Arafat, despre noua tulpina de coronavirus: Poate creste brusc numarul de cazuri

Marti, 22 Decembrie 2020, ora 01:02
3119 citiri
Arafat, despre noua tulpina de coronavirus: Poate creste brusc numarul de cazuri
Raed Arafat, secretar de stat / Foto: Facebook.com

Secretarul de stat in cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat ca cei care se infecteaza cu noua tulpina de coronavirus au aceleasi simptome cunoscute pana acum, dar ca aceasta se raspandeste mult mai repede. Arafat a transmis ca panica nu este justificata in acest sens.

"Tulpina, intr-adevar, are o contagiozitate mai mare. Cei care se imbolnavesc, chiar daca creste numarul lor si poate sa aiba un impact asupra sistemului sanitar, cei care se imbolnavesc nu inseamna ca va creste sansa ca ei sa aiba o boala mai grava prin noua tulpina. Noua tulpina se pare ca duce la simptomele si la semnele si la procentele de agravare pe care le are si tulpina care e predominanta si pe care am si avut-o pana acum. Dar faptul ca se raspandeste mult mai repede, faptul ca exista sansa ca raspandirea ei sa fie cu 70 la suta mai agresiva ca si infectiozitate, normal, poate sa creasca brusc numarul celor infectati", a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seara.

Arafat a adaugat ca din aceasta cauza, Romania si alte state europene au limitat transporturile in si dinspre Marea Britanie.

"Acesta este motivul pentru care preventiv s-au luat niste decizii de catre mai multe tari europene, nu numai in Romania, pentru a limita zborurile, pentru a induce carantina obligatorie pentru cei care sosesc. Si unele tari au luat aceste masuri pe 10 - 14 zile, altele pe 48 de ore, in asteptarea unei analize mai clare si a unei eventuale decizii la nivel european. De exemplu, Franta a luat o decizie de a inchide transporurile aviatice, dar si terestre si feroviare, pana ce in 48 de ore sa se ajunga la o analiza mai ampla si la o decizie mai clara pe acest domeniu. Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt tari care au luat decizia pe 10 zile si sunt tari care au luat decizia pe perioade mai scurte", a mai declarat secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat ca Romania urmeaza sa analizeze noua situatie si ca va lua masurile ce se impun, insa o panica nu este justificata, odata cu aparitia noii tulpini de coronavirus.

"Urmeaza sa analizam situatia. Daca vedem ca aceasta situatie nu mai necesita aceste masuri, noi putem sa renuntam la ele. Daca vedem, totusi, ca aceasta situatie necesita macar pastrarea carantinarii fata de cei care vin din Marea Britanie,, acest lucru va fi pastrat. Bineinteles ca aici mai sunt si alte situatii si stiu de la colegii de la Ministerul de Externe ca deja au stabilit un numar de contact pe cei care au ramas blocati, in sensul in care nu mai pot pleca catre Franta prin calea ferata sau nu mai pot lua avioanele, sa fie asistati de Consulatul Romaniei la Londra. Nu se jusifica o panica in acest sens", a mai declarat Arafat.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, sambata, ca noua tulpina a coronavirusului este cu pana la 70 la suta mai transmisibila si a renuntat la planurile de relaxare a masurilor pe cinci zile, relaxarea limitandu-se la o zi pentru zonele care nu sunt de cel mai inalt risc. In sud-estul Angliei, inclusiv la Londra, nu va exista o relaxare, ci dimpotriva, masurile au fost inasprite.

Mai multe state europene, printre care Romania, Italia, Olanda, Belgia, au interzis zborurile din Marea Britanie.

Epidemiologul Emilian Popovici, despre noua tulpina de coronavirus: "S-a raspandit foarte repede. Suntem ca in razboi"

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Raed Arafat, #secretar de stat, #noua tulpina coronavirus, #pandemie, #covid , #stiri Raed Arafat
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pentr-o tristă, cruntă realitate, înlocuiți-o pe "poate crește" cu