DNA s-ar putea uni cu DIICOT sub palaria unui Parchet AntiMafie

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 15:37
5037 citiri
DNA s-ar putea uni cu DIICOT sub palaria unui Parchet AntiMafie
Foto: Arhiva Ziare.com

Reorganizarea DIICOT pe modelul DNA a fost facuta si in perspectiva in care, pe termen lung, cele doua parchete specializate ar putea fi reunite intr-o singura structura, a afirmat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

"Am facut din DIICOT, institutional vorbind, exact ceea ce este si DNA-ul. Si am facut asta in considerarea unei viziuni mai largi, intrucat, nu stiu, este de presupus ca in 10 ani, nu stiu, intr-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil ca vor fi reunite intr-una singura.

Ramane de vazut cum evolueaza societatea romaneasca. (...) Un tip de Parchet AntiMafia, care se ocupa si de coruptie si de crima organizata, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung", a spus Raluca Pruna, miercuri, la Adevarul live.

UPDATE: Ulterior, ministrul a revenit cu lamuriri intr-o postare pe Facebook:

"Cate ceva despre manipularea desantata, fara scrupule si fara atentie functionala la semnificatia cuvintelor. Puteti vedea in parte din 'presa' sau la 'formatorii' de opinie care reactioneaza la un enunt despre o viziune posibila, dar si probabila, pe termen foarte lung. 10 ani plus. Nu am anuntat desfiintarea DNA si DIICOT, nici reunirea lor iminenta. Dimpotriva, am facut un pas necesar dand DIICOT exact ce are si DNA".

Ministrul Justitiei mai afirma ca se numara printre cei care au contribuit efectiv la intarirea celor doua institutii, DNA si DIICOT.

"Ce este cel mai amuzant este ca marii aparatori ai celor doua structuri de parchet sunt cei care le-ar vrea desfiintate si care adesea le critica. Eu am facut pentru DNA si DIICOT, nu am vorbit ca un chibit cu pretentii de game changer", adauga Pruna.

Amintim ca ministrul Justitiei a anuntat, pe 16 noiembrie, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, apreciind ca prin acest act normativ s-a urmarit aducerea DIICOT "in oglinda la nivelul DNA".

"Am adoptat o ordonanta de urgenta care optimizeaza managementul, structura si organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanta care aduc un plus de valoare activitatii DIICOT se refera cu specificitate la intarirea si la eficientizarea functiei de conducere a Directiei, la imbunatatirea organizarii interne, aceasta intr-un cadru mai amplu, a unei discutii pe agenda europeana care din pacate cuprinde din ce in ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalitatii organizate, care de cele mai multe ori finanteaza acest fenomen", a afirmat atunci Raluca Pruna, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#DNA unit DIICOT Pruna , #ministrul Justitiei