Arafat, despre achizitiile la preturi mari: Daca nu prinzi materialul acum, urmatorul pret va fi si de 10 ori mai mare

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 11:05
4279 citiri
Arafat, despre achizitiile la preturi mari: Daca nu prinzi materialul acum, urmatorul pret va fi si de 10 ori mai mare
Foto: Arhiva Facebook/ Raed Arafat

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, le-a transmis celor care acuza ca s-au facut achizitii de materiale si echipamente la preturi prea mari ca piata de acum nu mai este ca in urma cu cateva luni si, daca nu cumperi ceva cand gasesti, desi stii ca pretul este de patru-cinci ori mai mare, s-ar putea sa nu mai gasesti.

Arafat afirma ca, fara activitatea oamenilor din departamentele de achizitii, lupta din linia intai ar fi fost dusa de medici cu mainile goale.

"Cei care spun acum, indiferent cine sunt, le spun ca e foarte usor sa comentezi de pe margine fara sa stii realitatea situatiei cu care ne-am confruntat si, atentie, cu care ne confruntam. Si nu numai noi. Vorbim de toate tarile lumii care au avut aceasta problema si care s-au trezit nepregatite pentru ca nu numai Romania s-a trezit cu lipsa de pregatire in acest domeniu, cu lipsa de stocuri de materiale necesare, cu lipsa de echipamente.

Suntem intr-o lume a carei piata nu se mai comporta normal. Nu mai exista ca si pe vremea in care faceam acum 3 luni achizitii normale. Acum totul se negociaza, se discuta, vezi pretul, stii bine ca este de patru-de cinci ori mai mare, dar stii si mai bine ca daca nu prinzi acest material si il cumperi acum, urmatorul va fi si de zece ori mai mare", a spus Arafat, luni seara, la Antena3.

Arafat afirma ca cei care lucreaza in departamentele de achizitii "sunt soldatii nostri, care au fost trimisi in mijlocul razboiului, dar pe care nu ii vedem in linie de front".

"Pentru cei care sunt in linie de front, daca ei nu sunt, normal ca cei care sunt in linie de front cadeau pentru ca nu aveau cu ce sa se protejeze sau cu ce sa lucreze. Oamenii astia au putut intr-un timp relativ scurt sa aduca ce avem nevoie cu mare dificultate. (...) Asa ca, la acest moment, orice acuzatie, fara probe, fara dovezi, orice insinuare le face lor o nedreptate si ne pune in pericol, pentru ca acesti oameni, la un moment, s-ar putea sa nu mai aiba curajul sa isi faca treaba si inca nu am ajuns momentul, piata este total anapoda", a mai spus Arafat.

Acesta a explicat ca preturile din prezent nu mai coincid cu cele de acum cateva luni.

"Degeaba vine cineva si spune ca masca era atata si de ce am cumparat-o cu atata. Pentru ca nu mai exista cu pretul de acum 3-4 luni. Acum sunt alte preturi. Sau de ce ati contractat cutare ventilator ca in caietul de sarcini ati scris ca trebuie sa aiba atatea functii si uite ca ii lipseste o functie.

Pentru ca atata am putut sa avem si pentru ca in analiza noastra aceasta functie am considerat-o dispensabila ca sa putem pune mana pe ventilator, ca altfel, daca zicem ca nu il luam, nu mai luam niciun ventilator. Asta este modul de lucru acum si nu suntem noi singura tara care ne-am confruntat cu acest lucru", a adaugat Arafat.

In legatura cu achizitiile de materiale sanitare de la firme care se ocupau cu orice altceva inainte, Arafat a spus: "Firma respectiva s-a reorientat, a facut un contract cu un furnizor, noua ne-au ofertat ce am avut nevoie si din alta parte nu puteam sa luam, am contractat si au adus materialul si l-au livrat corect, conform contractului".

Vezi si Washington Post scrie despre "pandemia de coruptie": Masti la suprapret si contracte dubioase. Romania, data ca exemplu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Raed Arafat achizitii publice , #stiri Raed Arafat