O sinucidere asistata la televizor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 24 Mai 2015, ora 17:46
7990 citiri
O sinucidere asistata la televizor (Opinii)
Foto: B1 TV

O femeie s-a aruncat de pe un bloc din centrul Bucurestiului dupa ce a stat 35 de ore singura pe acoperis. Sunt multe lucruri socante in povestea care a infierbantat retelele de socializare si comentariile din presa.

Lucrul care m-a surprins insa cel mai mult este prapastia intre reactiile care au insotit tragedia din urma cu cateva zile. Intre indiferenta cvasi-generalizata fata de femeia care ameninta ca se va arunca de la etajul opt al blocului, nepasare cu atat mai cinica pe masura ce trecea ora dupa ora, si avalansa de comentarii, revolte si isterii DUPA ce femeia a decis in cele din urma sa faca ultimul sau pas.

Nu vreau sa spun ca reactiile de dupa nu sunt justificate sau ca ele ar fi trebuit sa ramana pe masura indiferentei de pana la actul final al tragediei, nici nu vreau sa ma agat de ipocrizia de fond a societatii pe care aceasta discrepanta o scoate la iveala, dar modul inegal in care reactionam in fata unei tragedii in desfasurare spune mai multe despre problemele noastre ca societate decat suntem dispusi sa acceptam in momentul in care ne folosim de actul ultim al unui cetatean pentru a evita sa reflectam la cauzele multiple care fac posibile astfel de drame.

Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, tara noastra ocupa un ingrijorator loc doi in Europa la numarul cazurilor de depresie, printre cauze numarandu-se somajul si frica legata de dificultatea de gasi un loc de munca.

Femeia care si-a luat viata dupa ce a petrecut 35 de ore pe acoperisul unui bloc din centrul Capitalei fusese diagnosticata cu depresie, boala fiindu-i provocata de durerea cauzata de pierderea singurului sau copil, o fata care murise acum doi ani bolnava de cancer. In urma cu un an, in preajma datei de nastere a fiicei sale, depresia a revenit si femeia s-a luptat din nou, potrivit marturiilor apropiatilor, cu cele mai negre ganduri.

In Romania, despre depresie nu se vorbeste, boala este un subiect aproape tabu. Singurele exceptii sunt momentele in care vreo vedeta are nefericirea de a fi lovita de depresie si are curajul sa vorbeasca public despre una dintre cele mai crunte boli ale secolului. Si pentru ca nu se discuta deloc, despre depresie se stiu foarte putin spre deloc, iar multe lucruri care se spun totusi despre boala sunt intr-o proportie alarmanta false.

In consecinta, boala e privita ca o slabiciune personala, pentru care cel afectat este invinovatit aproape in totalitate si de aici si sentimentul de rusine indus celor care au ghinionul sa fie diagnosticati cu asa ceva.

Cu atat mai putin exista tentatia de a spune un adevar pana la capat oricat de dureros ar fi el, respectiv faptul ca exista o stransa legatura intre criza economica si efectele sale specifice din Romania si numarul tot mai mare de persoane care ajung sa sufere de depresie in diverse forme si stadii.

Acest sentiment al rusinii fata de depresie si de cei afectati de aceasta boala explica o parte din indiferenta fata de starea femeii pana in momentul in care s-a hotarat sa se arunce in gol.

Poate ca, la nivel subconstient, explica si furia cu care toata lumea a sarit sa comenteze dupa ce femeia s-a sinucis. Nu stiu si nici nu vreau sa pun gaz pe un foc si asa prea incins.

Sper doar ca dupa aceasta tragedie sa creasca macar putin gradul de intelegere si deschidere fata de o boala ale carei efecte sunt infinit mai complexe si devastatoare decat am fost obisnuiti si invatati sa credem pana acum. Altfel, nu avem decat sa repetam si noi odata cu Raed Arafat ca "exista oameni care nu mai vor sa traiasca" si cu asta am inchis orice discutie pe marginea oricarui caz asemanator din viitor.

Cat despre modul in care institutiile specializate au intervenit pentru a o salva pe femeia urcata pe blocul de pe Calea Victoriei, cand, cum si cu ce au incercat sa-i impiedice gestul, din orice unghi vom aborda interventia echipelor din coordonarea medicului Raed Arafat, ar trebui sa nu uitam nicio clipa indiferenta generala cu care toti am privit-o pe acea femeie ore intregi.

O buna parte din nepasarea noastra in fata durerii aproapelui scuza si justifica buna parte din balbele, lipsurile si posibilele incompetente ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Iar isteriile manifestate intotdeauna postfactum nu ajuta la nimic.

Se pot scrie pagini intregi despre modul in care nepasarea noastra permite statului si celor care il conduc sa il administreze in continuare prost, neglijent si impotriva intereselor celor care il finanteaza. De la banii si privilegiile acordate de Guvern catre Biserica Ortodoxa Romana sau serviciilor de informatii secrete pana la subfinantarea extrema a domeniilor vitale de la care asteptam sa ne salveze vietile cand acest lucru este posibil.

A-l diaboliza acum pe Raed Arafat e chiar mai putin eficient si logic decat a pune tragedia din centrul Bucurestiului in carca Preafericitului Patriarh, sefilor de servicii secrete sau premierilor care au deviat bugetele dinspre sanatate si educatie catre institutiile de forta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#femeie aruncat bloc, #sinucidere mediatizata, #ancheta sinucidere femeie Bucuresti, #Raed Arafat sinucidere bloc, #depresie Romania , #SMURD