Raluca Turcan, despre coruptia din PDL, mazilirea lui Geoana si remaniere

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 22:16
2045 citiri
Raluca Turcan, despre coruptia din PDL, mazilirea lui Geoana si remaniere
Foto: Arhiva/Ziare.com

Deputatul PDL Raluca Turcan crede ca este posibil ca, in curand, sa mai apara cazuri de coruptie printre democrat-liberali. Ca masura preventiva, Turcan sugereaza ca, pana la sfarsitul lunii ianuarie, sa fie evaluati toti membrii PDL propusi in functii publice si inlaturarea "celor cu probleme".

Intr-un interviu acordat Realitatea.net, Raluca Turcan a mai vorbit despre remanierea guvernamentala, excluderea lui Mircea Geoana din PSD si soarta pe care o va avea functia de presedinte al Senatului.

"Situatia membrilor PDL e destul de ingrata, atunci cand trebuie sa raspunda in fata acuzatiilor de coruptie ale unor colegi (...) In conditiile acestea, cred ca ar trebui sa actionam si un pic preventiv, pentru ca e posibil ca in timp sa ne trezim ca mai apar membri PDL cu probleme de coruptie.

Si atunci, as vedea ca o masura urgenta o evaluare temeinica in esaloanele 2 si 3 ale persoanelor numite in functii publice de PDL. Stiu ca acest demers trebuia sa fie facut in interiorul partidului, iata ca nu a aparut nimic pana in momentul de fata. Insa pentru a preintampina aparitia unor astfel de probleme, cred ca a evalua toti oamenii aflati in functii publice si numiti de PDL ar fi un lucru foarte bun", a explicat democrat-liberala.

Turcan a precizat insa ca evaluarea politica nu ar scoate neaparat la iveala probleme de coruptie sau care sa fie de competenta justitiei.

"Cred ca, in primul rand, coruptia apare si acolo unde nu exista profesionalism. Oamenii pot fi evaluati daca nu sunt competenti la locul de munca, si cum relationeaza ei cu cei din jur, pentru ca intr-o analiza profunda poti sa obtii tot felul de informatii. Daca in analiza politica apar si elemente de incalcare a legii, ar trebui sesizate organele statului. Acei oameni ar trebui schimbati, discutat cu ei sa demisioneze, variantele sunt mai multe", a apreciat deputatul PDL.

Despre remanierea guvernamentala

In alta ordine de idei, Raluca Turcan a discutat despre problema remanierii, subliniind ca aceasta chestiune "e 100% la premier".

"El a primit mandat din partea PDL sa-si evalueze ministrii, sa decida daca cineva trebuie remaniat, iar presedintele a afirmat ca daca premierul vine cu propuneri, el le accepta imediat. Deci problema, cartoful fierbinte, e la premier. Evident, acum e problema bugetului.

Dar dupa ce se clarifica lucrurile cu bugetul, premierul trebuie sa spuna - fie ca e o echipa foarte buna, acesta este esalonul fruntas cu care vom defila in alegeri, fie echipa poate fi imbunatatita, si atunci sa opereze remanierea si sa inchidem subiectul. Pentru ca mentinerea lui in discutie duce la scaderea eficientei ministerelor.

Intr-un minister in care se vorbeste ca seful ar fi remaniat, subordonatii nu fac altceva decat sa astepte remanierea. Bine ar fi fost ca subiectul sa se fi inchis mai demult", a continuat Turcan.

Despre mazilirea lui Geoana

Trecand la un alt subiect, Raluca Turcan a precizat ca decizia lui Victor Ponta de a-l exclude pe Mircea Geoana poate conduce la scaderea sub 50% a USL.

"Evident, Ponta nu si-a facut iluzii ca, excluzandu-l pe Geoana din PSD si cerand revocarea de la Senat, se va mai pune problema inlocuirii acestuia cu un alt pesedist. E aproape cert ca aceasta functie va reveni coalitiei de guvernare. Atat timp cat Geoana s-a aflat la presedintia Senatului, el a avut un comportament tipic PSD si n-a facut jocul altui partid (...)

Dar ingustimea viziunii l-a facut pe V.Ponta sa dea prioritate satisfacerii propriului orgoliu inaintea interesului USL de a detine presedintia Senatului. Aceasta ingustime ar trebui sa-l coste pe Ponta pierderea functiei de sef de partid; el si-a dovedit foarte clar lipsa de viziune politica si lipsa calitatilor de leadership", a mentionat Turcan.

Aceasta a atras atentia ca ar fi o greseala daca PDL nu ar solicita functia de presedinte al Senatului si "ar fi un pas inapoi" daca democrat-liberalii ar ceda postul UDMR.

"Cred ca in topul listei privind candidaturile la presedintia Senatului ar trebui sa fie Vasile Blaga. Si nu privesc numele ca apartinand garzii vechi (...) Presedintia Senatului reprezinta o reduta importanta pentru PDL, iar castigarea ei un pas care ar putea sa ne usureze misiunea de a reforma statul, de a relansa economic tara si de a sprijini cresterea puterii de cumparare a cetatenilor.

Detinerea presedintiei Senatului e un instrument foarte important, pentru ca poti sa facilitezi demersul legislativ, poti sa elimini blocajele parlamentare. De aceea, cred ca e nevoie de o persoana capabila sa stranga randurile Coalitiei, o persoana care sa nu risipeasca energiile senatorilor, ci sa le adune si care sa aiba autoritate, atat in PDL cat si in Coalitie", a punctat Raluca Turcan.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raluca Turcan coruptie PDL, #Raluca Turcan excludere Geoana, #presedinte Senat PDL UDMR , #PDL