Ministrul Justitiei explica de ce l-a propus pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 18:54
2880 citiri
Ministrul Justitiei explica de ce l-a propus pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general

Ministrul Justitiei, Raluca Prunca, a declarat luni ca nu este amica lui Augustin Lazar, propus pentru functia de procuror general, insa i-ar placea sa fie.

Declaratia a fost facuta in contextul in care in presa au aparut informatii potrivit carora cei doi ar fi prieteni, informeaza News.ro.

"S-a spus ca suntem amici. Eu am lucrat in aceasta tara, in perioada 2000 - 2004 am fost la delegatia Comisiei Europene si era perioada de negociere pentru aderarea la UE. Si acolo m-am ocupat de capitolul pe Justitie, Afaceri Interne si Anticoruptie. In aceasta calitate am cunoscut zeci, daca nu sute de magistrati si persoane care intr-un fel sau altul lucreaza in sistemul judiciar.

Am cunoscut nenumarati magistrati. Mi-ar face mare placere sa fiu considerata de catre domnul Augustin Lazar amica domniei sale, dar nu suntem amici. Il cunosc si pe dansul cum ii cunosc si pe zeci de alti magistrati", a spus Pruna, la Palatul Parlamentului.

Augustin Lazar, propus procuror general: Nu-mi datorez cariera nimanui, nu-l cunosc pe Iohannis

Intrebata care au fost motivele pentru l-a desemnat pe Lazar drept candidat la postul de procuror general al Romaniei, Raluca Pruna a raspuns: "M-a convins exact ceea ce este Augustin Lazar, care este o persoana cu o vechime neintrerupta in parchet, de 34 de ani. Are 18 ani in functii de conducere (...) Eu cred ca cineva care a ales sa nu iasa la pensie dupa 25 de ani de vechime in magistratura si a ales sa mai dea examene pentru a fi procuror general este o persoana cu o determinare extraordinara".

Ministrul Justitiei l-a propus, in 1 aprilie, pe Augustin Lazar, seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, pentru functia de procuror general al Romaniei si a transmis propunerea la CSM. Lazar a fost propus de ministrul Justitiei pentru ca "are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public".

Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)

In desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Lazar a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, Lazar a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii, a precizat MJ.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Citeste si:
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Numit de contracandidatul său, Dan Barna, „omul sistemului”, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș lansează o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea...
Sursa: NEWS.RO