Ziare.com

R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu

de Florin Necula
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:10

   

R. Turcan vrea examene de admitere si salarizari in functie de performante Interviu
Deputatul PDL Raluca Turcan este de parere ca admiterea la licee si universitati trebuie sa se faca doar prin examen, salarizarea profesorilor sa fie in functie de performanta, iar educatiei sa i se aloce minimum 5% din PIB, prin Constitutie.

Despre invatamantul profesional, trierea universitatilor in functie de performante si imbunatatirea rezultatelor la Bacalaureat, Raluca Turcan, care este vicepresedintele PDL pe politici in educatie si ministrul alternativ al Educatiei in Guvernul PDL din umbra, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ati vorbit recent despre o bursa privata - a investitorului - pentru invatamantul profesional si universitar. Ce alte schimbari se impun si sunt prioritare?

Proiectul privind Bursa investitorului a rezultat in urma multor dezbateri cu parinti, oameni din educatie si din mediul privat. Acesta e un pas concret pe care il propunem pentru a adapta sistemul de educatie la piata muncii.

Scopul in educatie nu trebuie sa fie sa ai un certificat, ci sa deprinzi competente care sa-ti garanteze un loc de munca, sa-ti permita sa-ti faci un rost in viata. Statisticile ne arata ca azi in Romania, 80% dintre cei care termina o forma de invatamant, nu lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. Pregatirea pentru piata muncii trebuie sa inceapa dinaintea liceului. In clasa a saptea parintii trebuie sa stie deja daca copiii lor vor urma un invatamant profesional, vocational sau teoretic.

Solutia propusa acum de ministrul Educatiei ca elevii cu medii sub 5 sa intre automat la invatamantul profesional nu ajuta deloc. Vrem ca invatamantul profesional sa fie un loc spre care elevii se indreapta ei insisi cu drag pentru a invata o meserie folositoare, sau sa fie, asa cum vrea ministrul Pricopie, un loc unde ajungi fortat, fara sa vrei, un loc al refuzatilor? Propunerea ministerului e rupta de realitate si arata, pe fond, ca nu reusesc sa inteleaga problema grava cu care se confunta Romania, decalajul dintre educatie si nevoia de forta de munca bine pregatita, reclamata de piata muncii.

Primele zile ale Guvernului din umbra - ce activitati au avut ministrii PDL

Evaluarile din clasele a doua, a patra si a sasea trebuie insotite de predari transdisciplinare, cu profesori pregatiti pentru asta si manuale adaptate. Studiul si evaluarea transdisciplinara au rolul de a-i deprinde pe copii sa gandeasca, sa conexeze informatiile pe care le primesc.

Dar, ca toate aspectele mentionate sa poata avea impactul asteptat, e imperativ ca de la nivel politic sa se transmita clar mesajul de toleranta zero la frauda. Daca ministrii care pastoresc sistemul nu inceteaza sa mai priveasca educatia prin lupa electorala sau a intereselor de partid, costul pe care-l vom plati va fi de generatii intregi care pierd batalia cu competitivitatea, generatii intregi condamnate la saracie si subdezvoltare.

Cum ar trebui sa aiba loc admiterea la licee/scoli profesionale si in facultate?

Prin examen de admitere. Cu toleranta zero la frauda. Invatamantul profesional trebuie revalorizat, insa nu la cantitate ci cu fata spre piata muncii, la mediul de afaceri. Degeaba duci fortat de la anul 40.000 de elevi in invatamantul profesional, asa cum vrea actualul ministru, ca nu reusesti decat sa arunci definitiv sistemul in aer.

Admiterea la liceu s-ar putea face numai prin concurs. La ce materii ar urma sa se dea examen

Trecerea intr-o etapa de studiu superioara, trebuie facuta in baza unor evaluari serioase, prin care sa nu ne mai furam singuri caciula. E obligatoriu sa iesim din complicitatea stimulata de sistem - acumularea de note mari si certificate, fara acoperire in competente. Evaluarea trebuie sa ne arate masura exacta a competentelor fiecarui elev pentru a merge acolo unde este nevoie de el, ca si el sa culeaga roadele unei alegeri bune pentru dezvoltarea sa profesionala.

Raluca Turcan, despre sesiunea de toamna a facultatilor: Admiteri de mana a doua

Sa nu uitam ca invatamantul profesional a fost desfiintat in guvernarea PSD, reintrodus cu greu in guvernarea PDL iar acum este pandit de un mare pericol. Scoaterea lui din contextul economic al Romaniei, ruperea lui de optiuni si aptitudini, ar insemna zeci de mii de tineri lasati la periferia societatii si condamnati la saracie.

Actualul ministru al Educatiei vrea ca elevii sa nu mai intre la licee cu note sub 5, dar si trimiterea obligatorie la gradinita a copiilor de 5 ani. Sunteti de acord cu aceste prevederi, cum exact se intentioneaza sa se faca aceste lucruri?

Sunt declaratii care arata neintelegerea sistemului. Un anunt cu privire la obligativitatea trimiterii la gradinita a copiilor de 5 ani trebuia insotit de o evaluare: cati copii vor avea 5 ani anul viitor, cate locuri exista in gradinite, daca exista infrastructura pentru a pune in practica aceasta decizie. In felul acesta parintii nu se panicheaza la gandul ca nu vor gasi locuri la gradinita. Asa s-ar face diferenta intre o declaratie electorala si una de ministru in functie, responsabil.

Eu cred ca mai corecta si binevenita ar fi masura generalizarii grupei mari, adica de a asigura locuri in grupa mare pentru toti cei care doresc sa-si inscrie copii.

Pricopie: Gradinita obligatorie pentru copiii de 5 ani - afla de cand

In privinta intrarii la licee problemele sunt de fond si presupun multa aplicare pentru a le intelege. Noi avem invatamant obligatoriu de 10 clase, clasa pregatitoare la scoala, evaluare dupa clasa a opta, abandonand intre clasa a opta si a noua aproximativ 38 000 de copii, adica 20%. In plus, acum ministrul mai vrea ca cei cu note peste 5 sa mearga la liceu si restul la profesional. E total lipsit de logica.

Daca ar prima ratiunea la conducerea ministerului am pune in aplicare, in timp, constructia data de Legea educatiei nationale. Adica, de trecere a claselor a noua la scoala, cu un invatamant obligatoriu real de 10 clase la scoala, urmand ca la liceu sa ai fie invatamant profesional, fie invatamant teoretic sau vocational. Toate acestea ar trebuie sa mearga, evident, in paralel cu dezvoltarea infrastructurii pentru a a avea conditii in implementarea acestui concept.

Ministrul Educatiei: Nu se va mai intra la liceu cu medii mai mici de 5

Repet, invatamantul profesional nu e o pedeapsa, ci locul unde cei cu pasiune si cu dorinta de a invata o meserie (care uneori poate fi mai banoasa decat urmarea unei facultati) isi pot construi un viitor sigur. Invatamantul profesional trebuie corelat cu piata muncii si in parteneriat cu mediul privat. Copiii sa invete meserii cautate si bine platite.

Cum pot fi stimulati elevii sa obtina rezultate mai bune la Bacalaureat, pentru ca in ultimii ani le putem numi de multe ori dezamagitoare?

Rezultatele la evaluari sunt urmarea fireasca a haosului din sistem. Pentru a vedea rezultate, in educatie ai nevoie de predictibilitate si coerenta, minim sapte ani de zile. Asadar, daca noi constant nu ne stabilim niste obiective si nu luptam sa le atingem, vom mima doar preocuparea pentru educatie.

Topul celor mai bune licee din Romania, in functie de rezultatele de la Bac

Performanta la Bacalaureat nu poate creste real peste noapte! La ea se poate ajunge cu profesori remunerati satisfacator. Cu o curricula refacuta, cu un sistem unitar si obiectiv de notare, fara fraude la evaluari, cu o infrastructura scolara stimulativa pentru elevi. Cu o focalizare pe categorii de copii si tineri dezavantajati social si vulnerabili.

Profesorii vor sa iasa in strada, sprijiniti de studenti si cer minimum 6% din PIB pentru educatie si modificari in sistemul de salarizare. In ce masura aceste cerinte sunt indreptatite si in ce masura sunt realizabile?

In mod cert sunt indreptatite. Finantarea educatiei si salariile profesorilor sunt probleme deja cronice. Este nevoie de bani mai multi pentru educatie. Pe de alta parte, ca si in sanatate, multi bani nu ajung unde trebuie, se pierd pe parcurs. Cum va puteti explica faptul ca la 23 de ani de la Revolutie nu am reusit ca macar toate scolile din Romania sa aiba toaleta in incinta scolii? Cum putem explica 14.000 de obiective de infrastructura in educatie incepute si care in ultimii doi ani nu au mai primit niciun leu? S-au pierdut multi bani care puteau fi folositi pentru dotarea scolilor, a laboratoarelor, pentru innoirea materialelor didactice.

Profesorii ies in strada. Studentii, parintii si societatea civila, chemati la proteste

In privinta salarizarii, trebuie implementat clar sistemul formare, evaluare, salarizare in functie de performanta! Formula actuala de motivare a profesorilor, prin gradatiile de merit, s-a transfomat intr-o mascarada.

Cu o eficientizare a cheltuirii banilor in infrastructura scolara, o centrare pe competenta, o finantare a educatiei cu minim 5% din PIB, s-ar obtine un salt spectaculos al performantei sistemului romanesc de invatamant. Finantarea de minim 5% trebuie acordata constant, nu in salturi.

Protest de amploare in Capitala: Zece mii de profesori si studenti ies in strada

De aceea noi am propus o solutie curajoasa ca, odata cu modificarea Constitutiei, sa fie inclusa in Constitutie, finantarea educatiei cu minim 5% din PIB. Aceasta este singura solutie ca decidentii, oricare ar fi ei, sa nu mai poata invoca argumente ca educatia sa nu primeasca fondurile necesare. Doar asa educatia poate deveni pentru toti o prioritate nationala.

Cum poate avea Romania o universitate macar in primele 200 de universitati ale lumii?

Pe baza unor masuri care sa reduca rapid decalajul fata de acel top. Prin ierarhizareea programelor de studiu, clasificarea universitatilor, finantarea diferentiata a profesorilor si a universitatilor, prin injectarea de fonduri in sistem.

Finantarea diferentiata si pe baza de performanta va conduce la o triere a universitatilor. Atentie, nu asa cum gresit se apreciaza intre stat si privat, ci intre universitati performante sau mai putin performante, asa cum este in statele cu universitati de top. Eu cred in forta privata si preocuparea parintilor de a cauta pentru copiii lor universitati ale caror certificate acopera competente, si nu iluzii.

Pana de candidati la ASE: Se scoate examenul de admitere din toamna

Cand vom ajunge ca diplomele din universitati sa nu aiba aceeasi valoare la angajare, atunci putem spune ca am realizat un pas inainte. Ceea ce spun nu este popular, stiu, pentru ca presupune regandirea din temelii a sistemului universitar. Acum universitatile scad dificultatea examenelor, au tipuri diferite de admitere de la o sesiune la alta, accepta studenti, masteranzi sau doctoranzi pentru a acoperi catedre ale profesorilor, pentru a-si creste veniturile. Diplomele de azi nu sunt garantii pentru competente, ci simple formalitati.

Topul universitatilor si institutelor de cercetare din lume - unde se afla Romania

Peste toate acestea e nevoie de recrearea in sistemul de educatie a ceva ce a existat si care, cu timpul, s-a pierdut - cautarea necontenita a performantei si stimularea tuturor copiilor cu potential, de la cel mai mare oras pana la cel mai mic sat. Realitatea cruda e ca acum copiii de la sate, cu acelasi potential, nu se bucura de sanse egale cu cei din orasele mari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3885 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu sintem de acord!...

1) ce ne facem cu Pilele, Cunostintele si Rudele...incompetente?! Sa moara de foame cind pot ocupa o functie calduta?!...2) daca se prinde cultura de naivii care au votat USL...se trezesc si cine-i mai voteaza?!...3) Daca devin destepti, cei din jurul sefului nu mai accepta ordinele cu capul in jos...ceeea ce poate deveni periculos pt. democratia uselista, care-i una originala, adica un...trapez cu baza-n sus!...

 

La invatamantul general exclus - nu se poate performanta. Toti

... copiii trebuie sa invete opt clase, la sfarsitul carora sa stie macar sa cunoasca literele si sa numere pana la zece.
La liceu si facultate - da, chiar s-ar recomanda performanta. Si - de acord cu examen la admiterea in liceu si facultate, da' examen pe bune, cum era odinioara, fara spaga si alte alea ca se poate...

O fufă

care vrea să para mai mult decat este, decat ceea ce nu este. Vorbeste de invătămant, practic, de ceea ce nu se pricepe, dar nu vorbeste de faptul că absolvirea unei facultăti nu ajută tanărul cu nimic, basca unii au 2-3 absolvite. Fără a fi prea precisă in exprimare, recunoaste că pe timpul celui impuscat, era un plan de scolarizare in functie de nevoile economiei, ale societătii. Este tipul de om care vrea să pară ceea ce nu este, iar ca femeie se consideră o a 2-a "Zană" a Romaniei:))

 

u.rata rau de tot

si se da interesanta cu bla bla bla

 

Tupeu de blonda.

Timp de 7 ani au fost la guvernare,sustinuti frenetic de marinalul-presedinte,si n-am auzit o vorbulita din ce face vorbire.S-a desteptat asa deodata cand e in opozitie.E bizar ca toti cand sunt in opozitie descopera apa calda si mersul pe jos,iar cat sunt la putere si pot privesc numai in buzunarul propriu.Daca nu pierdeau majoritatea timpului prin crasme facand tot felul de aranjamente cum sa se imbogateasca personal poate ar fi vazut ca altii au inventat apa calda.

 
 

bursucel

dar te-ai gandit, rezultatele de la facultati, nu se datoreaza si sistemului Funeriu, care a lovit cu tinta pe luga durata ? De ce nu s-au ocupat toate locurile la facultati anul acesta ? Si chiar trebuie sa termine toti facultati ? E mai greu de stabilit performantele, la profesori in general.

Decat sa te certi

cu mine,citeste mai cu atentie ce am scris.Dupa 89 scoala romaneasca de la cl I pana la absolvirea facultatii a devenit o afacere ca bisnita cu blugi.Absolut nici un angajator serios nu ia in considerare diplomele romanesti de dupa rebeliune.Am dorit sa ajut unul in nume cu mine fara sa-mi fie ruda,l-am gasit pe internet.Am trimis la ambasada recomandari,angajamente,etc si pana la urma a fost refuzat la selectionare.Din cauza diplomei de jurist cumparate de la o fac.revolutionara si habar n-avea despre ce era vorba in specializarea lui.

La facultati predau Ponta, Corlatean, Nastase ,

Andronescu, Turcu alcoolica, Voiculescu, Hardau, Dumitrescu etc, etc !!

Cine-si poate imagina ca acesti oameni pot promova un invatamant de calitate!
La asa profesori asa discipoli!!
Verificati Parlamentul Ro (cloaca societatii actuale) si veti fi uimit de numarul mare de cadre didactice !

Intrebare cu iz electoral:

De ce oare politicienii au idei bune doar in opozitie si, dupa ce ajung la guvernare, se prostesc in asa hal?

 

Foarte corecta remarca ta

Raspunsul este: ...tupeul nemarginit si demagogia tipica Pdlistilor precum si bastanului lor Basescu. Dupa ce au fost la putere si singurul lucru care l-au realizat a fost sa-si umple buzunarele proprii in timp ce Romanilor le taiau lefurile in numele salvarii tarii, acum vin ei cu guvern din umbra, cu ce masuri ar lua ei daca ar fi la guvernare, si alte nazdravanii de genul acesta. Hai mai bine sa ne amintim ce ati facut atunci cand ati fost la guvernare si anume cand taiati lefurile bugetarilor cu un aer triumfalist, atunci cand Anastase numara voturile in Parlament ca sa iasa ceea ce dorea ea, cand in parlament sa vota pentru un judecator la CC de atatea ori pana iesea cine doreau moralistii pedelisti, etc, etc. Si acuma va mai mirati unde ati ajuns, cand locul vostru ar trebui sa fie lada de gunoi a istoriei.

Intr-o tara cu un invatamant bazat pe calitate si valoare

primii care ar zbura din sistem ar fi politicienii!!

5% din venitul national pentru Educatie? Ar fi prea frumos pentru ca

socialistii cu buzunarele goale sa accepte!

 

Doamna draga,

sa se aloce min.5% din PIB este o idee foarte buna.Dar vreau sa va intreb de ce nu ati avut ideea asta si cind a fost PDL la guvernare atitia ani? De ce si PDL si PSD au niste idei foarte bune,numai cind sint in opozitie?!Cind veniti la putere,uitati toate promisiunile si ideile.

 

Ralu,despre admiteri,corect!

Privind performantele,e mai mult decat părtinitor ...
Ai fost elevă si,probabil,mediul de selectie a fost unul permisibil pentru un cadru didactic.Ii mai rămanea tactul
pedagogic si cunostintele lui pentru a face performantă,
la orice disciplină scolară.
Dar unde mediul e eterogen,mai ales plecand de la
"traditia"familiei si unde nici celelalte părti ale intregului,nu garantează interesul pentru performanti al copilului.Ori nu crezi că asta contează cam 60% din
drumul spre performantă?Competitia are un gust ce trebuie cultivat,dar să ai teren favorabil,dincolo de munca profesorului care se dăruieste efectiv!Nu ca la
J.Monet...

 

dispareti

solutia e sa-l iei si pe stolojean si sa te duci cu el de unde ai venit.

 

Traim alte vremuri ...Adaptati-va !!!

Parinti dusi cu pluta ...lasati cercetarea cu privire la examenele 'lu peste.
Tinerii trebuie sa aiba activitati extraScolare.

Cariera tehnica ...Daca esti vitel la gimnaziu si liceu ...nu dregi busuiocul in facultate ...Nici chiar in vest.

Invata java la gimnaziu NU anul 3 de facultate ...daca vrei cariera de top ...eventual UE ...vest.
De prosti ce sunt ...absolventii IT Automatica ...care au dormit la vianu sava si mViteazu ...n-au fata de export. Tolomacii ajung slugi la siveco.ro

Daca esti prost dai inainte cu meditatii clasice.

Lectii programare : http://oportun.3x.ro

votati ca fraierii
...

 

Dar parlamentarii ce studii au?

In afara de hotie,la care sint experti,majoritatea sint borfasi,***(precum raluca turcan,dar sa nu le uitam pe boagiu,sulfina,rovana,roxana,rexona,etc),care deabia stiu sa se semneze.Asa ca dati si voi admitere,penalilor,pe urma sa vorbiti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor