Arafat povesteste cum a fost blocata achizitia de ambulante din 2010 pana in 2015

Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 21:17
8078 citiri
Arafat povesteste cum a fost blocata achizitia de ambulante din 2010 pana in 2015
Foto: Facebook/Raed Arafat

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat afirma ca a decis sa spuna publicului povestea acordurilor cadru pentru achizitia de ambulante, o poveste care a durat din 2010 si pana in iunie 2015.

Arafat sustine ca au existat "blocaje si tentative de oprire a proiectului de dotare multi-anuala a serviciilor de ambulanta si SMURD, in pofida faptului ca toate guvernele de atunci au alocat anual sume importante pentru acest proiect".

#Colectiv Arafat da noi explicatii despre ISU: Am fost dezinformat. S-ar putea sa mai gasim documente (Video)

"In ultimii ani, dar mai degraba incepand cu sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, au inceput sa circule in spatiul public povesti despre achizitia de ambulante si relatia mea cu firma Deltamed, lucruri pe care le-am clarificat de mai multe ori. La fiecare situatie de urgenta mai deosebita in care mi se solicita demisia (Apuseni, Siutgol, Colectiv) apare povestea "coruptiei" mele si a modului in care s-au achizitionat ambulantele, fara a avea dovezi concrete si cu date neancorate in realitate.

Putini stiu insa povestea completa a luptei impotriva "sistemului" din interior, astfel incat sa avem ambulante de calitate in sistem si sa evitam situatia in care ne-am aflat in 2007 cand ambulantele aveau deja o vechime de 7-8 ani, incepand sa se defecteze frecvent si sa coste mult la intretinere", scrie pe Facebook Raed Arafat.

Arafat: Cand esti secretar de stat depinzi de premierul care vine

Ne-am confruntat cu "sistemul"

El spune ca, in 2008, s-a realizat la Ministerul Sanatatii, prin licitatie deschisa, un acord cadru pe mai multi ani, licitatiile fiind castigate de mai multe firme, pentru diferite tipuri de ambulante si autospeciale.

"Intrand in criza economica si asistand la destabilizarea leului, cursul Euro-Leu s-a modificat de la 1 euro=3,7 la aproximativ 1 euro=4,2 lei. Firmele castigatoare ne-au instiintat ca nu mai pot sa livreze la cursul de 3,7 lei pentru un euro decat un numar limitat de ambulante insa ca ar putea livra integral ambulantele daca am ajunge la 3,9 lei pentru un euro. Deci ei nu au solicitat sa ajunga la cursul euro-leu real, ci doar sa aiba o adjustare pana la 3,9, sa nu intre in pierderi.

Aici ne-am confruntat cu "sistemul" la nivelul de directori si experti si asa mai departe, care au decis ca nu putem accepta oferta firmelor si sa ajustam cursul Euro-Leu cu 0.2 lei fiind obligatorie repetarea licitatiilor", povesteste Arafat.

Raed Arafat vorbeste despre o campanie bine regizata impotriva lui. Sunt hotarat sa nu cedez!

Noi licitatii, rezultate contestate

In 2010, s-au realizat din nou licitatii pentru ambulante si autospeciale de interventie pentru serviciile de ambulanta si SMURD, cu precizarea clara catre serviciul de achizitii ca trebuie prevazut in acordul cadru ca la fiecare contract subsecvent semnat sa fie ajustat cursul Euro-Leu la cursul de schimb al Bancii Nationale din ziua semnarii contractului.

"La aceste licitatii eu personal nu am fost nici in comisia de intocmire a caietelor de sarcini si nici in comisia de evaluare. Licitatiile s-au realizat, si cum se intampla de regula, rezultatele au fost contestate ajungand in final la deciziile definitive ale Consiliului de Solutionare a Contestatiilor care a dat dreptate, cu o singura exceptie, comisiilor de la Ministerul Sanatatii", mai scrie Arafat.

Potrivit secretarului de stat, acolo unde nu s-a dat dreptate comisiei de la MS castigatorul initial era o firma din Iasi cu un caroser de ambulante din Cehia iar dupa solutionarea contestatiei, firma castigatoare a devenit Porsche Romania impreuna cu Deltamed ca si caroser.

"La Directia Economica nu se vroia semnarea in ideea ca 'nu avem bani in cont'"

In anul 2011, dupa finalizarea licitatiilor, au fost semnate acordurile cadru si s-au pregatit primele contracte subsecvente pentru anul 2011 avand si prevedere bugetara pentru acest lucru.

"S-a produs o schimbare la MS, fiind inlocuit ministrul, iar la un scurt timp dupa, s-au produs unele schimbari in unele directii importante in cadrul ministerului.

Dupa lansarea procedurii de semnare a contractelor subsecvente, am observat ca lucrurile se taraganeaza si intarzie, iar livrarea ambulantelor trebuia sa fie efectuata pentru contractele respective pana la sfarsitul anului, altfel se pierd fondurile alocate. A durat in anul 2011 cateva luni ca sa ajungem sa semnam contractele subsecvente pentru ca la Directia Economica nu se vroia semnarea in ideea ca "nu avem bani in cont"", subliniaza secretarul de stat.

Arafat spune ca ideea de a avea bani in cont era noua pentru el pentru ca avand o prevedere bugetara in bugetul de stat insemna ca poti semna contractele linistit.

"A trebuit sa obtin o adresa de la Ministrul Finantelor de atunci care sa spuna negru pe alb ca in Romania nu se lucreaza cu bani in cont ci cu prevederi si credite bugetare si ca semnarea contractelor este legala si corecta. Momentul la care s-au semnat contractele, functionarii ministerului au decis ca nu vor respecta prevederea de adjustare a cursului Euro-Leu cum se prevedea in documentatia de atribuire a lictiatiei si vor semna la cursul ofertei, fiind o noua incercare de a bloca achizitia, insa firmele au acceptat sa semneze fara ajustare in anul respectiv diferenta fiind una mica intre pretul de oferta si cel de la ziua semnarii.

Rezultatul pentru anul 2011 era ca nu am reusit sa achizitionam decat o parte mica din autospecialele ce puteam achizitiona din cauza ca semnarea s-a facut foarte tarziu (in cursul lunii noiembrie) fiind timpul pana la livrare foarte scurt. Restul fondurilor alocate ambulantelor au fost utilizate in alte scopuri sau date inapoi", explica Arafat.

Batalie in Ministerul Sanatatii pentru a rezolva problema

In anul 2012 s-au primit din nou fonduri pentru achizitia de ambulante pentru anul respectiv si s-au inceput din nou procedurile de semnare a contractelor subsecvente.

Arafat afirma ca "surpriza mare a fost cand functionarii ministerului au inceput sa comenteze ca ei nu accepta sa semneze decat daca nu corectam cursul Euro-Leu si firmele vand la cursul de oferta din 2010. Pe buna dreptate, firmele au refuzat si a inceput o batalie intreaga in interiorul Ministerului Sanatatii pentru a rezolva problema".

"Au inceput sa iasa la iveala cum ca acordurile cadru sunt semnate in afara prevederilor documentatiei de atribuire si cum ca in forma in care sunt acordurile semnate noi nu putem sa adjustam cursul Euro-Leu. Mie mi s-a parut ciudat acest aspect mai ales ca s-a raspuns inclusiv la clarificari in sensul in care cursul euro-leu urmeaza a fi adjustat la fiecare contract subsecvent. Am inceput sa ma interesez, cu sprijinul si a unor functionari din cadrul MS, despre ce solutii avem.

Dupa o discutie cu un avocat renumit asupra spetei si dupa consultarea informala a mai multor oficiali din mai multe institutii, solutia optima era semnarea unor acte aditionale la acordurile cadru care sa le aduca in legalitate in conformitate cu documentatia de atribuire", sustine Arafat.

El mai spune ca au pregatit actele aditionale si s-au blocat din nou pentru ca functionarii responsabili de avizari s-au inteles sa nu le avizeze, fara un motiv clar.

" (...) Intre timp a devenit premierul ministru interimar al sanatatii si am primit delegatia de a conduce ministerul. Eram in situatia de a pierde din nou fondurile alocate si a nu achizitiona nici o ambulanta daca se prelungeste situatia cu functionarii Ministerului Sanatatii mai mult, si atunci am solictat in scris de la cele doua directii responsabile motivatia pentru care nu doresc sa semneze. Am primit motivatiile si am decis sa semnez pe propria raspundere actele aditionale la acordurile cadru astfel incat sa corectez greselile din acordurile respective si sa putem semna si contractele subsecvente", mai povesteste Arafat.

Potrivit acestuia, si in anul 2012 au reusit sa achizitioneze doar o parte din ce trebuia.

Functionarii au refuzat in continuare sa semneze contractele

In anul 2013 a fost numit un nou ministru al Sanatatii si Arafat afirma ca i-a explicat situatia prin care a trecut cu ambulantele.

"Functionarii respectivi au refuzat in continuare sa semneze contractele subsecvente pentru anul 2013 iar eu am chemat in control Curtea de Conturi pentru a verifica actele semnate de mine prin asumarea raspunderii, un lucru obligatoriu dupa ce un ministru sau secretar de stat isi asuma raspunderea. Reprezentantii Curtii de Conturi au petrecut aprox. 8 saptamani in MS si au verificat toate documentele ajungand la concluzia ca asumarea raspunderii nu a adus prejudicii bugetului statului si corectarea efectuata prin actele aditionale a fost una materiala", spune Arafat.

El a chemat apoi si Ministerul Finantelor, respectiv Inspectia de Stat in Finante de la ANAF, sa efectueze un control pe asumarea raspunderii din 2012.

"La primirea raportului, ministrul Sanatatii de atunci a chemat functionarii respectivi si le-a pus in vedere ca in urma notei Curtii de Conturi si a raportului de la Min. Finantelor el nu mai vede nici un motiv ca acestia sa nu avizeze contractele subsecvente, lucru care s-a si facut insa tot tardiv, pierzand din nou o mare parte din bani pentru ca firmele nu au putut sa livreze decat o parte mica din ambulantele ce trebuiau livrate, fiind foarte scurta perioada ramasa pana la sfarsitul anului", mai afirma secretarul de stat.

Trebuiau gasite alte scuze

In anul 2014, nu mai exista scuza cu adjustarea cursului Euro-Leu, asa ca trebuiau gasite alte scuze, sustine Arafat.

"Sumele alocate erau impartie in doua, 17 milioane lei la inceputul anului si aproximativ 72 miloane lei la rectificarea din luna Iulie. Astfel, cu prima suma am incheiat contracte subsecvente prin luna Mai. Cand am primtit a doua suma, functionarii au refuzat sa semneze avizarea pentru urmatoarele contracte subsecvente in ideea ca prima data sa vedem livrate cantitatile din primele contracte subsecvente din prima suma.

Abia dupa aproximativ doua luni am cerut un punct de vedere unui jurist din afara Min. Sanatatii care a elaborat un punct de vedere documentat si l-am trimis catre Min. Sanatatii si atunci s-a deblocat situatia, insa tot tarziu asa ca nu am putut sa utilizam toata suma pusa la dispozitia de Guvern si am ramas si cu unele ambulante si autosepciale de multiple victime nepreluate si neplatite la sfarsitul anului pentru ca nu erau finalizate definitiv", continua Arafat.

Anul 2015 era ultimul pentru acordurile cadru care aveau durata maxima de 4 ani.

"Am primit o suma de aproximativ 90 milioane lei pentru ambulante la Min. Sanatatii si am inceput sa pregatim contractele subsecvente, semnand prima data din nou pentru masinile care nu s-au achizitionat in 2014 si au ramas neplatite.

(...) La un moment dat, functionarii Ministerului Sanatatii au decis ca ei nu vor semna decat contractele subsecvente pentru masinile care pot fi livrate pana in 30 Iunie, avand in vedere ca acordurile cadru se termina atunci, cunoscsnd bine si faptul ca era imposibil firmelor sa livreze ambulantele intr-un interval atat de scurt.

(...) Cu toate deligentele si toate incercarile de a convinge functionarii sa semneze contractele subsecvente, acestia au refuzat, lasand data de 30 Iunie sa treaca si astfel anuland orice speranta ca serviciile de ambulanta si SMURD sa primeasca alte ambulante in cursul anului 2015", mai povesteste Arafat.

Astfel, secretarul de stat in MAI spune ca a suportat criticile si acuzatiile nefondate, parte din ele fiind lansate chiar de functionarii respectivi prin intermediul presei sub forma de "surse".

"Functionarii respectivi inca sunt la MS si au salarii mai mari decat secretarii de stat si chiar decat Ministrul Sanatatii, ei nefiind trasi la raspundere pentru faptul ca au sabotat efectiv un proiect multi-anual de dotare si mentinere la un anumit nivel calitativ al sistemului de asistenta medicala de urgenta", conchide Arafat.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Raed Arafat achizitie ambulante, #Raed Arafat SMURD, #Raed Arafat ambulante Ministerul Sanatatii , #SMURD