Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SMURD a pornit la drum in 1990 cu o masina si cativa voluntari

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 21:01
6572 citiri
SMURD a pornit la drum in 1990 cu o masina si cativa voluntari
Foto: smurd.ro

Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si-a inceput activitatea in septembrie 1990, prin experimentarea unui sistem de urgenta ce functiona deja in alte tari europene. Avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida si un echipaj format din voluntari.

La inceput, pacientii nu erau transportati la spital, ci li se acorda doar ajutorul de urgenta, urmand ca ulterior sa fie dusi la spital cu ambulantele de stat. Echipajele SMUR (pe atunci nu se putea face si descarcerarea) erau formate din studenti ai Facultatii de medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Tg. Mures, se arata pe site-ul SMURD.

In anul 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania, iar in luna octombrie a aceluiasi an a inceput o perioada experimentala de 6 luni, punandu-se echipajul Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures. Acestia urmau sa asigure conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical al SMUR-ului, dupa modele deja existente in Germania, Franta, Finlanda, Luxembourg, Statele Unite, Canada, Japonia, etc.

In anul 1992, SMUR a continuat sa se dezvolte, concentrandu-se asupra pregatirii personalului care era aproape in totalitate voluntar si pe crearea unor relatii internationale cu servicii similare din diferite tari, cum ar fi Marea Britanie si Norvegia. In luna noiembrie, Ministrul Sanatatii a declarat noul sistem din Targu Mures drept Centru Pilot National. Acest statut avea sa protejeze noul model pe parcursul anilor 1993-1997 impotriva rezistentelor mari cu care s-a confruntat sistemul si a tentativelor de oprire a activitatii sale.

In anul 1993, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures, instruind si personalul. Incepand de atunci Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

Tot in anul 1993, primele modele preluate dupa cel din Targu Mures au aparut la Oradea si la Sibiu, adoptind modul de functionarea al sistemului din Targu Mures.

In 1994, cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgenta unic dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite. Noul Departament sau "Serviciu de Urgenta" a fost amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures.

In anii 1995 si 1996, s-a continuat dezvoltarea sistemului si in mod deosebit a componentei de instruire si pregatire a medicilor si a asistentilor veniti din diferite regiuni ale tarii. Tot in 1996 a fost promulgata legea prin care se specifica explicit faptul ca pompierii militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea.

In 1997, in urma unor cursuri intensive in medicina de catastrofa efectuate de colegi din Franta, s-a creat echipa de interventie rapida ce include 25 de persoane dotate cu pagere care permit chemarea lor la orice ora in cazul unor accidente grave. In anul 1998 aceasta echipa a fost alarmata de 3 ori in vederea interventiei la accidente cu multiple victime.

Tot in anul 1997, s-a infiintat noul dispecerat comun intre SMURD si Serviciul de Ambulanta al Judetului Mures.

In perioada 1998-2000 a continuat dotarea SMURD cu aparatura, o barca de interventie, o ambulanta de reanimare complet dotata, dar si cu un elicopter tip Allouette III.

In anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD. Dispeceratul este finantat de Primaria Municipiului Targu Mures impreuna cu alte primarii din judet si cu Jandarmeria Romana.

Rand pe rand, SMURD s-a extins si in alte judete, mai intai in Bihor, apoi la Sibiu, Cluj, Neamt, Timis, Prahova, Hunedoara, Galati, Iasi sau Buzau. In mai 2008 a fost infiintat SMURD Bucuresti, iar ulterior serviciul s-a extins si in celelalte judete.

SMURD nu este si nu a fost niciodata un serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Activitatea Serviciului este in prezent finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, precum si din donatii si sponsorizari.

Fondatorul SMURD, medicul Raed Arafat, a demisionat marti din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, in care fusese numit in 23 august 2007, printr-o decizie semnata de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. Raed Arafat a luat aceasta decizie ca urmare a nemultumirilor sale, exprimate public, cu privire la proiectul noii legi a Sanatatii, aflat in dezbatere publica din 28 decembrie, pe care Guvernul urmeaza sa il trimita la Parlament pentru adoptare.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#smurd, #Raed Arafat SMURD, #demisie Raed Arafat, #servicii urgenta Romania , #SMURD