Invitatii Ziare.com Raluca Turcan: Si pana la urma, unde si cum exact duce Guvernul USL inainte, Romania?

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 19:51
3812 citiri
Invitatii Ziare.com Raluca Turcan: Si pana la urma, unde si cum exact duce Guvernul USL inainte, Romania?
Foto: turcanraluca.ro

De la premierul Ponta avem numai vesti bune, mesaje pozitive si multa imagine. Premierul ne anunta ca Guvernul creste salariile, premierul ne anunta ca se dau inapoi pensionarilor sumele de la CASS, acelasi premier ne anunta ca se gandeste la o taxa pe salariile si pensiile excesive.

Bineinteles, nu-si mai aduce nimeni aminte ca, in momentul 2008, inainte de criza, Guvernul PNL si cu sustinerea parlamentara a PSD, a aruncat bani fara socoteala pe pomeni electorale, lasand bugetul fara bani intr-o perioada cand criza economica batea la usa.

Putini isi mai amintesc ca PDL a facut eforturi uriase - pe care le plateste electoral acum - pentru a strange bugetul gaurit si a putea sa platim pensiile si salariile romanilor in plina criza cand toate economiile Uniunii Europene se zgduiau. Da, au fost lucruri facute cu mari sacrificii de romani, au fost momente foarte grele care i-au apasat pe oameni, dar am ajuns la un liman.

Era insa un fapt clar in toata acea zbatere foarte grea de acum 2 ani: era un drum inainte, asumat politic - cu toate greselile sale - de catre partidul care tinea guvernarea. Chiar si in momentele acelea foarte grele ceea ce a contat cel mai mult a fost ca a existat un plan de ajuns din punctul A - inceput de criza pana, in punctul B - stabilizarea economica.

A fost un plan bazat pe prudenta bugetara, pe masuri de stabilizare a economiei, pe un acord de sustinere cu parteneri internationali, pe masuri de eficientizare a statului. Nu spun ca a fost cel mai bun plan (desi mersul economiei europene a demonstrat ca Romania a aplicat planul corect), nu spun ca cei care au condus erau cei mai frumosi si destepti - ce spun doar este ca a fost un plan, asumat clar si dus la capat cu obiectivele atinse.

Conteaza enorm un plan in politica si in guvernare - o directie focalizeaza toate eforturile, tine un drum cu obiective cuantificabile (cum ar fi trecerea Romaniei peste criza si revenirea pe crestere economica au fost obiectivele indeplinite din planul PDL).

Guvernul USL, asemanator fondurilor de investitii din anii '90: Stati linistiti, romani, veghem pentru voi

Intrebarea mea este care este planul USL: unde si cum ne duce acest Guvern USL inainte? Guvern care intelegem cu totii ca este cel mai bun si mai luminos - altfel, singurul guvern cu ministri remaniati chiar inainte de investire si ministri demisionari o saptamana de la ajungerea la minister - dar astea sunt detalii.

Unde si cum duce USL Romania, pentru ca au primit totusi o tara cu o economie pusa in siguranta? Care este directia inainte, cine ce politici face, in cat timp si cu ce obiective, pentru ca nimeni in PNL si PSD nu pare sa aiba vreo idee, iar programul de guvernare era slab si subtire. Leul se duce la vale, problemele Greciei se vad amenintatoare pentru economia europeana, investitorii nu se ingramadesc sa bata palma cu premierul Ponta.

Pare ca nu exista niciun plan - discutia total contradictorie dintre PNL si

premierul Ponta pe tema eliminarii CASS la Sanatate sau propunerile aruncate de-aiurea de impozitare progresiva incep sa arate improvizatia politicii de guvernare a USL. In afara de Noi crestem salariile si pensiile, premierul nu face decat sport - alergatul dupa camerele de luat vederi. In rest, doar vorbe si o gandire de perspectiva care nu bate mai mult de alegerile din iunie cu o foame mare a USL de procente electorale si functii. Nu exista niciun plan clar pentru Romania in capul guvernarii USL, in afara de Stati linistiti, o sa fie bine. Aduce putin cu ideea fondurilor de investitii din prin anii 90: stati linistiti, romani, ca veghem noi pentru voi.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Raluca Turcan Guvern USL, #Raluca Turcan declaratii Victor Ponta, #Raluca Turcan Guvern Ponta, #Raluca Turcan masuri Guvern Ponta , #PDL