Raluca Turcan, despre schimbarea lui Boc si suspendarea lui Banias

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 08:20
4771 citiri
Raluca Turcan, despre schimbarea lui Boc si suspendarea lui Banias

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat ca formatiunea din care face parte ar fi trebuit sa inchida discutia despre schimbarea premierului, fie prin inlocuirea acestuia, fie prin pastrarea sa in functie, intrucat aceasta dezbatere il afecteaza si pe Emil Boc si echipa acestuia.

Turcan a tinut sa-si clarifice declaratiile, dupa ce, intr-un interviu pentru RFI, spusese ca schimbarea lui Emil Boc ar revitaliza activitatea Guvernului.

"Premierul si presedintele Partidului Democrat Liberal poate sa conduca partidul in alegerile din 2012. Raspunsul meu a fost in contextul in care acest subiect ar fi redeschis. La un moment dat, eu am avut o opinie ca si alti colegi, presedinti de organizatii si lideri ai partidului si nu pot sa-mi schimb declaratia de la o zi la alta.

Daca atunci am considerat ca ar putea fi obtinuta o revitalizare a imaginii Guvernului si partidului, evident ca lucrul acesta s-ar putea intampla pana acum", a spus Turcan pentru Ziare.com.

"Haideti sa vedem daca mai e de actualitate acest subiect. Daca eu intru intr-o dezbatere "ce fel de premier e mai bun", e ca si cum eu insami contribui la deschiderea acestui subiect. Din punctul meu de vedere, a daunat partidului ca am deschis subiectul atunci despre schimbarea premierului si n-am finalizat discutia. In general, daca deschizi un asemenea subiect, el trebuie si inchis pentru ca altfel afecteaza si credibilitatea premierului, si coeziunea echipei.

Daca acest subiect se va redeschide, o sa mentionez si pe ce varianta as merge. Acum am spus doar ca imi mentin opinia pe care am avut-o atunci, ca o schimbare ar putea revitaliza partidul, insa nu este necesara. Daca sunt indeplinite mai multe conditii dintre cele pe care vi le-am spus, Partidul Democrat Liberal poate sa isi atinga obiectivele si in formula actuala", a mai adaugat deputata.

Remaniere guvernamentala

In schimb, Raluca Turcan s-a pronuntat pentru o remaniere guvernamentala, considerand ca unii dintre ministri nu sunt atat de buni comunicatori sau atat de combativi.

"In mod normal, premierul ar trebui sa se uite daca toti membrii Guvernului si-au atins obiectivele stabilite. In acelasi timp, daca nu exista oameni care sa aduca un plus politic partidului printr-o mai buna comunicare publica sau in competititia cu adversarii politici. Daca va uitati, nu toti ministrii sunt foarte combativi in dezbaterile cu adversarii politici. De asemenea, cred ca si comunicarea cu oamenii poate sa fie mai buna.

Dincolo de ministri, extrem de importanta e si o evaluare a celor din esaloanele inferioare, care reprezinta partidul in functia publica, de la ministru sau secretari de stat la directori de agentie, ei trebuie sa dea dovada si de competenta si de moralitate pentru ca in felul acesta si noi suntem scutiti de vulnerabilitati in dialogul cu oamenii", a mai spus Turcan pentru Ziare.com.

Lipsa de mobilizare la PDL

Raluca Turcan crede ca PDL sufera la capitolul mobilizare, fie ca e vorba despre voturile din Parlament, fie de comunicarea publica a Puterii, dand ca exemplu in al doilea caz anchetarea de catre DNA a senatorului PDL Mircea Banias.

"Sub aspectul refacerii economiei, vreau sa va spun ca rezultatele masurilor de reforma sunt foarte importante pentru viitorul Partidului Democrat Liberal, dar nu sunt suficiente. Partidul trebuie sa poata sa capitalizeze si politic aceste rezultate, ar trebui indeplinite minimum doua conditii.

Una este sa existe o mobilizare suta la suta a tuturor membrilor Partidului Democrat Liberal. Alta este sa existe capacitatea de comunicare, atat cu oamenii, cat si cu adversarii poltici.

Va dau un exemplu - ma uitam acum la cazul Banias. Evident ca pentru Partidul Democrat Liberal, cazul Banias aduce prejudicii de imagine. In acelasi timp, nu pot sa nu remarc modul absolut ipocrit in care Opozitia comenteaza cazul de la Constanta ca fiind un dosar instrumentat politic.

Acum cateva luni, cand vamesii de la Albita si de la Siret au fost retinuti de DNA, Opozitia a strigat in gura mare ca de ce nu se cerceteaza si situatia din portul Constanta. Acum DNA a descins in Constanta, Opozitia tipa ca e un dosar instrumentat politic.

Dincolo de implicarea sau neimplicarea, vinovatia sau nevinovatia persoanelor cercetate, eu cred ca trebuie ca Justitia sa functioneze independent. Tocmai de aceea cred ca si reprezentantii Opozitiei nu doresc cercetarea unor oameni care vin de la Putere, pentru ca le spulbera argumentele ca propriii lor reprezentanti sunt victime politice.

O asemenea atitudine a Opozitiei trebuie sanctionata foarte dur si punctata. Partidul Democrat Liberal trebuie sa aiba oameni care sa iasa in batalia cu adversarii politici, sa se duca in fata oamenilor si tot ce e bun sa se duca sa explice", s-a aratat de parere Turcan.

Ea a amintit ca marti a fost prima zi cand Puterea s-a putut mobiliza pentru trecerea unor legi organice prin Parlament si ca ar trebui ca unii oameni din partid sa fie mobilizati, atat in Legislativ, cat si in teritoriu sau in organizatii.

"Lucrul acesta se vede, nu o spun eu ca pe o noutate. Astazi e prima zi in care am reusit sa trecem legi organice foarte importante. Pana acum, nu am reusit sa ne mobilizam. Ma refer inclusiv la mobilizarea in Parlament. Se manifesta in diferie locuri, in organizatii, in intalnirile cu comunitatea, la televiziuni, oriunde trebuie sa ai oameni buni comunicatori.

Depinde de forta de mobilizare, de strategia de comunicare. Lucrurile astea evident ca nu se pot obtine peste noapte, a fost Conventia, brusc partidul sa-si imbunatateasca imaginea suta la suta. Important e sa exista viziunea presedintelui si echipa toata sa sprijine punerea in practica a viziunii.

Mobilizarea e necesara oriunde, si in organizatiile judetene, si in Parlamentul Romaniei, si in comunicarea publica. De asemenea, cand spun mobilizare, n-as vrea sa se inteleaga gresit, ca ma refer la oamenii care au fost in echipa lui Vasile Blaga. Ma refer la oameni care au fost membri ai Partidului Democrat Liberal, care nu reusesc sa-si promoveze proiectele, nu sunt ascultati, nu vad o viziune pragmatica, acesti oameni trebuie identificati, urmariti cu atentie in sprijinirea proiectelor politice si determinati sa se mobilizeze suta la suta".

Banias, suspendat sau autosuspendat

Cat despre Mircea Banias, Raluca Turcan considera ca partidul ar trebui sa ia o decizie "in zilele urmatoare".

"Exista aceasta varianta prin statutul nou adoptat al Partidului Democrat-Liberal, e la latitudinea conducerii partidului. Daca ei vor considera ca aduce un deserviciu de imagine, pot sa solicite suspendarea. Daca nu fac lucrul acesta, domnul Banias are si optiunea autosuspendarii.

Cred ca in urmatoarele zile trebuie urmarit cu maxima atentie, pentru ca daca el se rostogoleste si afecteaza Partidul Democrat Liberal, poate sa existe o decizie politica", a mai adaugat Turcan.

Deputatul PDL spune ca e "inspaimantata" de slabirea PDL si venirea USL la putere, condamnand declaratiile "de tabloid" ale liderilor acesteia.

Citeste si:
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Dupa cum se vede , trupa lui Nistorescu este mai agresiva ca niciodata . Bani estem , tehnica estem , soft -- estem si astia dau pe dinafara cu mizeriile . Spurca tot in jurul lor , de-ti vine sa nu mai intri veci pe siteul asta .