Raluca Turcan: Bugetul a fost transmis intr-un cadru neconstitutional. Guvernul incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp

Sambata, 09 Februarie 2019, ora 13:27
3999 citiri
Raluca Turcan: Bugetul a fost transmis intr-un cadru neconstitutional. Guvernul incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat, dupa ce proiectul bugetului pe 2019 a fost depus la Parlament fiind stabilit si calendarul dezbaterii, ca acesta a fost transmis intr-un cadru neconstitutional si acuza Guvernul ca incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp.

"Sa fie foarte clar! PNL doreste ca tara sa aiba cat mai urgent un buget adoptat. Dar un buget constitutional adoptat. Dezbatut si amendat pentru nevoile de dezvoltare ale Romaniei. Din nefericire, bugetul a fost transmis intr-un cadru neconstitutional. PNL are informatii credibile ca Guvernul incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp in privinta cheltuielilor pe care trebuie sa le acopere. Investitiile primariilor sunt compromise pe 2019. Cheltuielile puse in brate de Guvern anul trecut vor trebui insa suportate!", sustine Raluca Turcan.

In opinia sa, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie sa intruneasca obligatoriu cateva conditii de legalitate si constitutionalitate.

Conform lui Turcan, bugetul de stat intra efectiv in dezbatere atunci cand Parlamentul adopta Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

"Este legea in baza careia se construieste intreg bugetul si cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publica, cheltuieli de personal si toti ceilalti parametri bugetari. Este legea de baza pe care se construieste bugetul si ea nu este inca lege", precizeaza Raluca Turcan.

O alta conditie pentru legea bugetului de stat este modificare Legii nr.273/2006 privind finantele publice locale - astfel incat sa se poata aloca, in mod legal 100% din impozitul pe venit catre administratiile publice locale.

"Pentru ca bugetul a venit cu 3 luni mai tarziu, este necesar sa se faca derogari de la Legea nr.69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare. La art.26 din aceasta lege se prevede clar ca 'Pana la data de 31 iulie a fiecarui an, Ministerul Finantelor Publice va inainta Guvernului strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii 3 ani ... si proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate in cadrul fiscal-bugetar .... iar limitele sunt obligatorii pentru urmatorii 2 ani bugetar'", explica parlamentarul liberal.

"Acestia sunt pasii constitutionali pe care PSD trebuie OBLIGATORIU sa ii parcurga. Altfel, este o invitatie directa la sesizare CCR si un motiv consistent pentru PSD de a mai da vina pe niste dusmani imaginari pentru proasta guvernare", spune Turcan.

PNL propune adoptarea de urgenta a Legii privind plafoanele bugetare, adoptarea modificarilor la Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, adoptarea derogarilor de la Legea nr.69 privind responsabilitatea fiscal-bugetara.

"In conditiile in care PSD-ALDE nu va parcurge aceste etape, avertizez public ca exista posibilitatea pentru oricine de a se adresa CCR cu privire la legalitatea si constitutionalitatea adoptarii bugetului. PNL nu este dusmanul inventat de PSD. Ei sunt singurii vinovati pentru ca tara nu are un buget aprobat nici astazi. Ei sunt vinovati pentru blocajul financiar", sustine Raluca Turcan.

Citește și:
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
#Turcan proiect buget neconstitutional , #deputat