Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, denuntat la Parchetul General pentru fals in declaratii - UPDATE

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 13:00
8774 citiri
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, denuntat la Parchetul General pentru fals in declaratii - UPDATE
Foto: Realitatea Tv

Sindicatul independent Danubius - Drobeta a depus la Parchetul General o plangere impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, pentru fals in declaratii.

Anuntul a fost facut vineri de sindicatul din Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin printr-un comunicat de presa.

"Apreciem ca fapta ministrului Justitiei, Raluca Alexandra Pruna, dincolo de caracterul reprobabil si imoral, imbraca un caracter penal, ca aceste declaratii implica dezinformarea voita in contextul unui angajament al Romaniei fata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si ca este de natura a produce consecinte juridice, scopul afirmatiei mincinoase fiind evitarea unei posibile sanctiuni", se arata in comunicatul remis de organizatie.

Sindicatul independent Danubius - Drobeta este afiliat Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).

Contactat de Ziare.com, liderul sindicatului, Mihai Barbulescu, a precizat ca denuntul a fost facut vineri, la mai bine de doua saptamani de la declaratiile ministrului Pruna, pentru ca pana acum au fost studiate prevederile Codului Penal.

"Am trimis in cursul acestei dimineti un denunt catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi cercetata doamna ministru Raluca Pruna pentru infractiunea de fals in declaratii si fals comis in legatura cu un angajament al Romaniei fata de o organizatie internationala, din cauza faptului ca a afirmat in plenul CSM ca a mintit la CEDO cu privire la faptul ca va construi 7 penitenciare.

Suntem in termen legal cu privire la denuntul pe care l-am inaintat. Acum am vazut studiind prevederile Codului Penal ca ceea ce a savarsit dumneaei, in opinia noastra, consitutie infractiune", ne-a declarat Barbulescu.

Intrebat de ce denuntul a fost facut doar de Sindicatul Danubius - Drobeta si nu au raliat demersului si alte organizatii, Barbulescu a spus ca au existat consultari si cu alti colegi, dar ca fiecare sindicat este independent de FSANP.

"Politica federatiei noastre confera o independenta totata sindicatelor, nu e o subordonare centrala. Nici nu trebuie sa fie sustinut demersul, plangerea e facuta de organizatia noastra si, in cazul in care noi am intocmit-o, noi o sa o precizam si o sa o sustinem in fata organelor de urmarire si cercetare penala", a explicat liderul sindical.

UPDATE 13:00 - Parchetul General a confirmat, pentru Ziare.com, ca sesizarea a fost inregistrata si isi va urma cursul procedural.

Cum si-a explicat Pruna declaratia cu minciuna la CEDO

Actiunea Sindicatul Danubius - Drobeta vine dupa ce ministrul Justitiei a declarat in urma cu aproximativ doua saptamani, intr-o sedinta a CSM, ca a mintit cu ocazia unei audieri la CEDO.

"Eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca, in realitate, in buget noi nu avem acesti bani", a spus atunci Raluca Pruna.

Ulterior, ministrul Justitiei a explicat, in Parlament, la votul motiunii simple depuse de PSD impotriva ei, ca declaratia respectiva poate fi judecata doar din punct de vedere al "limbajului nepotrivit", insa ceea ce a vrut sa spuna a fost ca guvernele politice nu si-au asumat pana acum reforme si s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu a existat niciodata o programare bugetara multianuala.

Motiunea simpla pentru demiterea lui Pruna a trecut de votul Parlamentului, insa premierul Dacian Ciolos a anuntat ca ministrul Justitiei nu va fi inlocuit.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#planegere fals declaratii Raluca Pruna, #plangere fals declaratii ministrul Justitiei , #ministrul Justitiei