Razboiul ambulantelor bate la usa

Luni, 29 Mai 2017, ora 11:11
5363 citiri
Razboiul ambulantelor bate la usa

Doctorul Raed Arafat, o personaliate de prim rang, a carei competenta, autoritate, dar si rabdare iti vine greu sa le pui la indoiala, a postat duminica pe Facebook copia scrisorii pe care a adresat-o ministrului Sanatatii la 21 mai 2017 si la care nu primise raspuns.

Scrisoarea lasa de inteles mai mult decat nemultumirea, chiar revolta doctorului Arafat pentru faptul ca Guvernul a anulat in ascuns un acord incheiat in 2016 cu privire la achizitia de ambulante pentru SMURD, facand inoperante si inutile procedurile deja demarate in vederea achizitiei, lasand fara obiect munca depusa de comisiile mixte la nivelul IGSU si punand in pericol viata oamenilor in cazul in care ambulantele nu se vor achizitiona la timp.

Citesc printre randuri si observ nedumerirea domnului Raed Arafat, cel care a adus enorme servicii sistemului sanitar din Romania prin infiintarea si organizarea SMURD, iar acum nici macar nu este consultat cand se hotaraste ca o intreaga actiune, vitala pentru sanatatea romanilor, sa fie reluata de la zero.

Deduc din cele scrise ca domnul Raed Arafat a fost pus in fata faptului implinit, afland vestea cu ocazia unui anunt facut public la Craiova de catre ministrul Sanatatii, domnul Florian Bodog. Fireste, faptul l-a deranjat.

Citesc printre randuri in scrisoarea sa ca scopul stoparii de catre Ministerul Sanatatii a actiunilor desfasurate pana in prezent pentru achizitiile de ambulante ar putea fi amanarea intregii actiuni, din nu se stie ce motive.

Pot insa sa fac o supozitie in legatura cu motivul acestei amanari: rostogolirea pe anii urmatori a cheltuielilor necuprinse in programul de guvernare al PSD.

Adica ori Guvernul vrea sa scoata licitatiile din zona domnului Arafat, din nu stiu care motive, ori nu sunt prevazute fonduri pentru nevoile IGSU. Aceasta din urma varianta, ar duce la concluzia grava ca programul de guvernare este un abces cronic, o buba care coace si creste, asteptand sa se sparga, cine stie cand.

Subiectul este delicat. Pentru oricine care il atinge chiar si tangential, PSD are in maneca o replica taioasa: "aha, esti impotriva majorarii veniturilor oamanilor muncii? Ai vrea taieri de salarii, ca in 2010?".

Ca sa parez asemenea replici, nici nu ma voi referi la salarii. Sunt destule altele la care pot face trimitere, daca e vorba de bani. Recent, Parlamentul si-a aprobat cheltuirea a peste un milion de euro pentru achizitionarea a 25 limuzine de lux, sub pretext ca sunt necesare la un eveniment care va dura doua zile. Evident, dupa cele doua zile, limuzinele vor fi preluate de 25 de parlamentari, nu?

Este numai un caz, dar daca ne gandim si la alte cheltuieli ale parlamentarilor privind intretinerea unuia din cele mai mari edificii din lume, puzderia de consilieri, functionari, soferi si secretare care roiesc in preajma parlamentarilor, sutele de deplasari peste hotare in directiile cele mai ciudate, plus pensiile speciale, indemnizatiile lor de lux si salariile de vis, parca as zice ca lipsa fondurilor nu e o piedica in achizitionarea de ambulante pentru salvat viata oamenilor.

Dupa toata tevatura cu scrisoarea domnului Arafat, m-as fi asteptat ca ministerul incriminat sa actioneze intr-un fel. Cel mai firesc ar fi fost sa vina in intampinarea solicitarii.

Mi-e teama ca nu s-a petrecut asa. Ministrul Sanatatii, domnul Florian Botog, publica un comunicat in care asigura opinia publica de bunele sale intentii, mentionand ca "motivele care au determinat disputa publica initiata de Raed Arafat (...), pe tema achizitiilor de ambulante pentru SMURD, sunt artificiale si ca o directa comunicare poate rezolva problema".

In opinia mea, domnul Raed Arafat este ultimul om din Romania caruia i se poate aduce acuzatia de politicianism. Cu atat mai mult cu cat ministrul nu-si justifica afirmatia. Sa nu uitam ca domnului Arafat i s-au facut oferte publice sa intre in politica si le-a refuzat pe toate.

Aceasta situatie i-a adus o extraordinara sustinere populara (cu miting in piata Universitatii), atunci cand un fost presedinte a vrut sa-l schimbe din functie. Poate a fost singura data in cariera domnului Basescu cand a facut stanga-mprejur, iar domnul Arafat a ramas neclintit.

Acum, domnul Arafat acuza ca, in lipsa ambulantelor a caror achizitionare intarzie, este periclitata viata oamenilor, iar ministrul ii raspunde sec in comunicat ca nu exista riscuri care sa puna "in pericol viata oamenilor".

Asta imi aminteste de un alt ministru al Sanatatii care, dupa fenomentul #Colectiv, sustinea ca avem destui medici, destule spitale, destule medicamente si ca nu e cazul sa apelam la specialisti straini, nefiind in pericol viata nimanui. Dar au murit oameni.

Cred ca asta si-o fi amintit si primul ministru, cand s-a oferit sa medieze personal conflictul, afirmand ca "Important e ca pacientii romani sa beneficieze cat mai rapid de servicii moderne de ambulanta".

Asta cerea si Raed Arafat: cat mai rapid. Nu-mi dau seama ce altceva va putea cere ministrul Sanatatii la intalnirea pe care premierul se pregateste s-o aiba cu cei doi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Raed Arafat ambulante Florian Bodog, #Arafat sabotaj minister ambulante SMURD , #SMURD