Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 10:37
1242 citiri
Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu 34% faţă de nivelul anterior invadării Ucrainei FOTO Twitter

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă, potrivit unui articol publicat în Financial Times.

Cotidianul financiar susţine că, începând din luna decembrie 2023, banca austriacă a plasat un număr de peste 2.400 de anunţuri de angajare postate în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru funcţii de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi.

Raiffeisen "caută un manager care să atragă clienţi", se precizează într-un anunţ de angajare, în timp ce în altul banca austriacă precizează că "ne extindem în mod activ baza de clienţi corporate".

Aceste anunţuri contrazic declaraţiile repetate ale Raiffeisen potrivit cărora intenţionează să îşi reducă şi chiar să îşi vândă afacerile din Rusia, după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina. La doi ani de la debutul războiului, banca austriacă este instituţia financiară occidentală cu cele mai mari operaţiuni din Rusia. Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane şi de asemenea este presată de Banca Centrală Europeană să se retragă din Rusia.

Într-un comunicat remis Financial Times, Raiffeisen susţine că anunţurile de angajare "nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-şi reduce afacerile din Rusia şi nici nu corespund cu planurile viitoare vizând afacerile din Rusia". "Reducerea afacerilor din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen lucrează în continuare la o posibilă tranzacţie, o vânzare sau o separare, care ar avea ca rezultat separarea Raiffeisenbank Russia de grup", a adăugat banca austriacă.

Cu toate acestea, Financial Times dezvăluie că dintre băncile europene care încă operează în Rusia şi care dezvăluie numărul de angajaţi, Raiffeisen este singura care a crescut numărul de angajaţi la nivel local în ultimii doi ani, cu 6,6%, până la 9.942 de angajaţi în decembrie 2023. Comparativ, grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajaţi la sfârşitul anului 2023, faţă de 4.383 cu doi ani înainte.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.800 de angajaţi în 284 de unităţi, 1.131 ATM-uri & MFM-uri şi peste 27.800 POS-uri.

Quarterly Report - Editia 4

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Rusia bombardează termocentrale în Ucraina. Kievul este silit să se gândească înainte de conferinţa de reconstrucţie din Germania la reparaţii de urgenţă. Atacul asupra unui magazin...
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Generalul Vladimir Kulişov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei şi şeful poliţiei de frontieră, a declarat marți, 28 mai, că NATO desfăşoară...
#Raiffeisen Bank, #angajari, #Rusia, #razboi Ucraina , #stiri internationale