Liberalii cer de la Guvern 15 milioane de lei pentru Monumentul Marii Uniri

Joi, 02 Martie 2017, ora 17:44

   

Liberalii cer de la Guvern 15 milioane de lei pentru Monumentul Marii Uniri
Liberalii au facut un apel catre coalitia PSD-ALDE sa aloce de urgenta banii necesari pentru marcarea, in 2018, a centenarului Marii Unirii.

Acestia cer Guvernului 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri si 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii istorice de la Alba Iulia.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, si deputatul liberal de Alba, Florin Roman, au explicat, ca, daca lucrarile la monument si la reabilitarea infrastructurii istorice din Alba Iulia nu vor incepe pana la jumatatea acestui an, centenarul va prinde orasul Marii Unirii ca pe un mare santier.

"Monumentul Unitatii Nationale, monumentul Marii Uniri, facut de sculptorul Buculei, este agreat de Ministerul Culturii. Exista si o lege adoptata de Senatul Romaniei, dar care din pacate este blocata de doi ani de zile la comisia de buget finante a Camerei Deputatilor.

Amplasat in fata Catedralei reintregirii neamului de la Alba Iulia, un edificiu inalt de 28 de metri si care reprezinta cel mai bun element pentru a simboliza Marea Unire. Acest monument nu va putea fi facut daca nu va fi aprobat pana la mijlocul acestui an, pentru ca constructia lui dureaza circa un an de zile, un an si ceva. Daca nu miscam acest lucru pana la mijlocul anului, acest proiect foarte bun si dorit de toti romanii din pacate nu poate fi realizat la 100 de ani de la Marea Unire", a declarat deputatul PNL Florin Roman.

El a spus ca solicita sprijin financiar pentru infrastructura care tine de Marea Unire: Muzeul National al Unirii, Palatul Principilor, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, lucrari de reabilitare pentru Catedrala Incoronarii, lucrari de reabilitare la imobilul Casa avocat doctor Camil Velican, care a fost primul primar roman al orasului Alba Iulia, lucrari de reabilitare la Casa de Cultura a Sindicatelor si la Monumentul Obeliscul Horea, Closca si Crisan.

Pentru aceste lucrari, a mai spus Roman, ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, iar pentru Monumentul Unitatii Nationale, de 15 milioane de lei.

"Alba Iulia nu sta cu mana intinsa la Guvern. Nu asteptam mila de la absolut nimeni. Tot ceea ce cerem este ca acest centenar sa fie tratat ca un centenar al tuturor romanilor, nu doar al celor din Alba (...)

Sper ca si dansii (guvernantii - n.red.) sa inteleaga ca, asa cum a inteles Ceausescu in 1968, un regim comunist, sa aloce bani pentru reabilitarea infrastructurii Unirii de la Alba Iulia, asa cum Adrian Nastase a inteles la 80 de ani de la Marea Unire sa aloce sume importante de bani pentru reabilitare, si acum e nevoie de un consens pe care ni-l dorim cu totii", a mai spus Roman.

La randul sau, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizar ca problema este una urgenta si cere rezolvare rapida.

"Cerem majoritatii parlamentare PSD-ALDE, tuturor partidelor parlamentare, vointa politica pentru ca problema sa fie repede transata in Parlament, printr-o solutie legislativa care sa prevada finantarea monumentului.

Cerem apoi Guvernului Grindeanu ca, in cooperare cu autoritatile locale, sa se ocupe de finantarea si derularea la timp a lucrarilor. PNL are datoria morala sa faca acest demers fata de inaintasii sai, fata de toti cei care au infaptuit actul de nastere al Romaniei moderne. Lor le suntem datori cu Monumentul Marii Uniri", a spus Turcan.

Ea a facut si o paralela cu politicienii de la 1918, despre care a spus ca au pus mai presus de orice interesele tarii.

"Tocmai de aceea, avand aceste ilustre exemple, PNL considera ca aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire trebuie onorata cu decenta, de o clasa politica reformata, integra si capabila sa construiasca viitorul in continuitate cu idealurile generatiei care a pus bazele statului roman modern si democratic", a conchis Raluca Turcan.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3308 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
albakazapada
rank 5
INTERIMARA TURCAN
un liberal autentic ,ar pune pe picioare un pnl resetat din temelii. momentul de a cere este total nepotrivit avand in vedere ca nu au un lider stabilit intr-un congres cu alegeri libere ,pdl s-a cocotat la varf liberal, pentru eternitate dar scoteala lor nu se potriveste cu realitatea ,orice solutie ar fi benefica unui partid aflat in disolutia doctrinara si fara personalitati marcante cum ar fi crin antonescu , e greu sa impuna o cerere de de la Guvern 15 milioane de lei pentru Monumentul Marii Uniri
hc-ct
rank 5
ce pamblicari...
la munca nu la-ntins mana.
50 milioane euro, acum nu va mai bashicatzi cu deficitul?
luatzi banii donatzi la cunintzenia pamantului daca mai exista
le vetzi face toate astea cand vetzi fi la putere.
Pacifistul
rank 5
Draga Ralu
,,Ea a facut si o paralela cu politicienii de la 1918, despre care a spus ca au pus mai presus de orice interesele tarii.....spune romanilor ca fondatorul PNL a fost si putin hain,...iata,,Intr-un articol publicat in cotidianul genevez "La Feuille", din 24 mai 1919, scriitorul Panait Istrati asocia evenimentele din anul 1918 cu o frază, care, se pare, i-a scăpat lui Ionel Brătianu: "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!" Cit priveste pe Maniu, a fost un opozant al unirii, a luptat ca ofiter in armata ungara dand ordine regimentelor de artilesti romani din sordinea sa sa traga fara mila impotriva ,,invadatorilor de peste munti"...a vrut ramanerea Transilvaniei in granitele Ungariei si a refuzat sa participe la unirea propriu zisa la Alba Iulia, apoi a criticat regalitatea peste tot in Europa , a nerecunoscut noua constitutie din 1922....si pot sa scriu multe despre politicienii corupti si tradatori din vremea respectiva...Tot bateti campii cu unirea ..Datorita destramarii celor 3 imperii care supuneau teritoriile romanesti la sfarsitul primului razboi mondial , a fost posibila unirea si nu prin politica sau fapte de vitejie...INTAMPLAREA!!!!!!!! a adus unirea ....care de fapt a tinut cat stim si nu se va mai reveni la acele granite niciodata , decat ne amagim...
"
Cordan
rank 4
Borges:
Toate teoriile sunt legitime si niciuna nu are importanta. Ceea ce conteaza este ce faci cu ele.
I_Deleanu
rank 5
Dumneata, Cordan esti unul dintre comentatorii
pentru care consider ca merita sa mai "rasfoiesc", din cand in cand, Ziarecom.

Pentru prima oara am remarcat comentariile dumitale atunci cand l-ai citat pe Nietzsche referitor la importanta bizuirii omului pe experienta cand este vorba de oportunitatea "schimbarii foii" cu prietenii.

Cu stima, Deleanu
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor