Grefierii, catre ministrul Justitiei: De ce aveti impresia ca suntem sclavi pe plantatie?

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 21:36
14065 citiri
Grefierii, catre ministrul Justitiei: De ce aveti impresia ca suntem sclavi pe plantatie?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Federatia Projust a reactionat dupa ce ministrul Justitiei, Raluca Pruna, le-a spus magistratilor ca si-ar fi dorit ca in Memorandumul privind justitia "sa se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiaza toata magistratura, inclusiv grefierii.

Projust, care reprezinta interesele personalului auxiliar din instante si parchetele de pe langa acestea, sustine ca nu toti grefierii primesc vreo suma pentru chirie, ci doar aceia care indeplinesc conditiile legale.

"Grefierii nu primesc in mod automat vreo suma pentru chirie, ci doar aceia care au strict nevoie de acest beneficiu si indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Cuantumul sumei care este compensata cu titlu de chirie (nici un grefier nu primeste intreaga suma, ci un anumit procent din chiria platita efectiv o achita din fonduri proprii) variaza in functie de localitatea in care isi desfasoara activitatea, cel mai ridicat cuantum fiind, in mod evident, in Bucuresti, in restul localitatilor cuantumul fiind de cateva ori mai mic decat cel din capitala", spun reprezentantii grefierilor.

Ministrul Justitiei felicita magistratii care cer salarii mai mari si ii trimite la Ministerul Muncii

Projust mai arata ca grefierii nu au voie sa desfasoare activitati care sa le aduca venituri suplimentare si o intreaba pe Raluca Pruna de ce are impresia ca ei sunt sclavi pe plantatie.

"Suntem curiosi cum un grefier proaspat absolvent al Scolii Nationale de Grefieri ar putea sa isi desfasoare activitatea intr-o localitate in care a fost repartizat platind din salariul mai sus aratat chiria. Poate ca doamna ministru ar dori ca grefierii sa doarma in instante cu capul pe birou. E important de precizat ca grefierii, sunt alaturi de magistrati, categoria de angajati careia i se aplica toate interdictiile posibile in Romania.

Astfel, nu avem voie sa desfasuram nicio alta activitate care sa poata sa ne aduca venituri suplimentare (cu exceptia activitatilor didactice). In acest context o intrebam pe stimabila doamna: Ce ati vrut sa insinuati? De ce incercati sa loviti din nou in grefieri? De ce aveti impresia ca suntem sclavi pe plantatie si nu ne este permis sa avem drepturi?", scriu reprezentantii grefierilor.

Ei mai sustin ca grefierii au salarii mai mici chiar decat ale muncitorilor. De asemenea, grefierii spun ca, desi nu au primit bani in plus, volumul de munca a crescut, in atributiile lor intrand si motivarea hotararilor judecatoresti.

Federatia ii mai reproseaza ministrului Justitiei si ca a solicitat respingerea Statutului grefierilor, dupa sase ani in care s-a muncit la elaborarea lui.

In finalul mesajului catre ministru, grefierii sustin ca Raluca Pruna ar fi trebuit sa demisioneze.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, le-a transmis, miercuri, magistratilor ca si-ar fi dorit ca in Memorandumul privind justitia "sa se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiaza toata magistratura, inclusiv grefierii si magistratii pensionari acum trecuti in avocatura sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe luna, "pe o scapare a legii" sau despre diurna de 2 la suta pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate, inclusiv pentru membrii CSM.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#salarii magistrati, #salarii grefieri, #ministrul Justitiei salarii , #ministrul Justitiei