PNL are nevoie de sprijinul CCR: A contestat statutul schimbat de PSD si ii cere lui Ciorbea sa atace Ordonanta ANCOM

Luni, 15 Mai 2017, ora 16:36
2213 citiri
PNL are nevoie de sprijinul CCR: A contestat statutul schimbat de PSD si ii cere lui Ciorbea sa atace Ordonanta ANCOM
Foto: Arhiva site CCR

PNL a sesizat, luni, Curtea Constitutionale (CCR), cu privire la modificarea statutului senatorilor si deputatilor, pentru a chema procurorii la comisiile parlamentare de ancheta, si a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea cu privire la Ordonanta ANCOM.

"PNL a depus astazi contestatia la CCR referitoare la modificarea Statutului senatorilor si deputatilor. Cel mai probabil maine, vom depune si celelalte doua sesizari cu privire la modificarea Regulamentului Camerei si modificarea Regulamentului comun.

Pentru modificarea Statutului senatorilor si deputatilor aveam termene constitutionale de contestare la CCR. In privinta Regulamentului, practic nu avem rezerva timpului, asadar am luat-o treptat, ca aceste modificari sa fie facute temeinic", a declarat Raluca Turcan la finalul sedintei Biroului Politic al PNL de luni.

In ceea ce priveste acuzatia PSD ca, prin aceasta sesizare la CCR, PNL vrea sa o apere pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, Turcan a spus ca social-democratii fac orice in acest moment pentru a distrage atentia de la situatia economica dezastruoasa.

"Cei de la PSD, saracii, fac orice in acest moment intrucat economia se duce direct in rapa pentru ca nu pot sa faca fata cheltuielilor la care s-au angajat si, practic, marile proiecte marca PSD asteptate pe buna dreptate de cetateni intarzie sa apara.

Asadar, marea lor realizare a fost o economie praf si proiecte sociale amanate, eventual mutate in bratele viitoarei guvernari. Asadar ar trebui sa o lase mai moale cu teoria conspiratiei", a explicat Turcan.

Reamintim ca Parlamentul a modificat prevederile statutului in privinta comisiilor de ancheta, in ciuda faptului ca exista decizii ale CCR conform carora forul legislativ "nu poate stabili drepturi si obligatii" decat pentru senatori sau deputati, precum si pentru autoritatile, demnitarii si functionarii publici, in functie de raporturile constitutionale pe care le au cu Parlamentul, categorie in care nu se incadreaza procurorii si judecatorii.

Scopul initiativei parlamentare a fost acela de a o obliga pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, sa vina in fata comisiei de ancheta a alegerilor din 2009.

Pe de alta parte, PNL a cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa conteste la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta cu privire la schimbarea modalitatii de desemnare a conducerii ANCOM, care a eliminat presedintele Romaniei din aceasta procedura.

"Aceasta OUG privind ANCOM a fost adoptata prin incalcarea legii. Vorbim despre o OUG care incearca sa acapareze o piata de 4 miliarde de euro si care, din nefericire, a fost adoptata in acelasi stil cu care PSD ne-a obisnuit pana acum: netransparent, abuziv si ilegal.

Guvernul a aprobat acea OUG fara avizul Consililui Legislativ, care a aparut la o zi dupa si, culmea, incluzand trei prevederi care sesizau neconstitutionalitatea OUG", a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus ca spera ca Victor Ciorbea si-a invatat lectia reactiei prompte, institutionale si in avantajul cetatenilor Romaniei.

"In momentul in care un Guvern da o OUG care incalca legea sau care are suspiciuni foarte grave de incalcare a Constitutiei, atunci Avocatul Poporului terbuie sa fie primul care reactioneaza la un astfel de derapaj", a adaugat Turcan.

Guvernul a modificat, la sfarsitul lunii aprilie, prin ordonanta de urgenta, procedura de numire a sefului ANCOM, presedintele Romaniei fiind exclus din aceasta procedura.

Potrivit legii, ordonanta nu poate fi atacata la CCR decat de Avocatul Poporului, nu si de partidele parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PNL sesizat CCR comisii ancheta, #PNL ordonanta ANCOM Avocatul Poporului , #presedinte PNL