Raluca Turcan: Reforma in PD-L nu mai trebuie sa fie o lupta pentru putere

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 17:26
1186 citiri
Raluca Turcan: Reforma in PD-L nu mai trebuie sa fie o lupta pentru putere

Deputatul PDL Raluca Turcan scrie pe blogul personal ca reforma interna a partidului nu trebuie sa fie o lupta pentru putere, care sa dea "satisfactie mass-media", ci o consolidare ideologica, impreuna cu o imbunatatire a mecanismului de selectie a membrilor pentru functii de partid si publice.

"2010 e anul in care partidul va avea congres (Conventie Nationala), primul de la fuziunea din decembrie 2007 dintre PD si PLD. Se vorbeste mult despre ceea ce trebuie sa facem in PDL si, evident, despre reforma interna. Nu trebuie sa ratam ocazia reformei pe care ne-o ofera Conventia Nationala! A merge la un congres cu ideea de a nu schimba nimic este gresit, iar pe termen lung pagubos", scrie Turcan.

Deputatul democrat-liberal spune ca partidul nu trebuie sa renunte la unitatea interna si discutia despre reforma nu trebuie sa fie o lupta pentru putere, existand loc in PDL "inclusiv pentru oamenii cu opinii diferite".

"Reforma interna a PDL nu trebuie sa fie, cred eu, o lupta pentru putere in partid. (...) Unitatea partidului este un bun important, la care nu trebuie renuntat, fiindca unitatea asigura coerenta guvernarii. In plus, intr-un partid mare e loc pentru multi oameni, inclusiv pentru oameni cu opinii diferite", mai spune Turcan.

Ea sublineaza faptul ca reforma PDL trebuie sa fie corelata cu "anul electoral 2012", astfel incat sa fie intarita forta si capacitatea partidului de a guverna, fara a da "satisfactii" mass-media prin lupte interne.

Reprezentantii PD-L, alesi cu mai multa grija

In ceea ce priveste lucrurile pe care ar trebui sa le presupuna aceasta reforma interna, Turcan enumera cresterea rolului parlamentarilor la deciziile din partid, consolidarea ideologica si imbunatatirea mecanismului de selectie pentru promovarea in functii publice si de partid a membrilor.

"Eu una cred ca ar fi de mers pe urmatoarele directii: consolidarea organizatiilor locale si judetene in perspectiva alegerilor din 2012, imbunatatirea mecanismului de selectie pentru promovarea in functii publice si de partid, consolidarea ideologica a PDL, activarea comisiilor de specialitate din partid si definirea unei platforme de colaborare a acestora cu Institutul de Studii Populare (think-tank-ul PDL), cresterea rolului parlamentarilor in deciziile politice la nivel judetean si national (sunt oameni alesi uninominal, au responsabilitati politice in colegiile lor atat in campanii cat si in afara lor), restructurarea organizatiilor interne ale partidului (tineret, femei, oameni de afaceri)", considera deputatul PDL.

Raluca Turcan precizeaza ca are cateva propuneri pentru modificarea statului PDL pe care le va face publice "in curand".

Deputatul Sever Voinescu a scris marti pe blogul sau, ca, la modul in care se discuta in interiorul PDL, nu vor exista martiri ai reformei in partid. "Ideile lui Cristian Preda si ale Monicai Macovei au mare ecou in partid - sunt ideile multora. Nimeni nu spune, de pilda, ca PDL nu are nevoie de o politica serioasa de resurse umane, de o restructurare interna sau de clarificare ideologica.

Toate discutiile care se poarta pleaca de la aceste premise", sustine Sever Voinescu intr-o postare pe blogul personal. Mai mult, deputatul democrat-liberal afirma ca exista in PDL si pozitii mult mai radicale decat cele exprimate pe de catre Preda si Macovei.

De asemenea, Voinescu sustine ca miscarea pentru reformarea interna a PDL nu va duce la tensiuni interne sau la represalii impotriva unor democrat-liberali. "Eu stiu ca presa adora sa mediatizeze eventualii martiri ai reformei, dar ei nu exista si, daca lucrurile merg inainte astfel, nici nu vor exista. Alaturi de Cristi Preda, si eu cred ca aceste discutii vor duce la schimbarea profunda a partidului si ne vor intari pentru confruntarile electorale care urmeaza", arata deputatul democrat-liberal.

Proiectul de reformare a PD-L

Europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei au participat la sedinta Biroului Permanent National (BPN) de luni, unde au prezentat un proiect de reformare a PDL.

Cei doi le-au spus liderilor PDL ca reforma partidului trebuie sa vizeze trei paliere esentiale. Primul se refera la imbunatatirea relatiei cu societatea astfel incat sa se implice mai multi oameni in partid. Al doilea palier vizeaza construirea unui nou mecanism de colaborare intre alesii locali, alesii centrali si cei din sfera executiva, iar al treilea clarificarea doctrinara.

"Credem ca este nevoie de o clarificare doctrinara pentru ca suntem cel mai mare partid din Romania si trebuie sa gasim o formula care sa amenajeze impreuna toate sensibilitatile politice din acest partid", a spus Preda la sfarsitul reuniunii.

In schimb, Monica Macovei a accentuat nevoia unei noi politici de resurse umane a partidului. "Politica de resurse umane este esentiala pentru modernizarea oricarui partid: trebuie oameni cu specialitate, cu expertiza in toate domeniile, care se numesc in functiile publice sau guvernamentale, adica pe criterii profesionale, si nu pe baza de telefoane (...) La tot ce am spus a existat un raspuns pozitiv, sunt constienti ca au nevoie de o politica de resurse umane. Au inteles ca este spre binele lor sa aiba oameni competenti, sa numeasca oameni competenti si stiu asta de mult timp", a spus Macovei despre intalnirea cu liderii democrat-liberali.

Cristian Preda scria, pe 5 ianuarie, pe blogul personal, ca este necesara o modernizare a partidului si de o clarificare doctrinara. El sustine ca democrat-liberalii ar trebui sa profite de aceasta situatie demarand un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relatia cu cetatenii, structura organizatorica si identitatea doctrinara. La primul capitol, Preda doreste ca recrutarea noilor membri ai partidului sa nu se faca dintr-o perspectiva clientelara, ci dintr-una civica, ca relatia dintre afaceri si politica sa fie clarificata mai bine, iar relatia dintre diferitele generatii din partid sa nu se faca pe o logica de confruntare.

In al doilea rand, Preda vrea ca liderii PDL sa fie pregatiti sa accepte o mai mare libertate de opinie in cadrul partidului. Europarlamentarul se pronunta si pentru o separare mai clara a orientarilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientari ideologice. "Optiunile liberale, crestin-democrate si de centru convietuiesc fara frontiere clare in sanul PDL. Nu e nevoie de pasaport, dar parca o busola nu ar strica", conchidea Cristian Preda.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Raluca Turcan reforma PDL, #reforma PDL Preda Macovei, #reforma PDL Sever Voinescu , #PDL