Apune o stea a industriei petroliere din Romania? Rusii discuta dizolvarea societatii

Vineri, 08 August 2014, ora 17:35
5749 citiri
Apune o stea a industriei petroliere din Romania? Rusii discuta dizolvarea societatii
Foto: Ziare.com

Presedintele Consiliului de Administratie al Rafo Onesti, Miroslav Dermendjiev, a solicitat convocarea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGA) pentru a analiza propunerea de dizolvare a acestei societatii, profilata pe rafinarea titeiului si productia de combustibili lichizi.

Masura a fost luata in conformitate cu Legea societatilor comerciale (Legea 31/1990), care o impune in conditiile constatarii unei diminuari semnificative a activului net al societatii comerciale ori reducerea acestuia sub jumatate din valoarea capitalului social subscris.

Instanta a respins cererile de intrare in faliment a Rafo Onesti

Daca dizolvarea societatii nu va fi acceptata de actionari, Consiliul de Administratie le va solicita acestora, dupa ce vor fi convocati in prima jumatate a lunii septembrie, sa hotarasca asupra reducerii capitalului social, de la aproape 2,2 miliarde de lei la numai peste 228 de milioane.

Aceasta masura se propune a fi luata prin reducerea valorii nominale a actiunii Rafo, de la 2,50 la 0,26 de lei.

In acest fel, la noua valoare a capitalului social, actionarul principal, Petrochemical Holding GmbH, va ramane cu 96,51 la suta din capital, dar la o valoare totala ceva mai mare de 220 de milioane de lei, un grup de actionari persoane juridice vor detine 3,32 la suta, dar valoric numai 7,6 milioane de lei, iar un grup de persoane fizice 0,15 la suta, adica aproximativ 356.000 de lei.

Rafinaria a fost cumparata, in anul 2009, de Petrochemical Holding, detinuta de rusul Iakov Goldovskiy.

Rafinaria, oprita in 2008

In 2002, rafinaria avea aproape 3.000 de angajati, iar patru ani mai tarziu societatea avea o cifra de afaceri de 719,9 de milioane de lei. Insa problemele s-au acumulat, astfel ca instalatiile au fost oprite pe 20 februarie 2008, an in care s-a decis inceperea programului de modernizare, pentru repornire, program aplicat partial inclusiv in 2013.

Totusi, Rafo a obtinut, anul trecut, venituri din exploatare de peste 98 de milioane de lei, prin vanzarea stocului de titei, a statiilor de carburanti, vagoanelor si locomotivelor, dar si din fier vechi, incasand diverse sume si din alte surse.

Astfel, s-au acoperit cheltuieli de aproape 136 de milioane de lei, dar si datoriile la bugetul de stat. Ajustarile in exercitiul financiar, dar mai ales fiscalitatea si blocajul financiar, au cauzat pierderi de peste 46,5 milioane de lei societatii.

"In contextul crizei economice globale este dificil pentru Rafo sa atraga resursele financiare necesare continuarii Programului de modernizare si retehnologizare asumat. Din punct de vedere al managementului, societatea a demonstrat ca are personal calificat, ca poate executa lucrari cu forte proprii, dar acest lucru nu este suficient fara sursa de finantare", indica Miroslav Dermendjiev in raportul administratorilor pe anul 2013.

Rafo la BVB

Rafo este listata la Bursa de Valori Bucuresti, deci este o societate deschisa si, se pare, ca va avea, in continuare, acest statut.

La ultima tranzactionare, pe 5 august, valoarea actiunii a crescut fulminant, cu 22,22 la suta, pretul de inchidere fiind, insa, de doar 0,11 lei pe unitate, fata de 0,02 lei initial.

In ultimele 12 luni, valoarea actiunii a ajuns pe piata de capital la maxim 0,39 de lei, dar si la un minim de numai 0,01 lei. Valoarea actiunii a inceput sa scada aproape constant din noiembrie 2013, cu o usoara crestere din mai 2014. La Bursa, capitalizarea Rafo a ajuns la 96,6 milioane de lei.

Cresterile inregistrate ar putea fi puse si in legatura cu vizita intreprinsa la finele lunii trecute la Onesti de catre actionarul majoritar, Iakov Goldovsky, insotit de catre doi oameni de afaceri rusi, care ar intentiona, potrivit unor surse din companie, sa se implice in reluarea procesarii titeiului.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...