Zona în care au loc cele mai frecvente incendii de pădure. Raed Arafat, despre motivele pentru care nu se intervine cu avioanele de stingere a incendiilor

Marti, 03 August 2021, ora 08:21
2973 citiri
Zona în care au loc cele mai frecvente incendii de pădure. Raed Arafat, despre motivele pentru care nu se intervine cu avioanele de stingere a incendiilor
Cele mai frecvente incendii de pădure apar în Parcul Național Domogled-Valea Cernei FOTO ISU (arhivă)

Cele mai frecvente incendii de pădure apar în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la Digi 24. Potrivit lui Arafat, la astfel de incendii se intervine cu mașina de incendii forestiere sau cu elicopterul, însă nu cu avioane care se încarcă cu apă din mare.

„Anul acesta am introdus primele mașini de incendii de pădure, care au accesibilitate mai bună. N-am dotat cu vreo 30 de mașini. Există un proiect de dotare cu ATV-uri mai mici pentru drumurile de pădure, ca să poată intra acolo tot pentru incendiile de pădure”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, România are un avion militar care a fost trimis și la intervențiile pentru stingerea incendiilor de vegetație din Grecia, însă acesta folosește un sistem care transportă până la 6 tone de apă din punctul de decolare.

„Turcia a făcut o solicitare prin mecanismul de protecție civilă europeană și aici premierul, președintele, toată lumea a fost de acord să înaintăm o ofertă, numai că la noi mecanismul nostru de stingere, avionul nostru militar a mai fost trimis în Grecia, este unul care nu ia apă de la mare, cum sunt avioanele clasice de stingere și care le-au solicitat ei.

Este un avion care folosește un sistem de cutii, fiecare cu câte 1.000 de litri care se umple la sol, după care se încarcă și avionul aruncă între 5 și 6 tone de apă, cu retardant (engl. - agent chimic folosit pentru stingerea sau încetinirea răspândirii focului – n.red.), cu tot ce trebuie de sus, după care se întoarce, umple altele.

Pădurea noastră nu este lângă mare. Dacă era Grecia, Italia, Turcia, unde pădurile sunt în zona mării, acolo clar că mai eficient e un avion care se umple de la mare în timpul zborului.

La noi, pentru Parcul Domogled, dacă vrei să umpli de la mare atunci nu mai faci nicio misiune, pentru că ai de zburat mult”, a declarat Arafat, la Digi 24.

#Raed Arafat, #incendii, #padure, #pompieri , #stiri Raed Arafat