Ministrul Justitiei: Daca furi 100 de oglinzi in parcare iei 30 de ani de inchisoare. Pentru omor iei 18 ani

Joi, 21 Iulie 2016, ora 23:04
27560 citiri
Ministrul Justitiei: Daca furi 100 de oglinzi in parcare iei 30 de ani de inchisoare. Pentru omor iei 18 ani

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi seara ca noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala trebuie corectate, in conditiile in care un om care fura 100 de oglinzi din parcare primeste 30 de ani de inchisoare, in timp ce altul, care comite un omor, este condamnat la 18 ani de detentie.

Ministrul Justitiei a declarat joi seara, la Digi 24, ca intentioneza sa "corecteze" noile coduri impreuna cu cei care au lucrat la ele.

"Se spune ca noi avem pedepse foarte mari. Nu, noi nu avem pedepse foarte mari, avem un nou Cod Penal care a scazut pedepsele la cele mai multe dintre infractiuni. Rezultatul noului Cod Penal si al noului Cod de Procedura Penala este ca populatia aflata in detentie a scazut", a declarat Raluca Pruna.

Ea a precizat, insa, ca, tot prin efectele noilor coduri, numarul celor se afla in supravegherea unui consilier de probatiune a crescut foarte mult.

"Ce avem noi, cred eu, ca problema, si trebuie discutat cu cei care au contribuit, specialisti in drept executional penal, cu cei care au lucrat la aceste coduri si care au avut o fiosofie probabil atunci cand au adoptat codurile, este sporul. Si dau un exemplu ca sa-l inteleaga toata lumea.

Daca, de exemplu, eu, maine, ma apuc sa fur oglinzi din parcari si timp de doua saptamani fur 100 de oglinzi, codul va retine ca am facut 100 de fapte de furt. Si sa zicem ca primesc pentru fiecare fapta de furt un an, care e pedeapsa minima. Se retine pedeapsa cea mai mare, sa zicem un an, pedeapsa minima, plus 99 de ani de la cele 99 de fapte si iau o treime din acesti 99 de ani, pe care ii adaug la anul acela.

Deci primesc un an plus 33, 34 de ani de inchisoare, dar in realitate voi primi 30 pentru ca asta e maximum prevazut de Codul Penal. Pe de alta parte, pentru o fapta de omor, sub acelasi Cod Penal, pot primi 18 ani de inchisoare", a spus Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a explicat ca judecatorul este obligat, prin noile coduri, sa aplice sporul de pedeapsa.

"Avem aceasta situatie, in care mai multe fapte de furt care sunt, deci, un concurs de infractiuni, genereaza, ca rezultanta, o pedeapsa mult prea mare fata de pedeapsa pentru o singura fapta de omor. Aceste lucuri trebuie discutate.

Trebuie sa spun ca ceea ce inainte era la latitudinea judecatorului, acest spor, judecatorul putea sa il dea sau nu, acum este obligatoriu si toti acesti factori concura la ce vedem astazi, pedepse foarte mari pentru fapte care sunt reprobabile.

Eu cred ca toti suntem de acord ca intre numeroase fapte de furt si o fapta de omor probabil ca mai greu trebuie sa atarne fapta de omor", a adaugat Pruna.

Ministrul Justitiei a spus ca va discuta despre modificarea codurilor cu cei care au lucrat la ele, dar ca aceasta modificare nu se va face nici prin hotarari luate sub presiunea unor proteste in penitenciar, nici printr-o presiune mediatica.

"Trebuie vazut unde anume umblam ca sa corectam, fin, ceea ce este de corectat", a conchis Raluca Pruna.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...