Cat va fi cursul euro in 2011 - vezi prognoza Raiffeisen

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 19:23
4816 citiri
Cat va fi cursul euro in 2011 - vezi prognoza Raiffeisen

Anul viitor ne asteptam la o reluare a cresterii economice, o scadere a ratei inflatiei si o reducere a nivelului dobanzii de politica monetara, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste evolutia euro, acesta estimeaza ca, in 2011, cursul de schimb va fi undeva intre 4,2 - 4,4 lei pentru un euro.

Potrivit lui Ionut Dumitru, principalii factori ce vor duce la scaderea ratei inflatiei sunt cererea de consum slaba si efectul statistic de baza rezultat din cresterea in 2010 a accizelor si a TVA.

"Reluarea cresterii economice va determina si o crestere usoara a deficitului balantei comerciale si a deficitului de cont curent catre 6,5% din PIB in 2011", a adaugat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In opinia sa, anul viitor exista sanse ridicate ca atat nivelul ratei dobanzii de politica monetara, cat si cel al rezervelor minime obligatorii sa scada. "Cel mai probabil, astfel de masuri vor fi luate in a doua jumatate a anului, respectiv incepand cu trimestrul II (pentru rezervele minime obligatorii - n.r.). Pentru sfarsitul anului 2011, ne asteptam ca rata dobanzii de politica monetara sa se situeze la aproximativ 6%, comparativ cu 6,25% in prezent", a explicat Ionut Dumitru.

Referitor la sistemul bancar, Dumitru este de parere ca sunt sanse mari ca acesta, in ansamblul sau, sa inregistreze pierderi la finalul lui 2010, insa cel mai probabil ele nu vor fi foarte mari.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Ionut Dumitru, #prognoza economica 2011, #curs valutar 2011 , #curs valutar