Raed Arafat: "Persoanele care s-au intors din strainate nu vor fi carantinate daca au fost infectate in ultimele 90 de zile"

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 17:40
2604 citiri
Raed Arafat: "Persoanele care s-au intors din strainate nu vor fi carantinate daca au fost infectate in ultimele 90 de zile"

Guvernul a aprobat propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta pentru a reglementa, printre altele, redeschiderea pietelor. Premierul Ludovic Orban a precizat ca masura va fi aplicabila din momentul in care va aparea in Monitorul Oficial.

Raed Arafat a precizat ca in hotararea CNSU se afla o decizie care reglementeaza ca persoanele care s-au intors din strainate sa nu fie carantinate daca au fost infectate in ultimele 90 de zile. De asemenea, in seara alegerilor, circulatia este permisa pana la ora 1 dimineata, fara declaratie pe propria raspundere.

"Astazi a fost adoptata Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta in baza careia s-a emis modificarea Hotararii privind starea de alerta. De mentionat ca in cadrul Hotararii CNSU s-a mai introdus un articol sau o solicitare care a fost aprobata prin care persoanele care se intorc in tara din zonele care necesita carantinare nu vor fi supuse carantinarii daca au fost infectate in ultimele 90 de zile si pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu conditia ca infectia sa nu fie depistata in ultimele 14 zile", a precizat Raed Arafat.

De asemenea, executivul a avut pe ordinea de zi a sedintei de vineri un proiect de hotarare prin care vor fi aprobati indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Construirea unui centru de arsi si reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai buna pozitionare si conectare a Departamentelor Urgenta, ATI si chirurgie pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala. Printr-un alt proiect de OUG va fi infiintat Directoratul National de Securitate Cibernetica. CERT-RO va fi desfiintat la momentul intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

"Finantarea obiectivului de investitii se va realiza din Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar - imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar, asigurat conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii", arata proiectul de hotarare a Guvernului.

Pe ordinea de zi figureaza si proiectul de ordonanta de urgenta privind infiintarea Directoratului National de Securitate Cibernetica si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

"Prin propunerea de act normativ se urmareste crearea unei institutii de excelenta noi, respectiv Directoratul National de Securitate Cibernetica, denumit in continuare DNSC, prin desfiintarea CERT-RO, care sa asigure capabilitatile si performanta necesare in domeniul securitatii cibernetice la nivel national pentru o perioada de cel putin 10 ani. In plus, noua institutie va fi adaptata adecvat, putand face fata provocarilor pe care dinamicele de dezvoltare tehnologica le vor ridica in spatiul cibernetic. Astfel, se propune infiintarea DNSC, ca institutie publica, cu personalitate juridica, in coordonarea prim-ministrului, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO se desfiinteaza la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", precizeaza nota de fundamentare a OUG.

Un alt proiect de OUG vizeaza prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala aprobate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, cu completarile ulterioare.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Cîţu anunţă că nu va face parte din viitorul Guvern şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD
Cîţu anunţă că nu va face parte din viitorul Guvern şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD
Premierul interimar, preşedintele PNL Florin Cîţu, a anunţat că nu va face parte din viitorul Executiv şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD. ”Congresul din 2021 a fost...
Sursa: Ziare.com
Comentarii