Turcan: Educatia, dupa chipul si asemanarea lui Ponta - copie palida a lui Titulescu

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 19:17
2974 citiri
Turcan: Educatia, dupa chipul si asemanarea lui Ponta - copie palida a lui Titulescu

Vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, a prezentat o serie de promisiuni despre care spune ca USL le-a incalcat, in primul an de guvernare, in ceea ce priveste invatamantul romanesc, subliniind totodata ca partidul din care face parte cere un minim de 5 la suta din PIB alocat Educatiei.

"Dupa un an de guvernare USL, educatia este dupa chipul si asemanarea lui Victor Ponta: din profil seamana cu Titulescu si din fata este o copie palida. Si este o copie-paste din filosofia USL, adica promisiuni neonorate, inconsistenta si incompetenta.

USL si-a incalcat marea majoritate a promisiunilor de campanie care vizau educatia. Au facut pasi inapoi din drumul inavatamantului romanesc", a declarat vicepresedintel PDL pe politici in educatie, cercetare, cultura si culte, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Un an de guvernare USL. Cum este Guvernul Ponta, fata de guvernele anterioare? - Sondaj Ziare.com

Turcan: Ponta, spalat de plagiat

Deputatul PDL a criticat faptul ca Educatia nu a primit 6 la suta din PIB, "asa cum prevedea Legea educatiei si asa cum USL a cerut in campanie".

Totodata, Turcan a subliniat ca Guvernul Ponta a scos incompatibilitatile care ii priveau pe rectorii parlamentari si a desfiintat in practica cele 10 clase obligatorii: "Au anulat prevederea prin care clasa a noua ar fi trecut la invatamantul gimnazial incepand cu anul 2016".

Raluca Turcan, despre promisiunile USL: Nu au facut aproape nimic intr-un an de guvernare

"Au anulat experienta didactica a educatorilor si invatatorilor. Au blocat pregatirea continua a educatorilor si invatatorilor. Au anulat conceptul de invatare transdisciplinara, adica invatarea si evaluarea transdisciplinara, astfel incat copiii care ies de pe bancile scolilor sa fie formati nu doar in sensul recitarii unor cunostinte, ci sa le foloseasca in mod interconectat", a mai afirmat vicepresedintele PDL.

Aceasta nu a uitat de acuzatiile de plagiat aduse premierului, afirmand ca "l-au spalat de plagiat pe premierul Victor Ponta, au desfiintat Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor si au modificat legea retragerii diplomelor universitare, astfel incat au eliminat practic dreptul universitatilor de a retrage pe cale administrativa, prin rector, o diploma obtinuta fraudulos", transferand aceasta sarcina instantei.

Raluca Turcan ii cere socoteala ministrului Educatiei pentru taierea fondurilor cercetarii

Raluca Turcan a amintit si despre "bulversarea" zecilor mii de parinti cu privire la clasa pregatitoare, care intr-un final a ramas la scoala, dar si despre taierea finantarilor in cercetare.

"Si totul ar putea fi incununat de haosul din cercetare, in care s-a taiat finantarea proiectelor din cercetare", a spus liderul democrat-liberal, care a subliniat si faptul ca "se da din nou posibilitatea facultatilor ca, pe banii de la stat, sa atraga elevi prin evaluarea notelor din liceu, un lucru extrem de daunator, care duce la regres in performanta universitatilor".

PDL cere cel putin 5 la suta din PIB alocat Educatiei: "In an de criza a fost 4,96 la suta"

In acest context, potrivit Ralucai Turcan, PDL cere USL "sa se restabilieasca incompatibilitatile dintre functiile de rector si cea de politician", precum si ca "universitatile sa selecteze studentii pe baza de evaluare, fie bacalaureatul sa fie forma de evaluare, fie admiterea la facultate, fie o forma mixta intre cele doua".

In plus, deputatul PDL afirma ca trebuie revenit la conceptul de educatie si instruire continua pentru educatori si invatatori si sa se renunte la sistemul actual al gradatiilor de merit, "care s-au transformat intr-o afacere politica si in niciun caz intr-un demers de stimulare a performantei in formarea si pregatirea profesionala a cadrelor didactice".

Raluca Turcan: Gradatia de merit a devenit o afacere politica

Totodata, readucerea clasei a noua la gimnaziu si reluarea evaluarilor transdisciplinare sunt alte cerinte ale PDL, impreuna cu acordarea, prin Constitutie, a cel putin 5 la suta din PIB pentru Educatie.

"Si punctul forte al PDL este ca, la modificarea Constitutiei, sa sustina propunerea pe care noi o avem, de a trece in Constitutie ca invatamantul romanesc sa fie finantat cu minim 5 la suta din PIB, asa cum se prevede si o limita maxima de deficit bugetar.

Si spun minim 5 la suta, cu toate ca in Legea educatiei nationale este 6 la suta, pentru ca ma raportez la finantarea educatiei in anul cel mai greu de criza economica al Romaniei, cand s-a alocat 4,96 la suta din PIB pentru educatie si cercetare. Deci daca in plina criza economica s-a putut sa se dea minim 4,96 la suta din PIB, inseamna ca se poate ca toti actorii politici sa-si asume responsabilitatea ca pe o perioada lunga de timp, invatamantul romanesc sa devina o prioritate", a punctat vicepresedintele PDL.

Deputatul PDL considera ca asezarea educatiei pe primul loc, in orice politica guvernamentala, este fundamentala, iar alocarea a minim 5 la suta din PIB Educatiei "este o investitie si pentru economie, extrem de puternica, pentru ca duce la cresterea competitivitatii".

"Reduce asistenta sociala, creeaza oportunitati de a munci si nu doar de a primi ajutoare de la stat. Practic, de educatie depinde tot, de la imaginea noastra in strainatate pana la bunul mers al economiei", a subliniat Raluca Turcan.

Nu in ultimul rand, aceasta este de parere ca ministrul Educatiei, Remus Pricopie, trebuie "sa se desprinda de greselile instituite in sistem de catre doamna Ecaterina Andronescu si sa-si sustina propria viziune".

"Pana in momentul de fata, nu stim de fapt care este viziunea privind educatia romaneasca a ministrului Pricopie", a conchis vicepresedintele PDL.

Quarterly Report - Editia 4

De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
Subiectul „alegerile europarlamentare” pare că a ajuns o temă „secretă”. Prea puțin se aduce în spațiul public această temă, mai ales din partea celor mai vizibili politicieni, deci...
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
Liderii AUR au reluat, în plină campanie electorală, retorica anti-maghiară și atacurile la adresa UDMR după ce Fidesz, formațiunea premierului Ungariei Viktor Orban, ar fi negat partidului...
#Raluca Turcan educatie, #Turcan bilant USL educatie, #Raluca Turcan invatamant romanesc, #Turcan educatie PIB, #Turcan Guvern Ponta educatie , #PDL