Raluca Turcan sustine modificarea legii cinematografiei

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 20:30
757 citiri
Raluca Turcan sustine modificarea legii cinematografiei
Foto: Napoca News

Presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, ca legea cinematografiei va fi modificata dupa discutii pe articole cu initiatorii si contestatarii.

Initiativa de modificare a actului normativ a fost lansata de senatorul Sergiu Nicolaescu.

"Initiativa lui Nicolaescu, cu toate ca este contestata, este si buna, pentru ca a reluat o discutie care, probabil, nu ar fi fost. Azi suntem aici si ridicam problemele cinematografiei romanesti. E un pas inainte. Sustin ideea discutarii acestei initiative legislative pe articole, sa punem fata in fata cu vechea lege si sa vedem unde putem interveni, pentru ca sunt probleme grave ale cinematografiei.

Una dintre ele este infrastructura cinematografelor, lipsa cinematografelor. Exista o lipsa de transparenta in cheltuirea fondurilor de la CNC (Centrul National al Cinematografiei, n.r.). Exista filme cu bani buni pe care nu le-am vazut si nu stim unde s-au dus acei bani. Trebuie vazut daca aceste fonduri ale CNC-ului sunt suficiente, pentru ca eu sunt convinsa ca exista cerere de finantare pentru filme bune si ele trebuie cheltuite cu cap, sa se duca acolo unde banii trebuie valorificati. (...)

Nu sunt adepta respingerii acestei propuneri, luam punct cu punct sa vedem ce putem completa pe legea veche, astfel incat sa realizam aceasta dorinta de a avea filme romanesti bune cat mai multe", a spus Raluca Turcan, citata de Mediafax.

La discutiile pe tema acestei legi au participat regizorii Radu Gabrea, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu, producatorul Daniel Mitulescu si consilierul juridic Maria Voican.

Radu Gabrea a precizat ca "in propunerea lui Sergiu Nicolaescu sunt cateva chestiuni care nu se mai potrivesc. Punctul intai: introducerea CNC ca si coproducator este inadmisibila. Nu se gaseste nicaieri in lume asa ceva, inseamna ca eu o sa am un director general sau secretar de stat care imi face distributia, imi spune ce decoruri, ce actori o sa am, deoarece cofinantatorul si coproducatorul are aceasta functiune, cofinantand filmul are drept total sa se amestece in productie. Este de neconceput.

Ne intoarcem cu 25 de ani inapoi. O alta inadvertenta: introducerea notiunii de decupaj, care nu s-a folosit decat in perioada regimului comunist, cand era mijloc de control al nostru. Azi e un lucru tehnic in care se prezinta discutiile intre regizori si echipa tehnica. Nu se poate prezenta la concurs un decupaj, pentru ca el implica o distributie fixata, discutii cu operatorul, este o faza pregatitoare a productiei", a spus Gabrea.

Prezent la discutii, Tudor Giurgiu a precizat ca "lucrul care nu merge tine de infrastructura: sali de cinema, promovarea filmului, or aceste lucruri nu sunt prevazute deloc in aceasta noua lege".

El a subliniat ca "ideea ca CNC-ul trebuie sa se transforme in coproducator este falsa, pentru ca in orice tara din Europa, aceasta institutie este un investitor".

Potrivit lui Giurgiu, propunerea actuala inaintata de Sergiu Nicolaescu nu tine cont de negocierile avute cu Consiliul Concurentei, Comisia Europeana si practica europeana in domeniu.

Pe de alta parte, regizorul Corneliu Porumboiu a precizat ca, la nivel de finantare, un buget mediu de productie in Romania este de 700.000 de euro.

"Daca CNC va finanta cu 200.000 de euro, asta inseamna 30% si este foarte greu apoi sa aduci coproducatori la film. Coproducatorii nu sunt interesati de un proiect daca nu sunt cofinantati de statul roman. (...) Pentru debutanti si tineri e foarte greu sa adune 70% dintr-un buget din surse externe", a explicat Porumboiu.

El a mai adaugat ca "Romania e o cultura marginala. In cinema conteaza foarte mult in ce limba e facut filmul. Fiecare stat din Europa isi protejeaza cinematografia. Investitorii romani sunt interesati de cinema-ul romanesc doar in zona de excelenta. Astfel, foarte multi tineri regizori nu vor putea sa isi completeze bugetele". Porumboiu a ridicat problema lipsei de criterii in ceea ce priveste concursul CNC, conform noii initiative legislative, fapt care il duce intr-o "zona total subiectiva", subliniind totodata ca excluderea criticilor din jurii ar fi "un lucru foarte periculos".

Propunerea de modificare a legii cinematografiei a fost aprobata de Senat pe 17 mai si urmeaza sa fie analizata de Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Printre initiatorii propunerii se numara Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu si Radu F. Alexandru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#deputat Raluca turcan, #modificare lege cinematografie , #deputat