Cum a ajuns RAFO sa fie vanduta la pret de fier vechi

Marti, 10 Februarie 2015, ora 08:10
6797 citiri
Cum a ajuns RAFO sa fie vanduta la pret de fier vechi
Foto: Arhiva (Ziarul de Bacau)

Actionarul majoritar al RAFO Onesti a anuntat ca, din cauza situatiei financiare, utilajele companiei vor fi vandute la pret de fier vechi, iar terenul va fi folosit ca platforma industriala pentru alte proiecte tehnice. Cauzele sunt doua - strategia de privatizare gresita si evolutia negativa a pietei, sustine Valentin Ionescu.

"Datorita situatiei financiare a RAFO, il imputernicesc pe directorul general RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vanzare) a activelor si utilajelor aferente ale companiei (...) Pretul de vanzare a activelor si a utilajelor se va stabili in baza preturilor utilajelor pe piata second hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decat pretul fierului vechi pe piata locala romaneasca in ziua semnarii contractelor", se arata intr-un comunicat al companiei Petrochemical Holding din Viena, actionarul majoritar al RAFO Onesti, transmis Bursei de Valori Bucuresti.

In 2002, Ovidiu Musetescu, seful APAS, se declara mandru de privatizarea RAFO. Ulterior, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean si Marian Iancu au fost condamnati la 7,6 si respectiv 12 ani de inchisoare pentru prejudicierea RAFO sau evaziune fiscala si spalare de bani, iar Ovidiu Tender a primit o pedeapsa pe fond de 11 ani si 4 luni de inchisoare, in timp ce rafinaria a ajuns sa fie "vanduta la fier vechi", asa cum titreaza zilele acestea presa.

Cine este de vina?

Nu au fost investitori seriosi

"E o poveste lunga si care tine pe de o parte de conditiile pietei, pe de alta parte de o politica gresita de privatizare, care a impins aceasta companie in mainile unor oameni care nu aveau nimic de a face cu dezvoltarea rafinariei respective", a declarat consultatul financiar Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

Acesta a subliniat faptul ca rafinaria a avut un potential foarte bun "pana la un moment dat".

"De la intrare in criza, insa, in toata Europa s-au inchis cred ca vreo 30 de rafinarii. Piata, din pacate, a lovit foarte puternic acest sector si nu stim daca nu cumva si aceasta rafinarie este rezultatul acestei evolutii de piata negative.

Dar inainte de a se ajunge aici, rafinaria RAFO era deja privatizata si a fost gestionata prost. A fost data pe mana unor societati dubioase, unele rusesti, altele Dumnezeu stie de pe unde. Ca sa conchid, in primul rand a fost vorba de o strategie de privatizare gresita, in care statul a neglijat aspectele care tin de redresare financiara si de dezvoltare si a ignorat persoanele pe mana carora pune aceasta rafinarie (nu erau niste investitori seriosi), si in al doilea rand de o evolutie negativa a pietei", a mai declarat Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii in perioada 1997-1998.

Marian Iancu, 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO - decizie definitiva

Ovidiu Tender, condamnat la 11 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul RAFO

Un intreg sector petrochimic facut praf

Pe de alta parte, Valentin Ionescu a precizat ca nu se poate vorbi cu adevarat de o "strategie de privatizare".

"A fost o politica gresita, care a impins aceasta rafinarie catre distrugere. Va rog sa retineti un lucru: nu era numai vorba de rafinarie, acolo era un sector petrochimic. Noi aveam doua sectoare petrochimice, unul la Arpechim si unul la CARO, langa RAFO. Rafinaria facea acest serviciu, in sensul ca furniza materie prima. Toata platforma aia industriala, practic, e facuta praf.

Cam asta a fost 'strategia' statului roman pe aceasta platforma industriala - de distrugere a rafinariei si a unui sector petrochimic", a mai comentat acesta.

Intrebat daca Romania s-a autosabotat sau au existat si interese straine in acest domeniu, Valentin Ionescu a explicat ca in acest caz vina le-a apartinut guvernantilor.

"Intotdeauna strategia guvernelor Romaniei a fost bazata pe extragere de rente. Si atunci, multe societati au fost date pe mana unor oameni care, de fapt, extrageau de acolo un venit necuvenit, pana cand omorau compania respectiva. Asa s-a intamplat si aici.

Sigur, au mai fost si alte cazuri, in care s-a urmarit, de exemplu, distrugerea concurentei, cum a fost la Tepro Iasi, cumparata de un investitor ceh interesat sa distruga productia de la Iasi (ceea ce s-a si intamplat) ", a declarat consultantul financiar.

Conform datelor existente, aproape 50% din privatizari au esuat la fel ca in cazul RAFO, apreciaza acesta.

Rente vs sustenabilitate

Intrebat daca si in celelalte tari foste comuniste situatia e similara, Valentin Ionescu a explicat ca "sunt peste tot aceleasi probleme, dar in alte proportii", facand o paralela intre ce s-a intamplat in Romania si ce s-a intamplat in Polonia, tari cu economii ceva mai mari decat restul din fostul bloc comunist.

"Ca si in Polonia, in Romania privatizarea a fost mai lenta. Numai ca la noi nu s-a pus deloc accentul pe restructurare si pe disciplina fiscala, si privatizarile s-au facut cu oameni care nu erau investitori, pentru ca s-a urmarit doar extragerea de renta si, cand spun renta, am in vedere ce a urmarit fiecare in interes propriu, nicidecum in interesul unei companii.

In schimb, in Polonia s-au facut fie vanzari, fie restructurari urmate de privatizari, urmarindu-se in primul rand sa se obtina sustenabilitatea companiei. Sunt diferente de abordare (...) ", a completat acesta.

Intrebat daca guvernantii de la Bucuresti au invatat ceva din privatizarea esuata a RAFO Onesti, Valentin Ionescu s-a aratat convins ca nu.

"Nu. Pur si simplu a fost o evolutie a modului in care se extrag rente, adica a devenit lumea politica mai sofisticata in aceasta privinta, in rest, din punctul meu de vedere, lucrurile nu au evoluat pozitiv", a conchis acesta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Valentin Ionescu RAFO fier vechi, #privatizare RAFO, #dezmembrare utilaje RAFO, #Marian Iancu condamnat RAFO, #Tender condamnat RAFO , #Ovidiu Tender