Raluca Turcan, despre ultima sansa a PDL si cat costa greva USL - Interviu

Luni, 13 Februarie 2012, ora 20:44
5178 citiri
Raluca Turcan, despre ultima sansa a PDL si cat costa greva USL - Interviu
Foto: Arhiva

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat ca aducerea lui Mihai Razvan Ungureanu ca premier si schimbarea tuturor ministrilor PDL inseamna "ultima sansa" pe care o are PDL pentru a-si indrepta imaginea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Turcan a spus si ca boicotul parlamentar al USL costa Romania 1,2 milioane de euro pe luna, bani cheltuiti pentru "oameni care nu vin la munca".

Raluca Turcan este de parere ca remanierea Guvernului poate fi privita ca o decizie a fostilor ministri de a renunta la functii si de a se concentra mai mult pe politica partidului.

Deputatul PDL considera ca partidul sau se poate concentra mai mult pe problemele interne si pe comunicarea cu cetatenii, avand acum la dispozitie o echipa puternica, dupa remanierea fostilor minsitri.

Totodata, ea afirma ca explicarea avantajului masurilor de austeritate, tuturor cetatenilor, reprezinta modul in care PDL poate recupera din handicapul de imagine.

Referitor la Opozitie, deputatul PDL afirma ca aceasta este slaba si ca este lipsita de alternative, iar liderii sai sunt lipsiti de viziune si de solutii pentru a redresa tara. Deputatul a amintit si de discursul lui Victor Ponta, cu ocazia investirii Guvernului Ungureanu, explicand ca "a reprezentat un moment in care asteptarile sau aspiratiile puteau sa-si gaseasca solutie, in sensul in care un lider al Opozitiei devine brusc responsabil", dar ca "nu s-a intamplat".

Cum poate numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru sa schimbe ceva in cadrul PDL?

PDL era macinat de o doza foarte mare de nemultumire, atat la nivelul parlamentarilor, cat si la nivelul membrilor simpli ai PDL. Ca atare, se astepta o decizie strategica a presedintelui partidului si a premierului Emil Boc, prin care sa redreseze partidul si sa-l puna in blocstartul campaniei pentru alegerile locale.

La partid se astepta o schimbare. Aceasta solutie a presedintelui a constat in remanierea ampla a Cabinetului, pentru ca toti ministrii si-au depus mandatul, si numirea unui prim-ministru independent. Practic, cred ca s-a urmarit o decuplare a vietii politice a PDL, a vietii interne a partidului, de decizia guvernamentala.

La Guvern a venit un premier independent si ministrii actualullui cabinet fac parte dintr-o noua linie de comunicare a PDL, ei fiind vazuti ca tehnicieni, in interiorul partidului.

Mihai Ungureanu are calitati certe de lider politic. Este un tanar cu competente profesionale recunoscute si cu o larga apreciere la nivel international. Iar echipa din Guvern este una de oameni tehnici, oameni care s-au manifestat atat in comisiile parlamentare din care fac parte, cat si in ministerele din care au provenit.

La nivel national, se impunea schimbarea ministrilor PDL?

Pana acum am raspuns din prisma PDL. Ramane si cealalta abordare, a populatiei. Oamenii ar putea vedea in aceasta decizie, pe de o parte, puterea de a renunta la functii si la parghii in Guvern, din partea fostilor ministri. Pot sa vada capacitatea de a-si asuma decizia politica de a face un pas inapoi si de a lasa persoane care nu au probleme de imagine sau nu duc la o stransa legatura intre guvern si PDL.

De asemenea, oamenii pot sa vada si determinarea membrilor PDL de a se concentra mai mult pe ceea ce inseamna politica partidului si anume sa apropie PDL de cetateni. Pentru ca scaderea in credibilitate a PDL asta inseamna, ca oamenii nu mai cred in PDL, ca oamenii s-au indepartat si, daca nu s-au orientat spre alte partide, poate ca au fost dezgustati de politica la nivelul ei de ansamblu.

Cu o echipa puternica, degrevata de responsabilitatile in Executiv, poti sa te concentrezi mult mai mult pe partid, sa intensifici dialogul cu cetatenii si sa explici masurile guvernamentale.

Eu cred ca aceasta este principala provocare pe care o are PDL in acest moment, sa explice la nivelul cetateanului de rand ce decizii se iau la Guvern. Asa cum s-a observat si cum s-a comentat pana acum de foarte multe ori, PDL s-a concentrat foarte mult pe activitatea de guvernare, activitate de guvernare care a soliticitat masuri de austeritate, gesturi politice impopulare .

Restul partidului, care nu a fost angrenat in activitatea de guvernare, dar si liderii politici, nu au explicat pe intelesul fiecarui om care sunt avantajele si care a fost necesitatea adoptarii unor astfel de masuri.

Daca noi vom reusi sa depasim acest mic obstacol si daca toti oamenii, de la mic la mare, de la lider proeminent pana la simplu membru al PDL, vor sta de vorba cu cetatenii si vor explica in ce consta avantajul pe care Romania l-a obtinut din acele masuri de austeritate si deciziile adoptate pana acum, am putea sa recuperam din handicapul de imagine.

Se poate spune ca este o crestere pentru PDL si ca partidul isi poate reveni dupa aceasta schimbare a ministrilor?

Eu cred ca este ultima sansa pe care a avut-o PDL sa incerce sa indrepte handicapul de imagine. Cred ca suntem cu totii datori sa sustinem aceasta decizie si sa facem front comun tot partidul si in fata Opozitiei lipsite de alternativa, dar si in fata celor care urmaresc dezinformarea cu privire la ce inseamna PDL in momentul de fata si ceea ce a insemnat guvernarea PDL.

A exista foarte multa manipulare, au exista evident si greseli politice. Insa, daca nu s-ar fi luat, pe fond, aceste masuri, Romania ar fi fost intr-o stare poate chiar mai grava decat Grecia, in momentul de fata.

Cred realmente ca deciziile luate au fost vitale pentru cetatenii Romaniei. Totul este sa putem sa explicam oamenilor avantajelele pe care ei le-ar putea simti in urma acestor decizii.

Mai exista un aspect aici. La nivelul cetateanului simplu, dezbaterile macroeconomice si statisticile pot sa sa fie importante, insa ele nu sunt resimtite ca fiind vitale. Vital pentru cetateanul roman este cresterea nivelului de trai.

Daca noi vom reusi sa explicam cum aceste masuri se vor regasi intr-o crestere a nivelului de trai, cred ca batalia va fi castigata de PDL.

Cat credeti ca va mai dura boicotul din partea Opozitiei?

In privinta Opozitiei, dincolo de a putea fi acuzata de un raspuns politic, cred ca trebuie sa privim lucrurile pe fond, asa cum sunt ele in realitate.

In momentul de fata, fac un boicot parlamentar care ne costa 1,2 milioane de euro pe luna. Acesti 1,2 milioane de euro pe luna, bani care sunt cheltuiti cu niste oameni care nu vin la serviciu, sunt bani pe care ii platesc cei care se uita la lumea politica si asteapta decizii de la lumea politica.

Chiar daca unii oameni sunt dezamagiti de PDL, este evident ca alternativa la PDL este slaba si in niciun caz nu reprezeinta o solutie pentru redresarea Romaniei. Ea (alternativa la PDL - n. red.) este formata din niste oameni care sunt dispusi sa iroseasca din bugetul tarii, intr-o perioada de criza, 1,2 milioane de euro pentru a sta acasa.

Atunci, intrebarea mea, absolut onesta, este cat de credibili pot fi acesti oameni cand spun ca le pasa de ceea ce se intampla cu oamenii ramasi fara mancare si fara caldura, in zapada? Cat de credibili pot fi ei atunci cand vorbesc despre traiul romanilor, atunci cand ei insisi nu merg la serviciu si irosesc 1,2 milioane de euro pe luna?

Opozitia este slaba, liderii sunt lipsiti de viziune, sunt lipsiti de solutie care poate sa fie pusa in practica si sa imbunatateasca decizia poltica.

A existat acel joc de imagine al domnului Ponta de la investirea Guvernului, care pentru unii a reprezentat un moment in care asteptarile sau aspiratiile puteau sa-si gaseasca solutie, in sensul in care un lider al Opozitiei devine brusc responsabil.

Nu s-a intamplat, a fost doar un discurs. Probabil, si dintr-o disensiune din interiorul USL, dar pana la urma au batut palma din nou si au devenit cei doi lideri egoisti si fara viziune pentru Romania.

Mihai Razvan Ungureanu este cea mai buna solutie pe care o avea, in acest moment, Guvernul?

Este o solutie foarte buna. Am incredere in Mihai Razvan Ungureanu, il cunosc de foarte mult timp. Eram in PNL cand am discutat cu domnul Mihai Razvan Ungureanu intrarea lui in PNL. Presedinte era atunci Theodor Stolojan.

Il cunosc de foarte mult timp pe Mihai Razvan Ungureanu si este un tanar care a evoluat foarte mult, care are multe competente si un background intelectual care starneste admiratie.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Raluca Turcan, #Turcan deputat PDL, #Raluca Turcan PDL, #Raluca Turcan Ungureanu , #PDL