România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia

Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 16:10
6068 citiri
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia

România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.) Raed Arafat, după ședința de Guvern în care au fost decise noi măsuri pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Formularul de localizare a pasagerului a fost deja implementat în alte ţări, în aeroporturi. Pasagerul îl completează înainte şi îl prezintă la graniţă, a precizat șeful DSU.

"Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând din 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există şi au trebuit să îl completeze înainte să călătorească sau la sosire în ţara respectivă, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a explicat el.

Întrebat dacă formularul va fi completat doar de către turiştii străini, Arafat a răspuns negativ.

"Toţi care vin în ţară trebuie să aibă formularul completat. Formularul, menirea lui este ca să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau persoana respectivă se îmbolnăveşte atunci putem să aflăm cine a mai fost în jurul ei în zona sau în avionul, autobuzul în care a călătorit, aşa că formularul ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine", a detaliat șeful DSU.

El a precizat că formularul este obligatoriu pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care vin din ţări ale Uniunii Europene.

"Acest formular este funcţional în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, este un pas de aliniere, poate puţin prea tardiv, dacă vreţi, dar e bine să-l facem", a completat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"Un alt aspect care s-a discutat (...) în sensul încurajării şi creşterii numărului persoanelor vaccinate, rămânând vaccinul soluţia optimă pentru reducerea impactului şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor grave, în acest sens, Guvernul va face apel către autorităţile locale, prin direcţiile de asistenţă comunitară, să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate, în sensul în care acolo unde este necesar Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul de Interne sau împreună să asigure centre mobile de vaccinare, care să se deplaseze în zonele respective unde sunt doritori, mai ales in zonele rurale, şi unde să vaccineze oamenii care doresc", a adăugat Arafat.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...