Ministrul Pruna, in vizita surpriza la inchisoarea vedetelor de la Poarta Alba

Sambata, 06 August 2016, ora 12:16
3473 citiri
Ministrul Pruna, in vizita surpriza la inchisoarea vedetelor de la Poarta Alba
Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a facut o vizita la Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta, pentru a vedea conditiile de detentie, in contextul in care la mijlocul lunii iulie au avut loc proteste ale detinutilor, unele cu caracter violent, in mai multe penitenciare din tara.

Surse din Agentia Nationala a Penitenciarelor au declarat pentru News.ro ca ministrul Raluca Pruna a facut, vineri, o vizita la Penitenciarul Poarta Alba, unde a vazut conditiile de detentie si a discutat cu detinutii si cu reprezentantii unitatii.

La mijlocul lunii iulie, in aproape jumatate din penitenciarele din tara au fost peste 750 de detinuti care au intrat in refuz de hrana. Unii dintre condamnati au escaladat acoperisurile inchisorilor sau au incendiat obiecte din celule, protestand astfel fata de conditiile de detentie.

Citeste si cum ajung detinutii pe acoperisurile inchisorilor si cat de grava e situatia din penitenciare

Printre penitenciarele unde s-au inregistrat astfel de situatii au fost cel de la Iasi, Botosani, Poarta Alba, Vaslui.

Raluca Pruna: Nu am de gand sa propun nicio masura de gratiere sau de amnistie

Ulterior, Pruna declara, la un post de televiziune, ca protestele detinutilor din mai multe penitenciare au fost rezultatul unei asteptari alimentate, privind iminenta unor masuri legislative si ca, in unele penitenciare, detinutii au fost incurajati de carele de televiziune sa dea foc la cearsafuri.

Raluca Pruna, despre revolta din inchisori: In unele locuri, detinutii au fost incurajati de televiziuni sa dea foc la cearsafuri

Pruna preciza ca nemultumirea detinutilor era justificata, deoarece conditiile din penitenciare sunt precare.

"Cand creezi o asteptare publica si o mai si alimentezi, tot public, sigur ca pe fondul unei nemultumiri justificate a persoanelor aflate in detentie - pentru ca avem conditii precare, asta este foarte clar - singurul efect logic si posibil era ca aceste persoane sa protesteze", spunea ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei spune ca nu ia masuri sub presiunea detinutilor: Daca am asteptat 20 de ani, mai stam 2 luni

In prezent, in Penitenciarul Poarta Alba sunt incarcerati, dupa ce au fost condamnati definitiv, Mircea Basescu si Nicusor Constantinescu, fostul sef al Consiliului Judetean Constanta.

In ultimii ani, la Poarta Alba au mai fost inchisi George Becali, Miron Mitrea, Ioan Becali, Cristi Borcea.