Ministrul Justitiei crede ca nu trebuie sa se modifice Constitutia: Legea trebuie sa protejeze toate cuplurile

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 22:46
11878 citiri
Ministrul Justitiei crede ca nu trebuie sa se modifice Constitutia: Legea trebuie sa protejeze toate cuplurile
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Restrictionarea termenului de familie in legea fundamentala "ar fi un lucru intolerant", a declarat la ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Potrivit ministrului, legea trebuie sa protejeze toti cetatenii si toate cuplurile.

"Eu cred ca sunt cetateni romani care traiesc in cupluri heterosexuale si aleg sa nu se casatoreasca si exista cupluri formate din persoane de acelasi sex care aleg sa nu se casatoreasca sau sa se casatoreasca si toate aceste cupluri merita protectie.

Societatea s-a schimbat, suntem in alt mod social peste tot in lume, e nevoie ca si Romania sa discute despre asta, sa o faca fara patimi si responsabil, sa nu ne izolam", a declarat ministrul joi seara, la Digi24.

"A avea o definitie restrictiva ar fi un mod netolerant. Face parte din identitatea cuiva modul in care alege sa traiasca. Asa cum identitatea mea e de roman, cred ca pot avea o identitate care tine de identitatea mea sexuala. Rostul legii e sa protejeze toti cetatenii. Eu cred ca suntem o democratie matura", a explicat Raluca Pruna.

In vara, Curtea Constitutionala a dat aviz pozitiv pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei privind casatoria. In cazul in care va fi aprobata de Parlament, propunerea trebuie sa fie suspusa si unui referendum national.

Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de catre Coalitia pentru familie, insotit de trei milioane de semnaturi. Initiatorii cer ca la definitia casatoriei sa fie scris "barbat" si "femeie" in loc de "soti" si isi motiveaza demersul prin faptul ca sustin "normalitatea". Acestia sustin ca "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuala, avand in vedere ca "specia umana nu poate supravietui altfel".

Potrivit articolului 48 din Constitutie, "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot, cu conditia ca acestia sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Raluca Pruna modificare Constitutie familie, #ministru justitie familie homosexuali, #ministru justitie modificare Constitutie familie , #ministrul Justitiei