Pentru a pune complet in miscare constructia ACL trebuie sa stabilim mai clar varianta pe care construim. Nu e usor ca la alegerile prezidentiale sa nu ai propriul candidat, de aceea partenerii din PNL trebuie sa inteleaga aceasta sensibilitate, afirma vicepresedintele PDL, Raluca Turcan.
Parteneriatul si corelarea trebuie sa fie mai stranse, candidatul de prim-ministru, Catalin Predoiu, sa fie mai mult valorizat, Iohannis nu e monopolul PNL, iar responsabilitatea campaniei nu este doar a PDL, a explicat Raluca Turcan intr-un interviu pentru Ziare.com.
Raluca Turcan s-a referit si la situatia lui Emil Boc in PDL, dar si la posibilitatea unei impacari intre PDL si PMP: "Ruptura dintre PDL si PMP este una mult mai mare decat ar crede cineva (...) PMP are un singur obiectiv in aceste alegeri - sa dea doamnei Udrea un instrument de negociere in relatia cu Victor Ponta. Pretul - dezbinarea dreptei."
Mai exista PDL in acest moment? Nu numai adversarii dvs, dar si voci din partid invoca disparitia de facto a partidului si justifica astfel migrarea catre alte formatiuni si alti candidati. Va dau exemplul dlui Boc.
PDL exista, insa ca partid disciplinat s-a angrenat cu seriozitate in sustinerea candidatului comun. PDL a fost intotdeauna capabil de sacrificiu pentru un obiectiv in interes national. Intr-adevar, nu e usor ca la alegerile prezidentiale sa nu ai propriul candidat. De aceea, partenerii din PNL trebuie sa inteleaga aceasta sensibilitate.
Parteneriatul si corelarea trebuie sa fie mai stranse, candidatul de prim-ministru, Catalin Predoiu, sa fie mai mult valorizat. Nimeni nu acopera pe nimeni, ci valorificam tot ce au mai bun cele doua partide, punem impreuna toti oamenii buni. Succesul in alegeri vine din forta echipei. Pe dl. Boc il judeca oamenii, domnia sa sustine in mod fatis alt partid si alt candidat.
Ce faceti cu dl Boc, il excludeti?
Cred ca a fost o strategie mult mai buna ca dl. Boc sa fie vazut actionand impotriva PDL fara sa il deranjeze cineva. Dl Boc ar fi avut oricand un loc de onoare in conducerea PDL si ACL. A preferat insa sa se indeparteze de oamenii care i-au fost aproape la greu, care l-au sustinut si carora le datoreaza cinstea de a fi fost prim-ministru, fara ca asta sa excluda faptul ca a fost sustinut de presedintele Romaniei.
A preferat sa slabeasca, in loc sa construiasca. A fost decizia domniei sale si partidul a vazut acest comportament. Nu i se poate reprosa nimic domnului presedinte Blaga din acest punct de vedere. Partidul stie si ca, la nivelul conducerii, dl. Boc a fost tratat tot timpul cu respect.
Functioneaza ACL ca o veritabila alianta in acest moment? Aceasta presupunand egalitate si deplina incredere intre parteneri.
ACL se consolideaza acum. Mai are de lucrat la proiectele gandite si facute impreuna. Premisele sunt insa bune. Ambele partide sunt puternice si, odata vindecate deplin ranile trecutului, ar putea sa ofere o structura de constructie politica unica. Si PSD are structura puternica, insa ea este distructiva pentru statul democratic, pentru libertatea de exprimare.
Pentru a pune insa complet in miscare constructia ACL trebuie sa stabilim mai clar varianta pe care construim: Iohannis nu e monopolul PNL, responsabilitatea campaniei nu este doar a PDL, cetateanul de rand asteapta actiune si determinare nedisimulata.
Odata acceptata aceasta ipoteza de lucru, succesul nu poate fi decat de partea noastra.
Felul in care a fost desemnat candidatul unic a avut o doza de mister. Ni se promitea o cercetare sociologica ampla, nu am vazut nici macar un sondaj cert, cu cifre exacte. Dvs ati vazut aceste cercetari?
Au existat cercetari si rezultatele la momentul luarii deciziei aratau favorabilitate mai mare pentru Klaus Iohannis. Lucrurile insa trebuie spuse oamenilor mai limpede: Alianta Crestin Liberala s-a construit pe decizia politica de a avea un candidat unic, desemnat la un moment care sa permita buna concepere si organizare a campaniei.
Catalin Predoiu avea si are in continuare un potential extraordinar. Daca noi nu acceptam rezultatele de la momentul desemnarii, ACL nu mai exista.
Am avut de ales, asadar: proiect comun PDL-PNL si candidat Klaus Iohannis, cu favorabilitate mai mare la momentul desemnarii, proiecte separate sau 2 candidati, sanse mai mari sa nu joace finala niciunul dintre ei.
Cred insa ca solutia mult mai puternica si intr-un net avantaj fata de PSD este cea de tandem: Iohannis presedinte - Predoiu premier. Ea nu are echivalent la adversari. De aceea, Ponta nici nu vorbeste despre cine ar fi premier, daca ar ajunge presedinte. Partidul, baronii PSD-isti, coruptii si coruptibilii il vor impinge pe Dragnea.
Oferta PSD este cuplul Ponta-Dragnea, minciuna si coruptia, ipocrizia si cinismul, in timp ce noi contrapunem Iohannis si Predoiu, seriozitate si experienta, rezultate si performanta.
Sunteti multumita de prestatia dlui Iohannis in calitatea de prezidentiabil?
Eu cred ca a inceput bine si mai cred ca in tara domnia sa este perceput cu incredere si cu multa speranta.
Klaus Iohannis reprezinta o provocare deopotriva pentru oamenii politici si pentru societate. Provocarea consta in a vedea daca suntem pregatiti pentru altceva in politica. Am avut la decizie lideri charismatici, lideri care transmiteau forta, excelenti oratori. Performanta acestora a lasat de dorit prin prisma obiectivului de atingere a nivelului de trai mediu din Uniunea Europeana.
Cred sincer ca un stil direct, clar si concis poate fi mai performant. Ramane de vazut daca si cei care voteaza sunt convinsi de asta. Sunt mai utile discursurile cu solutii decat cele cu mojicii, cele directe decat cele cu artificii si sclipici. Prind mai greu, dar odata acceptate, ramn la nivel de mental colectiv.
Si, totusi, PDL pare a nu se regasi in candidatul Iohannis. Am vazut organizatii care au migrat spre PMP, exempul recent este Braila, sunt democrat-liberali care marturisesc off the record demobilizarea si frustrarea. PDL a dat de doua ori presedintele Romaniei si acum nu are candidat propriu. Care e starea de spirit in partid?
Forta PDL si ACL nu sta in cei cativa migratori. Forta ACL este data de procesul de consolidare a increderii intre cele doua partide, de miile de primari si consilieri, de sutele de mii de membri. Persoane din PMP si PSD deopotriva nu mai pot de grija ACL. Putintica rabdare e recomandata.
Vorbeati de tandemul Iohannis - Predoiu. Dl Marian Petrache declara in august: "Candidatul la presedintie va stabili daca va face tandem sau nu cu Predoiu. Strategia de campanie inca nu e stabilita, nu stim daca ne vom prezenta cu un tandem Iohannis-Predoiu. Eu stiu ce am vorbit cu Ghita Falca si cu Vasile Blaga, nu vorbesc acum ca sa ma aflu in treaba". Tandemul exista sau nu in mod real sau a fost o mica pacaleala?
Tandemul Iohannis - Predoiu trebuie sa existe, este extrem de util si competitiv. Cine nu intelege nu are decat de pierdut pentru ca pune orgoliul mai presus de realitatea politica.
Liderii PDL si PNL trebuie sa lase calculele politice personale la o parte si sa priveasca ce asteapta oamenii. Din sondaje reiese ca oamenii vor un model de reusita administrativa si seriozitate, Klaus Iohannis, si un model de profesionalism si hotarare, Catalin Predoiu.
Traian Basescu este convins ca fuziunea PDL-PNL nu se va produce, indiferent cine va castiga prezidentialele, si vede in perspectiva o unificare PDL-PMP.
PDL s-a comportat civilizat si decent. Rezultatul - atacuri peste atacuri si incercari de destructurare. Baza partidului nu e a niciunei persoane, ci este de partea celor care pot da un sens credibil pentru viitorul politic. Partidul a ales si a decis ca viziunea despre viitor a presedintelui Blaga este una adaptata realitatii politice.
Ruptura dintre PDL si PMP este una mult mai mare decat ar crede cineva si acest lucru s-a dovedit si se va dovedi din nou. Fuziunea intre PDL si PNL va deveni reala si formal in octombrie. Atunci toti cei care ne poarta grija sau care incearca sa ne foloseasca, sa ne manipuleze vor ramane fara obiect. PMP are un singur obiectiv in aceste alegeri - sa dea doamnei Udrea un instrument de negociere in relatia cu Victor Ponta. Pretul - dezbinarea dreptei.
sanse sa ocupe locul al treilea :)
mai bine il... Vezi tot