conturi în perioda de început a pandemiei, când România era în stare de urgență.

Magistrații Tribunalului București au a amânat deja pronunțarea în acest dosar de 5 ori. Procesul s-a desfășurat în cameră de consiliu, iar dezbaterile nu au fost publice. Instanța a rămas în pronunțare pe data de 28 martie pentru ziua următoare, apoi a amânat soluția pentru 11 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie și 27 aprilie, conform portalului instanțelor de judecată. Deși soluția era programată pentru miercuri, ora 12.30, în cursul după-amiezii decizia încă se lăsa așteptată.

Achizițiile din perioada stării de urgență au făcut obiectul mai multor sesizări trimise de către inspectorii Curții de Conturi la DNA. Sesizările au la bază un raport intitulat „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”, care poate fi consultat integral aici.

Într-un document distinct publicat pe site-ul Curții de Conturi, denumit „Situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2020”, apar la pozițiile 76-81, urmatoarele instituții unde inspectorii au găsit nereguli și au sesizat DNA:

  • Compania Națională Unifarm SA - Raport de control nr. 40628/08.07.2020: Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 319.807.361 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Compania Națională Unifarm SA - Raport de follow-up nr.40859/15.07.2020: Art.64 din Legea nr.94/1992. Prejudiciu estimat 536.756 lei. Organul de urmărire penală sesizat: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
  • Ministerul Sănătății - Raport de controlnr.40608/07.07.2020: Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 2.875.160 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - Raport de controlnr.5442/07.07.2020: Abuz în serviciu. Prejudiciu estimat 10.931.460 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate - Raport de controlnr.3879/17.07.2020: Abuz in serviciu. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - Raport de controlnr.5442/07.07.2020: Abuz in serviciu. Prejudiciu estimat 4.272.180 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.

Cu privire la primele două sesizări, cele de la Unifarm, DNA l-a trimis deja în judecată pe fostul director Adrian Ionel și așteaptă soluția pe fond pe data de 6 mai. Detalii cu privire la dezbaterile din sala de judecată din dosarul Unifarm puteți citi aici.

Aspectele nelegale care i-au determinat pe inspectorii Curții de Conturi să sesizeze parchetul se găsesc detaliate în „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”.

Cum au fost gestionate achizițiile în starea de urgență

„Potrivit legii, Departamentul pentru Situații de Urgență (n.r. – DSU, condus de Raed Arafat) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pune la dispoziția ONAC necesitățile, valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, specificațiile tehnice și specialiștii care acordă suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire, precum și persoanele care fac parte din comisiile de evaluare. Având în vedere aceste aspecte, se poate concluziona că atingerea scopului și a obiectivului achiziției publice este urmarea efortului comun al reprezentanților DSU și ONAC, în funcție de atribuțiile fiecăruia conferite de lege.”, scriu în raport inspectorii Curții de Conturi.

Prin art. 4 din OUG nr. 11/2020, ONAC a fost desemnat ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire și încheierea acordurilor cadru în următoarele condiții:

  • prin aplicarea uneia dintre procedurile de atribuire prevăzute la art. 68 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice
  • în regim de urgență, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă

În conformitate cu prevederile legii, atribuțiile privind încheierea contractelor subsecvente și derularea acestora au revenit în sarcina IGSU.

În acest context, în luna februarie 2020, în regim de urgență, la nivelul ONAC au fost demarate procedurile privind achiziționarea produselor pentru acoperirea stocurilor de produse de urgență medicală, prevăzute în anexa la OUG nr. 11/2020, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

Câte contracte-cadru au încheiat autoritățile la începutul pandemiei

În baza prevederilor OUG nr. 11/2020, ONAC a finalizat un număr de 28 de acorduri-cadru, astfel:

  • 7 acorduri-cadru pentru achiziția de dezinfectanți
  • 3acorduri-cadru pentru achiziția de mănuși de unică folosință
  • 3 acorduri-cadru pentru achiziția de măști de protecție FFP2 și FFP3
  • 1 acord-cadru pentru achiziția de viziere de protecție
  • 3 acorduri-cadru pentru achiziția de combinezoane
  • 2 acorduri-cadru pentru achiziția de monitoare
  • 2 acorduri-cadru pentru achiziția de injectomate
  • 2 acorduri-cadru pentru achiziția de filtre pentru camerele de izolare
  • 1 acord-cadru pentru achiziția de izolete
  • 1 acord-cadru pentru achiziția de scannere termice
  • 2 acorduri-cadru pentru achiziția de ventilatoare
  • 1 acord-cadru pentru achiziția de camere de izolare

Ce nereguli au constatat inspectorii Curții de Conturi

În 2020, Curtea de Conturi a realizat, în total, 949 de misiuni la tot atâtea entități. Dintre acestea, 66 demisiuni la nivel central au fost realizate de 9 departamente de specialitate. Cele 42 de camere de conturi au efectuat, la rândul lor, 218 misiuni la entități aparținând administrației publice centrale și alte 665 de misiuni la entități aparținând administrației publice locale. Astfel, camerele de conturi au realizat, în total, 883 de misiuni de audit.

Rezultatul s-a convcretizat într-un raport de 162 de pagini, publicat pe site-ul instituției, din care reproducem pasajele legate de activitatea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și IGSU:

  • ONAC nu a declarat inacceptabilă oferta prezentată de SC Romwine&Coffee SRL (n.r. – patron: Cătălin Hideg, fost doctorand la Academia Națională de Informații a SRI) pentru achiziționarea de măști de protecție tip FFP2 și FFP3, care nu a depus Certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului odată cu depunerea ofertei, condiție de respingere a acesteia.
  • Prin contractele încheiate cu SC Romwine&Cofee SRL (n.r. – firmă având ca obiect de activitate vânzarea de băuturi și produse din tutun) și cu UPC LTD Korea, IGSU a achiziționat 875.000 de bucăți de măști de protecție de tip FFP3 și 1.750.000 seturi echipamente de protecție pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală (complet combinezon inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte).
  • La data controlului existau încă în stoc 517.970 bucăți de măști de protecție de tip FFP3 și 608.500 seturi echipamente de protecție pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală (complet combinezon inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte).
  • Distribuirea materialelor achiziționate s-a realizat prin dispoziții ale Secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (n.r. – Raed Arafat) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar în lipsa Nomenclatorului produselor stocuri de urgență medicală, metodologia de utilizare, scoaterea, darea în folosință gratuită, reîntregirea stocurilor, care trebuia emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, prin Ordinul comun al ministrului afacerilor interne și al ministrului sănătății.
  • Pentru produsul Camera de izolare cu presiune negative prețul la prima licitație a fost de 35.905 lei fără TVA/buc, iar valoarea estimată în cadrul celei de a doua proceduri a fost de 350.000 lei fără TVA/buc. Prima procedură a fost anulată deoarece nu s-au depus oferte, însă în niciuna din situații nu există o documentație pentru a justifica un preț sau altul. Stabilirea valorii estimative este atributul IGSU.
  • Un exemplu al acceptării unor clauze nerealiste este Acordul-cadru nr. 2595/10.04.2020, având ca obiect achiziția de ventilatoare, încheiat între ONAC și Medi Consulting din Coreea de Sud și Contractul subsecvent nr. 116229/27.04.2020 încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU și MEDI Consulting Korea, contract care nu a fost onorat, produsele nu au fost livrate și nici nu s-au calculat și facturat penalități de întârziere, conform clauzelor contractuale, ca urmare a acceptării de către IGSU a clauzei de „forță majoră” invocată de furnizor. Nu s-a executat garanția de bună execuție și, prin urmare, nu a fost recuperat avansul în valoare de 2.451.000 USD acordat furnizorului pentru produsele contractate.
  • Referitor la Acordul-cadru nr. 2217/31.03.2020 încheiat între Oficiul Național de Achiziții Centralizate și GSC Consulting and Management AG Elveția, având ca obiect furnizarea a 250 de Ventilatoare Medicale AEONMED VG70, Curtea de Conturi, pe baza notei transmise de IGSU, a concluzionat că GSC Consulting and Management AG nu a constituit garanția de bună execuție în valoare de 32.250 Euro, nu a livrat niciun produs din cele 150 de ventilatoare medicale VG70 care au făcut obiectul contractului subsecvent și nici nu a returnat avansul acordat de IGSU în valoare de 1.935.000 euro, deși a fost notificată în acest sens. Autoritatea contractantă a recurs la exercițiul coercitiv al puterii judecătorești în vederea recuperării avansului plătit și al prejudiciului suferit având în vedere că furnizorul nu a mai răspuns solicitărilor pe nicio cale (e-mail, telefon, fax).

Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Experți chemați să evalueze riscurile
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Experți chemați să evalueze riscurile
E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#Raed Arafat, #achizitii pandemie, #urmarire penala, #curtea de conturi, #DNA, #Tribunalul Bucuresti , #justitie