Turcan: Sassu a transformat TVR in TV PSD

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 17:15
1625 citiri
Turcan: Sassu a transformat TVR in TV PSD
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de cultura, arte si mass-media din Camera Deputatilor, Raluca Turcan (PD-L), a anuntat ca va cere constituirea unei comisii parlamentare de ancheta privind modul in care televiziunea publica a respectat dreptul la libera exprimare al candidatilor pentru functia de presedinte.

"Imediat ce Parlamentul isi va relua activitatea voi solicita in Comisiile pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa din cele doua Camere ale Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta privind modul in care televiziunea publica a respectat legislatia in domeniul audiovizual si legislatia care reglementeaza dreptul la libera exprimare al candidatilor la functia de presedinte al Romaniei", se arata intr-un comunicat dat joi publicitatii de catre Raluca Turcan.

Ea afirma ca acest demers este motivat de faptul ca pozitia conducerii TVR fata organizarea dezbaterii intre principalii candidati la postul de sef al statului reprezinta o restrangere a drepturilor acestora de a se exprima si, implicit, un abuz in serviciu. "Sub mandatul lui Alexandru Sassu, serviciul public de televiziune a revenit la cenzura de tip comunist promovata sub regimul condus de Adrian Nastase si Ion Iliescu", sustine Raluca Turcan.

Deputatul PDL il acuza pe Sassu ca a renuntat la exigenta impartialitatii si echidistantei politice, pe care o impune calitatea de presedinte-director general al SRTv, pentru a satisface interesele politice ale PSD si ale candidatului sau, Mircea Geoana. "O institutie precum TVR, care este datoare 100% sa serveasca interesul public, a fost pusa de domnul Alexandru Sassu la dispozitia PSD, ignorandu-se pozitia celorlalte partide parlamentare si intelegeri anterioare acceptate in mod formal chiar de PSD. Domnul Sassu a raspuns astfel unei comenzi politice, transformand televiziunea publica in TV PSD", se mai arata in comunicatul Ralucai Turcan.

Presedintele TVR a reiterat, joi dimineata, oferta pentru o dezbatere electorala cu sapte candidati, justificand ca televiziunea publica trebuie sa se supuna reglementarilor CNA si, prin urmare, sa acorde timpi de antena tuturor celor inscrisi in cursa prezidentiala.

"Dupa discutiile cu partidele concluziile erau neclare, asa ca cele trei televiziuni au hotarat sa realizeze emisiunea in conditiile legii, dand timp de antena tuturor celor 12 candidatipe care i-am impartit in doua grupe", a spus Alexandru Sassu la Realitatea FM, explicand decizia de a nu-i include pe Corneliu Vadim Tudor si pe George Becali in primul lot al dezbaterii prin aceea ca a delimitat cele doua grupe in functie de procentele cu care fiecare este creditat in sondajele de opinie.

Miercuri, TVR a transmis ca va organiza, impreuna cu Realitatea Tv si Antena 3, o dezbatere miercuri seara, de la ora 19.30, in sapte candidati, invitandu-i si pe Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor, in timp ce staff-urile PDL, PNL, UDMR si al lui Oprescu cerusera, in scris, o dezbatere in cinci, invitandu-l si pe Mircea Geoana.

Ulterior, cele trei posturi de televiziune au decis sa anuleze emisiunea la care urmau sa participe principalii sapte candidati, din cei 12, pe motiv ca unii dintre candidati au decis sa nu se prezinte.

Presedintele Traian Basescu a cerut miercuri seara TVR "sa iasa imediat" de sub controlul lui S.O.Vantu si Dan Voiculescu, iar presedintelui TVR, Alexandru Sassu, sa nu mai subordoneze Televiziunea publica partidului condus de Mircea Geoana, calificandu-l pe Sassu un "nou mogul".

"Este evident ca Mircea Geoana nu poate supravietui doar cu sustinerea mogulilor Vantu si Voiculescu si a trusturilor lor de presa, are nevoie, pentru a avea minime sanse sa intre in turul doi, si de sustinerea televiziunii publice, transformata peste noapte in televiziune mogulizata", a declarat presedintele Traian Basescu intr-o interventie de la sediul sau de campanie in care a criticat asocierea TVR cu RTV si Antena 3, precum si cu invitarea lui George Becali si a lui Vadim Tudor la confruntarea finala electorala.

Traian Basescu a mai spus ca presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, s-a "mogulizat" si a subordonat televiziunea publica intereselor PSD si ale candidatului sau, Mircea Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#dezbatere TVR alegeri prezidentiale, #Sassu TVR dezbatere , #deputat