Raluca Turcan cere anchetarea lui Ponta in scandalul Schengen

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 21:12
4230 citiri
Raluca Turcan cere anchetarea lui Ponta in scandalul Schengen

Vicepresedintele PD-L Raluca Turcan cere infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru actiunile intreprinse la Bruxelles de liderul PSD, Victor Ponta, acuzat ca ar fi intreprins demersuri in fata oficialilor europeni pentru blocarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Actiunile politice impotriva Romaniei din partea unui lider politic roman au consecinte politice si diplomatice la Bruxelles si este obligatoriu ca liderul PSD sa dea explicatii institutionale.(...) De altfel, declaratiile lui Victor Ponta de la Bruxelles au produs surprindere chiar la nivelul oficialilor europeni, pentru ca niciun politician, indiferent de conflictul Opozitie-Putere din tara, nu a facut pana acum lobby politic impotriva propriei sale tari.

Ideea lui Victor Ponta, conform careia blocand aderarea la spatiul Schengen face un deserviciu Guvernului si PD-L, arata o logica de pitic politic, care ii afunda pe romani in noroi, pentru a se preface ca le plange de mila. Victor Ponta este imatur, iar in PSD sunt suficienti lideri cu capul pe umeri, care ar trebui sa-i atraga atentia presedintelui PSD ca, boicotand circulatia libera a romanilor in Europa, face un rau romanilor", se arata intr-un comunicat remis presei de deputatul Raluca Turcan.

Contactata telefonic de Ziare.com, aceasta a precizat ca exista dovezi si marturii care sa arate ca Victor Ponta a pledat la Bruxelles impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen la termenul stabilit, martie 2011.

"In primul rand, exista transmisiuni de la Bruxelles, relatari ale jurnalistilor care au primit informatii, in urma intalnirilor pe care domnul Ponta le-a avut acolo. Dar mai exista marturii si dovezi din partea colegilor europarlamentari PSD, care probabil ca daca vom face o comisie de ancheta or sa si apara. Nu stiu daca si marturiile, dar dovezile trebuie sa apara la comisia de ancheta", ne-a precizat Raluca Turcan.

In plus, aceasta a afirmat ca exista si confirmari ale unor oficiali europeni cu privire la pozitia adoptata de Victor Ponta la Bruxelles.

"Tinand cont de gravitatea acestui demers, revolta si nedumerire a unor oficiali de la Bruxelles a fost foarte mare. E prima data cand o persoana politica cu o functie foarte importanta intr-o tara se duce sa pledeze impotriva tarii lui", a mai spus Raluca Turcan.

Vicepresedintele PD-L a precizat ca va solicita colegilor din conducerea partidului infiintarea acestei comisii de anchetare a lui Victor Ponta la sedinta BPN de luni, iar sansele ca acest demers sa fie pornit sunt, in opinia sa, "foarte mari".

Primul care a atras atentia asupra atitudinii lui Ponta la Bruxelles, contrare intereselor Romaniei, a fost europarlamentarul PD-L Cristian Preda, iar acuzatiile sale au fost sustinute de conducerea UNPR.

Preda: Ponta a cerut la Strasbourg ca accesul Romaniei in Schengen sa fie blocat

UNPR: Ponta foloseste aderarea la Schengen ca arma politica

Victor Ponta a respins acuzatiile aduse si a pretins scuze din partea fostului sau coleg de partid Cristian Diaconescu, acum presedinte de onoare al UNPR.

Ponta: Diaconescu sa verifice daca am spus ceva impotriva Romaniei, apoi astept scuze

Scandalul vine in contextul in care autoritatile romane depun eforturi diplomatice uriase pentru ca tara noastra sa intre in spatiul Schengen in martie 2011, in ciuda declaratiilor unor inalti oficiali francezi sau germani care si-au exprimat in repetate randuri scepticismul in aceasta privinta.

Romania asteapta o decizie finala din partea liderilor europeni abia in primavara. In perioada 6-10 decembrie, are loc ultima vizita de evaluare a Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen, in domeniul SIS/SIRENE.

Romania, la ultima vizita de evaluare Schengen

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii