Raluca Turcan ii cere lui Dancila sa nu taie din banii alocati Educatiei: Reprezinta o masura criminala

Luni, 05 August 2019, ora 22:34
2876 citiri
Raluca Turcan ii cere lui Dancila sa nu taie din banii alocati Educatiei: Reprezinta o masura criminala
Foto: Facebook/Raluca Turcan

Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, cere Guvernului Dancila sa nu taie din banii alocati Educatiei la rectificare si sa prezinte un plan urgent de masuri pentru repararea dezastrului din sistem.

Raluca Turcan spune ca bugetul aprobat in februarie a fost oricum extrem de firav si daca se vor taia bani ar fi "o masura criminala a Guvernului".

"Solicit Guvernului Dancila sa nu taie din banii alocati Educatiei la rectificare si sa prezinte un plan urgent de masuri pentru repararea dezastrului din sistem!

2 miliarde de lei mai putin pentru Educatie, desi bugetul aprobat in februarie a fost oricum extrem de firav, reprezinta o masura criminala a Guvernului, cu doar 5 saptamani inainte de deschiderea scolilor", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Prim-vicepresedintele PNL mai spune ca taierea anuntata din buget are loc in conditiile in care, la inceputul anului, actualul guvern a alocat doar jumatate din fondurile prevazute prin Legea Educatiei Nationale.

"Obligatia actualului Guvern este sa suplimenteze bugetul Educatiei, nu sa il amputeze!", atrage atentia Raluca Turcan.

Totodata, ea cere Guvernului Dancila sa numeasca la Ministerul Educatiei o persoana competenta, care sa se asigure ca anul scolar va incepe in conditii bune pentru toti elevii.

"De asemenea, solicit premierului Viorica Dancila sa identifice, daca este posibil acest lucru, o persoana competenta pentru portofoliul Educatiei. Noul ministru trebuie sa aiba o dubla prioritate: pe de o parte, sa se asigure ca anul scolar va incepe in conditii bune pentru toti elevii si, pe de alta parte, sa prezinte de urgenta masuri de reorganizare a sistemului, dupa haosul generat de numerosii sai predecesori, in nici 3 ani de guvernare", mai precizeaza Raluca Turcan.

Amintim ca, desi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurari ca Guvernul va adopta rectificarea bugetara luni, nu s-a tinut de cuvant.

A revenit azi cu precizari si a afirmat ca proiectul va fi aprobat in aceasta saptamana, fara sa indice ziua in care va ajunge pe masa Executivului. Ministrul de Finante a motivat intarzierea spunand ca mai sunt mici detalii de pus la punct.

"Saptamana aceasta planificam sa aprobam aceasta rectificare de buget si cred ca lucurile sunt clarificate, doar micile detalii au mai ramas de pus la punct si lucrurile sunt asa cum am spus si in coalitie si cum am promis populatiei, mai ales", a declarat Eugen Teodorovici pentru Radio Romania Actualitati.

Rectificarea nu a fost lansata nici in dezbatere publica

Proiectul nici macar nu a fost pus in dezbatere, desi Teodorovici spusese ca il va publica pe site-ul Ministerului de Finante inca de joia trecuta.

"Veti vedea astazi (miercuri - n.red.) pe site, va trebui sa punem pe site astazi (miercuri - n.red.) - hai sa spun cel tarziu poate maine (joi - n.red.) dimineata la prima ora - si rectificarea bugetara si ordonanta de masuri - pentru ca, stiti foarte bine, vor fi si cateva masuri pe care le-am propus spre discutie, analiza si decizie Guvernului, care se vor aproba la pachet cu rectificarea bugetara", a spus Teodorovici, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Mai mult, documentul nu a ajuns nici la Consiliul Economic si Social (CES), institutie care trebuie sa emita un aviz obligatoriu inainte ca rectificarea sa ajunga pe masa Guvernului.

Eugen Teodorovici ceruse CES sa se reuneasca luni, la ora 13.00, in sedinta extraordinara, pentru a aviza rectificarea. Consiliul s-a reunit, dar proiectul nu a fost avizat pentru ca Ministerul de Finante nu a trimis documentul. Astfel, ministerul a cerut CES sa se reuneasca iar, joi.

"Ministerul de Finante a transmis solicitarea de a convoca CES pe 8 august pentru avizarea rectificarii", a declarat luni pentru Ziare.com Silvia Vlasceanu, vicepresedinte in Consiliul Economic si Social.

Rectificarea bugetara nu ajunsese vineri nici la Consiliul Fiscal, alta institutie ce trebuie sa avizeze proiectul inainte de a ajunge la Guvern.

"Pana acum, nu am dat aviz. Va fi dat cand vom primi toate documentele. Noi stam in stand-by. Asteptam sa vedem ce se hotaraste. Nu s-a pus nici pe site, asteptam", au declarat vineri surse din Consiliul Fiscal pentru Ziare.com.

Asadar, rectificarea bugetara, asteptata cu mare interes de institutii cheie ale statului, care au nevoie sa stie cum isi vor planifica bugetul pentru perioada ce a mai ramas din acest an, reprezinta momentan o necunoscuta.

Au aparut pana acum doar informatii pe surse, potrivit carora Guvernul taie bani de la Sanatate, Educatie si Transporturi si da in plus la SRI si Presedintie.

Insa Eugen Teodorovici a spus luni la Europa Fm ca toate ministerele care au in plan investitii mari vor primi banii necesari si ca niciun domeniu nu va consemna taieri de bugete. Totodata, ministrul a dat asigurari ca bani in plus vor primi si serviciile secrete, dar si primarii, care au avertizat ca in cazul in care nu le va fi suplimentat bugetul, multe primarii risca sa intre in faliment.

Ramane, asadar, de vazut in ce fel vor fi impartiti banii la rectificarea bugetara, daca si cine va primi bani in plus, sau daca vor exista taieri din bugete.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#rectificare bugetara Ministerul Educatiei, #bani rectificare Ministerul Educatiei , #deputat