Ministrul Justitiei felicita magistratii care cer salarii mai mari si ii trimite la Ministerul Muncii

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 23:07
4908 citiri
Ministrul Justitiei felicita magistratii care cer salarii mai mari si ii trimite la Ministerul Muncii
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, le-a transmis marti magistratilor ca, pentru o crestere spectaculoasa a salariilor, sa se adreseze Ministerului Muncii.

Totodata, Pruna a aratat ca este nevoie de o lege a salarizarii unitare in sistemul public, astfel incat sa se corecteze situatii precum acelea in care un politist are un salariu mai mare decat un procuror.

"Eu salut faptul ca, fie si in al 12-lea ceas, asociatiile de magistrati au iesit cu un Memorandum pentru justitie. Nu pot decat sa salut ca, in fine, magistratura se ocupa de problemele restante ale justitiei. Justitia are inca o problema de subfinantare, nu este finantata asa cum ar trebui sa fie si pentru asta avem si explicatii.

Va dau numai una: incercarile diverselor guverne de a face in asa fel incat taxele de timbru, de exemplu, sa ramana ca fonduri pentru justitie, au fost blocate. In mare parte, taxele de timbru care se platesc in cursul fiecarui proces merg la bugetele locale. (...) Si eu propun public sa dam taxele de timbru, intr-o masura mult mai mare decat pana acum, magistraturii. Daca vom face asta, vom putea sa si finantam mai bine infrastructura judiciara", a declarat Raluca Pruna.

Ea a mai aratat ca are un regret ca magistratura "este foarte vocala acum si n-a fost foarte vocala inainte ca eu sa preiau acest mandat, insa iau asta ca pe o incredere in mine si le promit ca le voi livra in masura unor asteptari realiste".

Ministrul Justitiei le-a transmis magistratilor ca, daca vor mariri spectaculoase de salarii, sa se adreseze Ministerului Muncii.

"Daca vorbim de mariri spectaculoase de salarii, mesajul meu este acelasi ca si pana acum: De salarizare se ocupa ministrul Muncii. Impreuna cu ministrul Muncii inteleg sa am o discutie cu magistratii ca sa mai explicam inca o data care a fost scopul ordonantei 20, de a corecta anumite inechitati si ca sa mai explicam inca o data ceea ce ministrul Muncii a explicat, si anume o lege a salarizarii unice, care sa aduca echitate in toate sectoarele publice din Romania.

Avem situatii in care un politist poate sa aiba salariul mai mare decat un procuror. Nu va spun ce politist si ce procuror", a mai spus Raluca Pruna, la finalul unei conferinte privind tematica anticoruptiei in sectorul de business, intalnire organizata de Monica Macovei si sustinuta de ambasadele SUA si Marii Britanii la Bucuresti.

Proteste in instante

Magistratii mai multor instante si parchete au demarat recent un "protest public" care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori.

Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.

Protestul s-a declansat la sfarsitul lunii august, de la o ordonanta a Guvernului care a decis majorarea salariilor personalului medical si din sistemul de invatamant. Dintr-o eroare, textul ordonantei vorbeste de "personalul platit din fonduri publice".

Desi ordonanta viza salariile mici din sanatate si din invatamant, magistratii au speculat sintagma din ordonanta si au cerut 18 la suta in plus la salariu pe motiv ca si ei sunt platiti din fonduri publice.

Chiar daca Guvernul a retras ulterior ordonanta si a modificat-o astfel incat sa beneficieze de cresterea salariilor doar medicii si profesorii, magistratii au cerut Avocatului Poporului sa atace noul act normativ la Curtea Constitutionala, sustinand ca este discriminatoriu.

Judecatorii protesteaza: Unde a gresit Pruna si cat de absurde sunt unele revendicari

Instante din mai multe judete au fost in greva in 12 septembrie, pentru a cere, printre altele, respectarea independentei sistemului judiciar si implementarea mai multor masuri, cum ar fi inlaturarea discriminarilor salariale, revendicari care se regasesc in Memorandumul privind justitia, publicat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

In urma declansarii acestor proteste de catre magistrati, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au stabilit ca, in saptamana 19-25 septembrie sa invite la discutii reprezentantii magistratilor si ordonatorii de credite, pentru a analiza revendicarile salariale de la nivelul instantelor.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
#Pruna protest magistrati, #ministru Justitie protest magistrati , #ministrul Justitiei