Prin câte schimbări de guverne a trecut Raed Arafat. Politicienii au încercat să scape de acesta dar sistemul pentru situații de urgență ”este construit să depindă de el”

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 20:40
7523 citiri
Prin câte schimbări de guverne a trecut Raed Arafat. Politicienii au încercat să scape de acesta dar sistemul pentru situații de urgență ”este construit să depindă de el”
Raed Arafat, șeful DSU FOTO: Facebook/ Raed Arafat

De șapte ani, doctorul Raed Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne însă de-a lungul timpului a fost ținta unor scandaluri legate de mari nenorociri din România.

A fost pus la zid de politicieni de fiecare dată când s-a întâmplat o tragedie însă nimeni nu a reușit să-l demită.

S-a opus unui proiect al Guvernului Boc, iar românii au ieșit în stradă pentru el

La începutul anului 2012, Traian Băsescu a încercat să se debaraseze de el. Raed Arafat s-a opus atunci unui proiect de lege care ar fi liberalizat accesul firmelor private la fondurile destinate serviciilor medicale de urgență.

Pe 9 ianuarie 2012, președintele Băsescu a sugerat într-o emisiune tv că Arafat ar trebui să-și dea demisia din Guvern. Arafat chiar a demisionat chiar a doua zi din funcția pe care o avea atunci, de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Au urmat o serie de proteste pro-Arafat care s-au transformat în proteste împotriva lui Băsescu și s-au amplificat de la o zi la alta până ce fostul șef al statului a cedat, iar proiectul nu a mai trecut.

Băsescu: ”Nu lăsați ţara şi viaţa oamenilor pe mâna lui Arafat”

Au trecut nouă ani de atunci, iar doctorul conduce cel mai important departament în intervenții de urgență din România. Însă scandalurile s-au ținut lanț de medicul de origine siriană. Însă de fiecare dată a reușit să scape de acuzații.

Unul dintre cele mai recente a fost legat de decesul a șase pacienți de COVID-19 de la Timișoara, în noiembrie 2020.

Atunci, Traian Băsescu a comentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Arafat ar trebui de fapt să fie director de imagine sau purtător de cuvânt, dar nu gestionar al situaţiilor de urgenţă. El le sugera guvernanților să nu lase ”ţara şi viaţa oamenilor pe mâna lui Arafat. Nu poate acţiona exact şi eficient în condiţii de presiune, de criză, nu poate coordona lucid în situaţii de criză”.

”Când s-a ajuns la 1000 de bolnavi pe circa 1100 de locuri, ISU a ajuns la „performanța” de a nu îi transfera în timp util pe cei şase bolnavi de la Timişoara, pe locurile disponibile din alte spitale, ceea ce a dus pur și simplu la uciderea a șase oameni din spitalul bramburitului doctor Mustea”, scria Traian Băsescu pe Facebook.

Orban: ”Când a construit sistemul l-a făcut astfel încât să depindă foarte mult de el”

Se pare că nu numai Traian Băsescu a vrut să scape de Arafat ci și Klaus Iohannis, conform declarațiilor fostului premier și președinte PNL Ludovic Orban. Acesta a declarat,

În noiembrie 2021, Fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la emisiunea Insider Politic de pe Prima TV, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut să îl demită pe Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, conform News.ro.

Ludovic Orban a declarat că s-a opus pentru că dacă l-ar fi schimbat pe Arafat și ar fi apărut o situație de urgență sistemul nu ar fi funcționat. Repunerea sistemului de urgență pe picioare ar fi durat câteva luni a declarat fostul premier.

Acesta a mai spus că discuția a avut loc la începutul anului 2020: ”Dacă îl demiteam pe Arafat și ne prindea pandemia fără el ar fi fost foarte complicat de a reacționa rapid. Așa e construit sistemul. Când a construit sistemul l-a făcut astfel încât să depindă foarte mult de el”.

Scandalurile în care a fost implicat raed Arafat

Cazul Apuseni - 2014

După tragedia din Apuseni, familia Aurei Ion a depus plângere penală împotriva lui Arafat.

Acțiunea penală era motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenția cu un elicopter SMURD, deși știa, susțin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte și în condiții de ceață.

”În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic, amintim faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență nu există, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcția de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătății, neavând competență în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acțiunilor de Căutare-Salvare în munți.

Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era în țară. În decursul anilor, chiar și astăzi, o parte a presei dar și alte persoane publice au continuat seriile de dezinformări, chiar dacă în urmă deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție prin sentința definitivă a demonstrat faptul că dr. Raed Arafat nu este vinovat”, arăta într-o postare pe Facebook, Departamentul pentru Situații de Urgență.

Cazul Siutghiol - 2015

În urmă acestui accident, președintele Consiliului Județean Constanța îl acuza pe Arafat că a schimbat destinația elicopterului și că i-a scos flotoarele. Și atunci, raed Arafat a spus că dacă va fi găsit vinovat va demisiona din funcție.

”În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanța, conform celor relatate de o parte a presei, dar și a anumitor persoane publice, a fost "vinovat" de faptul că sistemul de urgență condus de șeful DSU nu a reușit să salveze victimele din Lacul Siutghiol.

De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionand că eventualii vinovați nu se mai află în viață. Însă în continuare, chiar la momentul anunțării sentinței, au continuat acuzațiile și denigrările, lucru care se întâmplă și astăzi”, a arătat DSU în postarea respectivă.

Cazul Colectiv - 2015

"În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât șeful DSU, cât și IGSU sunt responsabili de "modul haotic de intervenție".

În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialiști care au explicat intervenția din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor în managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv și director al Centrului Național de Traumă și Medicină Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general în rezervă, specialist AȚI, Președintele Societății Franceze de Medicină pentru Dezastre, dar și Ian Cameron, jurnalist, producător, editor de știri cu experiență de peste 35 de ani la BBC, expert în comunicarea de risc și mass-media în cadrul NATO", se arată în comunicarea DSU.

Cine este doctorul Raed Arafat

Raed Arafat s-a născut pe 26 mai 1964 în Damasc, Siria dar a copilărit în orașul Nablus, aflat în nordul Cisiordaniei. Acolo, împreună cu alți colegi de clasă, a înființat o echipa de prim ajutor, fapt care a evidențiat pasiunea sa pentru medicina de urgență. În anul 1981, la vârsta de 16 ani, a emigrat în România pentru a studia medicină.

Este specializat în medicină de urgență, are cursuri de război și triaj medical, de intervenție la accidente chimice, de urgențe medicale civile.

A terminat Medicină Generală la Institutul de Medicină și Farmacie Cluj Napoca, România și un master European în Medicină de Dezastre.

Din 29 ianuarie 2014 până în prezent, ocupă funcția de Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne și are principalele atribuții:

  • Coordonează activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență

  • Coordonează activitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

  • Coordonează activitatea Inspectoratului General de Aviație pentru operațiunile de gestionare a situațiilor de urgență

  • Coordonează operațional activitatea serviciilor de ambulanță județene, respectiv al municipiului București, UPU/CPU, precum și a serviciilor publice Salvamont Coordonează operațional, în situații de urgență, activitatea prefectilor

Anterior, în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2014 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Pentru două luni de zile, în perioada octombrie 2014 - decembrie 2014 a fost ministru al Sănătății.

Pentru ca are funcție de secretar de stat, Raed Arafat nu poate fi ușor înlaturat din postul său. Conform legii, el poate fi demis doar de premier.

De la momentul 2012, Raed Arafat a trecut prin guvernele conduse de Emil Boc, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Raed Arafat, #scandaluri raed arafat, #masuri pandemie raed arafat, #demisie Raed Arafat , #stiri Raed Arafat