Ministrul Justitiei nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: Inchisorile sunt suprapopulate

Luni, 04 Iulie 2016, ora 17:42

   

Ministrul Justitiei nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: Inchisorile sunt suprapopulate
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca in penitenciarele suprapopulate ale Romaniei sunt conditii proaste de 26 de ani, asa ca nu exclude initierea unor amnistieri sau gratieri, care vor fi precedate de dezbateri publice.

"Conditiile din penitenciare sunt grave de 26 de ani. Am considerat ca am datoria sa revizitez o serie de penitenciare, monitorizam acest sector din partea Comisiei Europene. Am revazut o parte dintre ele si m-am lamurit", a declarat luni Raluca Pruna, dupa un briefing la sediul ministerului.

Ministrul Justitiei a adaugat ca din 2012 nu s-au luat masuri de igienizare sau de stabilizare a personalului de conducere pe post, cei aflati la conducere fiind imputerniciti.

Despre conditiile din penitenciare, ministrul Justitiei a mai spus ca la Ministerul Justitiei ajung petitii direct din penitenciare. "Am fost la Braila si in urma controlului am trimis Corpul de control", a precizat Pruna.

In ce priveste decizia pilot pe care CEDO ar putea sa o ia in cazul Romaniei privind conditiile din penitenciare, Raluca Pruna a spus ca o astfel de hotarare a fost primita de Italia si de Bulgaria, costul fiind de zeci de milioane de euro.

In acest context, Raluca Pruna spune ca declanseaza o dezbatere publica si ca nu exclude niciun fel de masura, precizand ca "pot fi amnistieri sau gratieri", dar toate aceste lucruri trebuie analizate.

"Am asigurat un plan de masuri, se fac lucruri, voi declansa aceasta dezbatere si daca reiese un larg sprijin popular pentru masuri radicale de diminuare a suprapopularii, voi face o propunere legislativa si o voi depune in Parlament. Va ramane ca Parlamentul sa le voteze sau nu", a mai spus Raluca Pruna.

Ministrul a mai precizat ca in luna iulie declanseaza concursurile pentru posturile de conducere din penitenciare.

Ministrul Justitiei declara recent ca deficitul in penitenciare este de 9.500 de locuri, ca sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale si ca sunt conditii precare de igiena.

Raluca Pruna reamintea ca Romania are foarte multe hotarari CEDO care privesc conditiile precare de detentie si ca si mai multe hotarari, de ordinul miilor, sunt pe cale sa ajunga la Curtea Europeana.

Ea preciza ca, in acest context, Curtea Europeana a decis ca in cazul Romaniei trebuie sa se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut sa i se dea sa faca un plan de masuri astfel incat sa imbunatateasca conditiile.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
silvia_h
rank 5
O fi asa cum spune doamna ministru, inchisorile suprapopulate, dar
... gratiere si amnistiere sa nu beneficieze politicienii. Ei, politicienii, sa-si execute complet pedeapsa pentru ca din cauza lor romanii sunt saraci, needucati, usor de mintit si de manipulat.
nelum
rank 4
Da-le idei politrucilor...
Vom avea, in toamna, avalansa de initiative, care vor viza, bine-nteles, pe anumiti detinuti.
Si daca vor fi acestia gratiati, e de ajuns, s-a rezolvat problema.
Miile de gainari? Da-i in ma-sa!
memorex
rank 1
revizitatoarea a mai scos o pruna pe gura
a apucat-o dintr-o data grija pentru penitenti. sa nu uite sa-l gratieze si pe basescu junior.
Utilizator sters
Sunt multi care au furat de foame...
...nu din lacomie !
Pentru o traisat de porumb sau o juma' de sac de cartofi le-ati dat 2-3-4 cu executare...astia umplu puscariile !
Pe aia cu milioardele i-ati lasat la vatra !
Faceti chilii cu gratii in cele j'de mii de biserici construite fara rost !
Confiscati averile alora "cu suspendare" si faceti puscarii !
Daca ati cere populatiei sarace sa doneze bani pentru puscariile unde sa-i cazati pe politicienii penali...nu 1 Leu...cate 15-20 ar dona romanii cinstiti...si saraci !
Spune asta ceva ?
gheorghero
rank 5
Sa nu tratam neglijent nici gainarii, violatorii si talharii.
Sunt aia care-ti sparg masina si chiar daca nu au ce fura, numai broasca, cu totul, te costa 1000 lei. Si se aduna.
Apartamente sparte, furt din munca campuilui (tu ari, semeni, prasesti, ierbicidezi, bagi ingrasaminte si culege hotul cu caruta; si daca doamne fereste il prinzi, sa fii multumit ca scapi numai cu capul spart.
Astia sa ramana, sa-si faca norma la puscarie.
DE politicieni si coruptie, nu mai vorbesc; aici se va da lupta cea mare (de clasa ).
Utilizator sters
E clar.
Vin sparlamentarele si baga Karpaci Kiolannis amnistii.Pana mai ieri era vorba ca nu e voie,ca vin comunistii,etc.O sa fie interesanta Rromkiolannia cu toti derbedeii eliberati de un hot condamnat definitiv si irevocabil.Va da bine la mesajul catre Marea Britanie.
Neutru
rank 5
Nu mai repeta la nesfarsit aceeasi prostie !!!
Johannis nu a fost nicidecum "condamnat definitiv" cum repeti ca un nesabuit !! Omul a pierdut un proces CIVIL si atat.Ce mama padurii,nu poti pricepe atata lucru toashu' ??
Neutru
rank 5
Construiti inchisori !!!
Tara fiind roasa de coruptie ,hotie si minciuna, mai bine s-ar construi mai multe inchisori decat stadioane ultramoderne pentru un fotbal inexistent. Sanatatea sociala a unei natiuni e mai importanta decat datul cu piciorul in bashica de catre niste analfabeti.Si daca totusi nu vreti sa construiti inchisori in loc de stadioane, construiti macar niste autorute, alea sunt un semn de civilizatie si modernitate mai important decat arenele de fotbal.
misterywise
rank 2
Caderea in ridicol a Justitiei
La ce ne mai chinuie si se mai chinuie atat Ministerul Justitiei atunci cu circul justitiar?
"Amnistieri sau gratieri pentru ca inchisorile sunt suprapopulate"..... Totul se dovedeste a fi o gigantica bataie de joc!
Cat o sa mai suportam sistemul asta de promovat idioti?
MiscareaTehnocrata
rank 5
De la penitenciare si amnistie la adevaratul complex de probleme
Pentru moment solutia corecta la problema nu poate fi decit constructia de inchisori care sa asigure conditii decente pentru detinuti. A face amnistii sub cuvint ca nu exista conditii decente in inchisori, este o aburdare care nu are nici o legatura cu justitia si cu dreptatea.

Un detinut poate fi eliberat pentru considerente care tin sa zicem de un comportament pozitiv etc. In nici un caz pentru argumentul ca nu mai exista spatiu.

In paralel cu construirea de noi inchisori, de care probabil vom avea nevoie pentru a sustine lupta impotriva coruptiei, vor trebui insa luate si alte masuri.

Printre acestea sint: asigurarea de locuri de munca pentru detinuti in timpul detentiei si chiar si dupa aceea si integrarea lor graduala (deci nu brusca) in viata publica. Unii au personalitati dificile si trebuie sa li se asigure un mediu care sa nu le ofere stimulente pentru comiterea altor infractiuni.

O alta masura este imbunatatirea drastica a nivelului de educatie la nivel national. Asta insemna un efort sustinut comun care sa implice organismele mass-media de stat (TVR-ul si Radioul public trebuie sa joace un rol important in educatie), organismele mass-media private, ministerul educatiei, fundatii etc.

Evident ca toate aceste abordari trebuie sa faca parte dintr-o strategie nationala.

Reabilitarea TVR-ului si radioului public, in aceste conditii, sint foarte importante si reincluderea lor in rindul mijloacelor de informare pentru mase. Asta insemna sa aiba audienta.

Aceste institutii trebuie sa reprezinte interesul public, adica interesul pentru educatie si pentru informare a cetatenilor din partea institutiilor statului. Aceste institutii trebuie sa devina o platforma de comunicare eficienta intre administratia tarii si cetateni.

Strategia in ce priveste abordarea problemei penitenciarelor arata asa: In primul rind facem loc pentru toata lumea si abia apoi (pentru ca e mult mai complicat si dureaza mult mai mult) facem tot ce este posibil pentru a reduce numarul detinutilor, prin sporirea nivelului de educatie.

In aceste conditii, a gindi in mod eficient modul in care recuperam costurile cu detentia cu ajutorul detinutilor (munca) si tehnologiile cu care construim penitenciare in mod eficient, sint vitale. Avem nevoie de penitenciare care sa se poata construi repede si care sa indeplineasca si cerintele de calitate si pe cele de siguranta. Nu e nevoie sa se inceapa cu proiecte uriase, e nevoie sa se inceapa cu proiecte experimentale/pilot viabile, chiar si mici, cu ajutorul carora sa se poata evalua costurile.

Detinutii trebuie sa participe prin munca la recuperarea prejudiciului creat societatii si statului. Nu trebuie exploatati dar trebuie sa munceasca, dintr-un motiv simplu: atita timp cit oamenii onesti muncesc pentru traiul de zi cu zi si detinutii trebuie sa munceasca, indiferent ce vor spune unii si altii.
MiscareaTehnocrata
rank 5
De la penitenciare si amnistie la adevaratul complex de probleme(2)
Trebuie sa respectam drepturile omului dar asta nu insemna in nici un caz nemunca. Din contra. Munca este un drept al omului iar cel care a gresit trebuie sa suporte consecintele. In mod clar el are mai putine drepturi decit cei care nu au gresit, lucru care este general acceptat. Munca face parte din procesul de reeducare.

Daca in alte tari nu a fost posibila dezvoltarea unui sistem performant de educatie in inchisori, acesta nu este un motiv ca in Romania noi sa nu incercam sa realizam unul. Un sistem penitenciar performant, va duce in mod indiscutabil la reducerea numarului de detinuti.
Utilizator sters
Dna Pruna, nu cumva sa fie gratiati detinutii care scriu carti!
... doar cei care muncesc la sapa.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor