Ziare.com

SMURD a pornit la drum in 1990 cu o masina si cativa voluntari

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 21:01

   

SMURD a pornit la drum in 1990 cu o masina si cativa voluntari
Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si-a inceput activitatea in septembrie 1990, prin experimentarea unui sistem de urgenta ce functiona deja in alte tari europene. Avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida si un echipaj format din voluntari.

La inceput, pacientii nu erau transportati la spital, ci li se acorda doar ajutorul de urgenta, urmand ca ulterior sa fie dusi la spital cu ambulantele de stat. Echipajele SMUR (pe atunci nu se putea face si descarcerarea) erau formate din studenti ai Facultatii de medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Tg. Mures, se arata pe site-ul SMURD.

In anul 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania, iar in luna octombrie a aceluiasi an a inceput o perioada experimentala de 6 luni, punandu-se echipajul Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures. Acestia urmau sa asigure conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical al SMUR-ului, dupa modele deja existente in Germania, Franta, Finlanda, Luxembourg, Statele Unite, Canada, Japonia, etc.

In anul 1992, SMUR a continuat sa se dezvolte, concentrandu-se asupra pregatirii personalului care era aproape in totalitate voluntar si pe crearea unor relatii internationale cu servicii similare din diferite tari, cum ar fi Marea Britanie si Norvegia. In luna noiembrie, Ministrul Sanatatii a declarat noul sistem din Targu Mures drept Centru Pilot National. Acest statut avea sa protejeze noul model pe parcursul anilor 1993-1997 impotriva rezistentelor mari cu care s-a confruntat sistemul si a tentativelor de oprire a activitatii sale.

In anul 1993, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures, instruind si personalul. Incepand de atunci Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

Tot in anul 1993, primele modele preluate dupa cel din Targu Mures au aparut la Oradea si la Sibiu, adoptind modul de functionarea al sistemului din Targu Mures.

In 1994, cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgenta unic dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite. Noul Departament sau "Serviciu de Urgenta" a fost amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures.

In anii 1995 si 1996, s-a continuat dezvoltarea sistemului si in mod deosebit a componentei de instruire si pregatire a medicilor si a asistentilor veniti din diferite regiuni ale tarii. Tot in 1996 a fost promulgata legea prin care se specifica explicit faptul ca pompierii militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea.

In 1997, in urma unor cursuri intensive in medicina de catastrofa efectuate de colegi din Franta, s-a creat echipa de interventie rapida ce include 25 de persoane dotate cu pagere care permit chemarea lor la orice ora in cazul unor accidente grave. In anul 1998 aceasta echipa a fost alarmata de 3 ori in vederea interventiei la accidente cu multiple victime.

Tot in anul 1997, s-a infiintat noul dispecerat comun intre SMURD si Serviciul de Ambulanta al Judetului Mures.

In perioada 1998-2000 a continuat dotarea SMURD cu aparatura, o barca de interventie, o ambulanta de reanimare complet dotata, dar si cu un elicopter tip Allouette III.

In anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD. Dispeceratul este finantat de Primaria Municipiului Targu Mures impreuna cu alte primarii din judet si cu Jandarmeria Romana.

Rand pe rand, SMURD s-a extins si in alte judete, mai intai in Bihor, apoi la Sibiu, Cluj, Neamt, Timis, Prahova, Hunedoara, Galati, Iasi sau Buzau. In mai 2008 a fost infiintat SMURD Bucuresti, iar ulterior serviciul s-a extins si in celelalte judete.

SMURD nu este si nu a fost niciodata un serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Activitatea Serviciului este in prezent finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, precum si din donatii si sponsorizari.

Fondatorul SMURD, medicul Raed Arafat, a demisionat marti din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, in care fusese numit in 23 august 2007, printr-o decizie semnata de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. Raed Arafat a luat aceasta decizie ca urmare a nemultumirilor sale, exprimate public, cu privire la proiectul noii legi a Sanatatii, aflat in dezbatere publica din 28 decembrie, pe care Guvernul urmeaza sa il trimita la Parlament pentru adoptare.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4625 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La Base vine un "ARAB", un Smurd sa-i dea, cat mai degrab....

...
Dar Base-ar vrea pe Smurd sa-l dea,
Hainilor din Tara mea...

Atunci ARABU'i, spuse asa:

Tu chiorule, oare nu vezi,
Ca n-am furat asa cum crezi?
Eu sunt Arab, Roman in crez,
Tu esti roman? Nu. Tu esti burgez.

"M-or răzbuna romanii mei!
Si-acum mă taie, dacă vrei,
Si-aruncă-mă la caini!"

 

un arab l-a pus in functiune iar un roman l-a pus pe butuci...

dar asta nu e ceva nou la noi in tara...si atunci dintre cei doi care e mai roman? arabul sau chiorul?

 

stai asa !!!!!

Pai nu e buna comparatia!!!!........Cica chioru' e tatar !!!..........nu are cum sa fie roman !....de aceea a vandut si flota Romaniei .........a distrus ce au muncit sute de mii de oameni!!!!!

Nu-i tatar,..e evreu...

Asa se leaga toate...

Multumim, Arafat!

Medicul Raed Arafat a creat nu numai un sistem perfect de urgente, ci a format si oameni cu caracter, a dezvoltat spiritul de echipă si a pus bazele voluntariatului in Romania. Eu mă număr printre beneficiarii acestei situatii fericite.
Multumesc, camarade!

 

@ popelo13

Si eu (ma apropii de 70 de ani) e prima data cind ma aplec in fatza unui arab = unui OM ..care a facut posibil ca in tzara mea (sint plecat de peste 30 de ani) sa functzioneze f.bine un sistem ,echipe mai cu bani mai ades.. fara, sa salveze..nu arabi ci romini..din tot mai desele shi cumplitele accidente..!
Multzumesc din inima OMULE..drag...!!

Acest arab

este mult mai roman decat multi altii.

 

La Base vine un "ARAB", un Smurd sa-i dea, cat mai degrab....

...
Dar Base-ar vrea pe Smurd sa-l dea,
Hainilor din Tara mea...

Atunci ARABU'i, spuse asa:

Tu chiorule, oare nu vezi,
Ca n-am furat asa cum crezi?
Eu sunt Arab, Roman in crez,
Tu esti roman? Nu. Tu esti burgez.

"M-or răzbuna romanii mei!
Si-acum mă taie, dacă vrei,
Si-aruncă-mă la caini!"

 

SMURD a pornit la drum in 1990 cu o masina si cativa voluntari

Cum adica?
L-ati uitat pe Basescu?
Pai El era un mare voluntar la SMURD, in 1990!

Muncea de i se-ndoia spinarea, ca sa salveze mii de vieti omenesti!

Bine, acum Flatulescu s-a suparat (pe buna dreptate la televizor, la ora de prime-time!) pe fondatorul SMURD-ului, e vorba de unul, nu-mi aduc bine aminte, parca-l chema Raed Arafat!
Un neica-nimeni, daca e sa-l comparam cu El Lider Maximo Flatulescu, Capo di tutti capi!

Dar, ce importanta are omuletul Arafat, asta-i un stangist ordinar, un retrograd nenorocit si dushmanul poporului roman!
Nu vrea neam sa participe la jmenul "privat" al PDL!

Huoooo Arafat, la tomberonul istoriei cu tine, c-ai cutezat sa salvezi vieti omenesti, de romani, j.avra ordinara!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor