Criza francului elvetian: Raiffeisen Bank reduce dobanda

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 11:40
4718 citiri
Criza francului elvetian: Raiffeisen Bank reduce dobanda

Raiffeisen Bank a anuntat ca reduce dobanda pentru clientii sai care au credite in franci elvetieni. Noua dobanda intra in vigoare incepand de vineri, fiind resetata anticipat, cu cinci luni inainte.

Operatiunea de resetare a dobanzilor trebuia facuta abia la sfarsitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

Curs euro-leu: Francul scade. Ce se intampla cu euro

"Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF. Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila.

Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009", a spus Vladimir Kalinov, vicepresedinte Retail Banking, Raiffeisen Bank, potrivit unui comunicat al bancii.

Raiffeisen Bank are aproximativ 8.800 de clienti cu credite in franci elvetieni, acestea fiind garantate cu proprietati imobiliare.

https://ziare.com/klaus-johannis/victor-ponta/discutii-iohannis-ponta-la-cotroceni-despre-criza-francului-elvetian-1343990

Banca precizeaza ca, incepand cu anul 2009, ofera solutii de restructurare pentru clientii cu credite in franci elvetieni sau euro.

Totodata, din 2012, Raiffeisen Bank ofera si solutii individualizate pentru clientii cu dificultati financiare care doresc conversia creditelor din franci elvetieni sau euro in lei.

Francul explodeaza

Francul elvetian a crescut foarte mult in ultimele zile, luni atingand un nou maxim istoric, de 4,4716 lei/unitate.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a anuntat, marti, ca va avea loc o sesiune extraordinara in Parlament pentru legea insolventei personale dupa ce Comisia juridica va intocmi un raport in acest sens.

Criza francului elvetian: Ce fac Romania, Ungaria, Croatia si Polonia pentru cei afectati

"In 24 de ore de la intocmirea raportului, vom convoca sesiunea extraordinara pentru legea insolventei", a declarat Valeriu Zgonea.

Astfel, membrii Comisiei juridice se vor intalni zilnic, incepand de miercuri, pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru a face raportul pe legea insolventei, menita sa ii ajute pe romanii cu credite in franci elvetieni.

WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

Valeriu Zgonea a precizat ca nu poate fi convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului in lipsa acestui raport.

Decizia de a astepta un raport al Comisiei juridice a fost luata, marti dimineata, in Biroul permanent al Camerei Deputatilor, in urma solicitatii PNL de a organiza o sesiune extraordinara pentru adopatarea legii insolventei personale.

Volksbank ingheata cursul monedei elvetiene

Volksbank a anuntat, luni, cand francul a atins un nou maxim istoric, ca va ingheta cursul la care va fi platita rata la creditele in franci elvetieni la cotatia inregistrata la finalul anului trecut.

Astfel, Volksbank Romania a decis sa mentina pe o perioada de 3 luni (intre 20 ianuarie 2015 si 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei/unitate (cursul de schimb valabil la data de 31 decembrie 2014 in unitatile Volksbank), pentru platile urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti.

Cursul oferit de Volksbank Romania este cu 17,5% sub cursul anuntat de BNR luni, 19 ianuarie 2015, de 4,4716 lei/unitate.

Si OTP Bank are o oferta pentru clientii cu credite in franci

Saptamana trecuta, OTP Bank a anuntat ca, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, va oferi o reducere temporara cu pana la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in franci cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.

OTP Bank Romania va analiza constant evolutia pietei si isi asigura clientii ca va continua sa gaseasca "masuri de protectie adaptate nevoilor reale ale acestora, pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate".

I.O.

#franc elvetian, #criza franc elvetian, #dobanda credite franci elvetieni , #credite